Ukraine nedskyder hovedparten af de russiske droner og missiler

Rusland har kun missiler til 2-3 større angreb mod de ukrainske byer, siger Ukraine.

Droner af Shahed-typen, som Rusland har købt af Iran, flyver langsomt og larmer. Men når de sendes afsted i store grupper - såkaldte sværme - kan de være svære at nedkæmpe. Det lader dog til, at Ukraine har fået styr på truslen. (arkivfoto) (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

39 droner blev 2. januar sendt ind over Ukraine i endnu et russisk angreb på landets civile infrastruktur.

De blev alle skudt ned, rapporterer avisen Kyiv Independent.

Og det er ikke en engangsforestilling.

Dag for dag har det ukrainske luftforsvar fået mere og mere styr på truslen fra henholdsvis russiske krydsermissiler og de billige iransk-producerede Shahed-droner.

- Det ligner, at russerne stille og roligt mister evnen til at trænge igennem det ukrainske luftforsvar, og effektiviteten bliver mindre og mindre, siger Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Analysen deles af den amerikanske tænketank Institute for the Study of War.

- Det ukrainske luftforsvar har på det seneste vist sig meget effektive i at nedskyde Shahed-droner, og det russiske militærs brug af disse systemer i angreb mod civile mål i baglandet har begrænset virkning, konkluderer tænketanken i en analyse.

Spotter droner med app

Årsagen til den ukrainske succes er blandt andet, at man har modtaget tyske selvkørende Gepard-luftforsvarskanoner, så man ikke behøver bruge dyre missiler på at nedskyde flokke af de billige engangsdroner.

Men det er også lykkedes det ukrainske militær at udvikle andre billige og lavpraktiske metoder til at nedkæmpe dronerne, forklarer Anders Puck Nielsen.

Blandt andet har man lanceret en mobil-app, der gør, at ukrainerne kan rette deres mobil mod himlen, når de spotter en af de larmende og langsomt flyvende droner. Via GPS-koordinater melder app'en så ind, at et droneangreb er på vej.

- Så kan man nærmest som en Uber bestille noget luftforsvar, siger Anders Puck Nielsen.

- De har også haft en vis succes med pickup-trucks med store lyskanoner, som de kan bruge til at oplyse de langsomme droner. Så kan man pege på dem, mens der er en anden, der skyder dem ned med et tungt maskingevær, siger Anders Puck Nielsen.

Ukraine: Rusland har kun missiler til 2-3 angreb

Dermed kan Ukraine bruge de dyrere og mere avancerede luftforsvarssystemer til at håndtere de større russiske missiler, der har sprængstof nok til for alvor at gøre skade på de ukrainske el-værker og andet vigtig infrastruktur.

I december lykkedes det således Ukraine at nedskyde 60 ud af 76 missiler, der blev sendt afsted i et enkelt angreb.

- Stille og roligt virker det til, at Ukraine har fundet løsningen på at håndtere den trussel, der var. Det lader til, at russerne er mislykkedes med at fryse ukrainerne ud i løbet af vinteren, siger Anders Puck Nielsen.

Det er også tegn på, at Rusland gradvist løber tør for missiler.

- Vi kan se, at hver gang de russiske angreb kommer, så virker det som om, der er lidt færre store missiler, end der var sidste gang, siger den danske ekspert.

Samme vurdering kommer fra det ukrainske militær.

- Lagrene af Kaliber-missiler er ved at være udtømte, og antallet af krydser Kh-101 og Kh-555 krydsermissiler er dalende. Rusland er højst i stand til 2-3 af den slags kraftfulde angreb, som vi tidligere har set, sagde han forleden til ukrainske medier.

Video: Russiske missiler trænger stadig igennem luftforsvaret. Her fortæller pårørende Yana Denysenko til nyhedsbureauet AP om et angreb 28. december, der ramte huse sydøst for Kyiv.

Kan tippe balancen ved fronten

Det kan her og nu betyde, at den ukrainske befolkning bliver forskånet for de værste ødelæggelser, selvom det også kan koste menneskeliv, når nedskudte droner og missiler falder ned i bebyggede områder.

Men på længere sigt, kan det også føre til at situationen ved frontlinjen i det østlige og sydlige Ukraine ændrer sig.

- Næste skridt vil være, hvis Ukraine får så godt styr på deres luftforsvar, at de også begynder at gøre det omkring frontlinjerne, for så vil det være noget, der kan begynde at tippe balancen, siger Anders Puck Nielsen.

- Hvis de kan begynde at få noget luftherredømme derude, vil det betyde, at russerne ikke kan bruge deres fly ved frontlinjen, men at ukrainerne i stedet kan begynde at bruge deres fly i de militære operationer. Det vil være næste skridt, hvis det lykkes at få tippet balancen, siger han.

Det russiske militær benægter, at man angriber civile mål i Ukraine, og har flere gange beskyldt vildfarne missiler fra det ukrainske luftforsvar for at være årsagen til ødelæggelserne i ukrainske byer.