Ukraine mobiliserer hjemmeværn med 130.000 civile: 'Ingen kan læse Putins tanker. Alt kan ske'

Til daglig bestyrer ukrainske Aleksandar Krupskij et forlag for børnebøger, men i weekenden trækker han i uniformen for at forsvare sit land mod en russisk invasion.

Ukraines territorielle forsvarsstyrker skal have brigader i alle landets største byer. Her de en skyttegrav nær Avdiivka i det sydlige Ukraine. (© Scanpix)

Et hjemmeværn med 130.000 mænd og kvinder. Det er Ukraines seneste modtræk over for den russiske militære trussel, der lurer på den anden side af grænsen.

Ukraines forsvarsministerium meddelte i går, at man vil fremskynde processen med at få etableret en såkaldt ’Territorial Defense Force’. I løbet af de kommende år skal alle større byer i Ukraine have en lokal forsvarsstyrke bestående af almindelige civile.

(Foto: © Grafik: Søren Winther Nørbæk (DR))

Fra forlag til forsvar

Kernen i hjemmeværnet er 10.000 professionelle soldater, men når styrken er fuldt ud mobiliseret, vil den tælle 130.000 soldater og civile. En af dem er Aleksander Krupskij.

- Jeg vil gerne bidrage til mit lands beskyttelse og se det sejre, men jeg kan ikke bare smide alt fra mig og tage til fronten, siger Aleksandar Krupskij.

44-årige Krupskij bor i byen Kharkiv kun cirka 40 kilometer fra den russiske grænse.

Til hverdag bestyrer han et lille forlag, der udgiver børnebøger. Men når det bliver weekend, trækker han i uniformen.

- Til nytår mødtes vi med forskellige vennepar og de spurgte: ’Hvad skal vi gøre?’ Der er folk, der aldrig har tænkt på hjemmeværnet før, og de spørger mig indtil dét og hæren, og de er bekymrede. Selv mine forretningsforbindelser spørger ind til hjemmeværnet, og til hvordan man kommer med, siger Aleksandar Krupskij.

Aleksandar Krupski bor i Ukraines næststørste by Kharkiv - bare 40 kilometer fra grænsen til Rusland. Han er af mange, der har meldt sig til hjemmeværnet. (Foto: © Alex Berg DR)

USA understreger sin støtte til Ukraine

Delegationer fra Vesten og Rusland har de seneste uger haft flere møder i forsøget på at finde en fredelig løsning på konflikten. I dag tog USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, så hul på endnu en europæisk rundtur i diplomatiets navn.

Blinken mødtes i dag med den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, i Ukraines hovedstad, Kiev. Her gentog Blinken kritikken af Ruslands aggressive adfærd over for Ukraine.

- Moskva har systematisk søgt at svække Ukraines demokratiske institutioner såvel som at splitte samfundet. Man har påvirket valg, brugt desinformation og cyberangreb. Rusland har også forsøgt at destabilisere den økonomiske og finansielle situation i Ukraine, og vi arbejder sammen på at afbøde den indsats, sagde Antony Blinken.

Samtidig understregede den amerikanske udenrigsminister, at Ukraine kan regne med USA’s fortsatte støtte, hvad angår militært udstyr – ikke mindst, hvis en russisk invasion bliver en realitet.

USA's udenrigsminister Antony Blinken (tv) mødtes i dag med Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba i Kijev. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

- Det seneste år har vi assisteret Ukraine sikkerhedsmæssigt mere end på noget andet tidspunkt siden 2014, og det fortsætter vi med. Leverancer af militærudstyr er kommet så sent som de seneste par uger, og der er flere på vej i de kommende uger.

- Hvis Rusland gør alvor af deres offensive hensigter og invaderer Ukraine, så vil vi levere flere forsyninger og sørge for yderligere hjælp til Ukraine, lød det fra Blinken.

Torsdag skal Antony Blinken mødes med USA's europæiske allierede - blandt andet i Berlin. Og så vil Blinken fredag mødes med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i Genève.

Imens forbereder ukrainerne sig på det værste. For som hjemmeværnsmanden Aleksandar Krupskij siger:

- Ingen kan læse Putins tanker. Alt kan ske. Jeg udelukker intet.