Ukraine melder om sporadiske angreb trods våbenhvile

Ukrainsk militær følger våbenhvile i den østlige del af landet, hvor der foreløbig har været 10 mindre angreb.

Siden en med spænding ventet våbenhvile trådte i kraft i det østlige Ukraine ved midnat lokal tid, har de prorussiske oprørere 10 gange angrebet regeringsstyrkernes stillinger, oplyser en ukrainsk militærtalsmand søndag morgen.

- Vi holder generelt øje med våbenhvilen i konfliktområdet. Beskydningen (fra oprørerne, red.) har ikke været regelmæssig, og den er lokaliseret, siger militærets talsmand, Vladyslav Selesnjov ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Her til morgen har der været 10 beskydninger på vores stillinger fra oprørerne, hovedsageligt i området omkring Debaltseve, siger også en anden talsmand, Anatolij Stelmach om det strategisk vigtige trafikknudepunkt nær Donetsk.

Første timer er vigtige

Regeringen i Kijev er foreløbig tilbageholdende med at vurdere, om våbenhvilen rent faktisk er blevet brudt.

- De første timer er meget vigtige. Derfor overvåger vi situationen sammen med militæret. Men det er for tidligt at drage nogen konklusioner, meddeler Svjatoslav Segolko, præsidentens talsmand, ifølge nyhedsbureauet dpa på Facebook.

Våbenhvilen er et resultatet af maratonforhandlinger mellem Ukraines præsident, Petro Porosjenko, Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, i Minsk fra onsdag til torsdag.

10 måneders blodig konflikt

Minsk-fredsplanen har til formål at stoppe 10 måneders blodig konflikt i det østlige Ukraine, hvor der nu ud over våbenhvilen skal oprettes en neutral bufferzone uden tunge våben.

Omkring klokken otte søndag morgen har et Reuters-vidne hørt heftig artilleribeskydning i området omkring Debaltseve, hvor der på det seneste har været heftige kampe mellem regeringsstyrker og de prorussiske separatister.

En talsmand for separatisterne hævder ifølge nyhedsbureauet dpa, at regeringsstyrkerne lige indtil våbenhvilens ikrafttræden blev ved med at angribe dem i Debaltseve-området.

Angiveligt døde

Kort efter midnat lokal tid skal to civile have mistet livet, da de blev ramt af Grad-missiler, som oprørerne skal have affyret i området omkring Lugansk længere mod øst.

En Kijev-loyal guvernør i det oprørsdominerede område, Gennadij Moskal, siger til nyhedsbureauet AFP, at en ældre mand og en kvinde døde i Popasna 20 minutter efter, at våbenhvilen officielt trådte i kraft.

/ritzau/