Ukraine og Grækenland overskygger alt på EU-topmøde

Dagens EU-topmøde bliver forsinket og kan ende i absurd teater, siger EU-korrespondent.

EU-formand Donald Tusk (th) har en svær opgave som mødeleder i dag. Han skal blandt andet forsøge at styre Grækenlands leder Alexis Tsipras (tv). (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

Dagens EU-topmøde i Bruxelles bliver med stor sandsynlighed ikke business as usual.

For det første er mødets start blevet udskudt, forløbig til klokken 15, fordi to af de vigtigste EU-ledere - Tysklands Angela Merkel og Francois Hollande fra Frankrig - ikke kunne nå at være fremme til klokken 13.

De to ledere har forhandlet om en våbenhvile i det østlige Ukraine hele natten og morgenen med.

Netop Ukraine vil sammen med Grækenlands ønske om en ny gældsaftale dominere topmødet, siger EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg - selvom sidstnævnte slet ikke er på dagsordenen.

Ukraine-aftale skal nærlæses

Det var meningen, at Ukraines præsident Petro Poroshenko først på eftermiddagen skulle orientere EU-lederne om forhandlingerne i Minsk. Men han er i sagens natur også blevet forsinket.

Når han kommer frem, vil Poroshenko præsentere den netop indgåede aftale i Minsk - og deltagerne vil med garanti lytte intenst efter, siger Ole Ryborg:

- Når Poroshenko er gået, skal EU-landene finde ud af, hvad de skal gøre nu. Det gælder først og fremmest de sanktioner, der er i gang over for Rusland - og især de nye, som skulle træde i kraft på mandag.

Der er ingen garanti for enighed rundt om bordet:

- Der er en flok EU-ledere, som er meget trætte af sanktionerne mod Rusland, fordi de skader landenes økonomi: Frankrig, Italien, Østrig, Ungarn, Grækenland og Cypern.

- Og så er der en håndfuld andre lande, hvor det er altafgørende, hvad der står i Minsk-aftalen. Det er de tre baltiske lande, Polen, et par af de nordiske lande og Storbritannien, som ikke bryder sig om, at Rusland med magt er ved at ændre grænserne i Europa, fortæller Ole Ryborg.

Frygt for slagsmål om Grækenland

Mens Ukraine med garanti bliver et stort emne på topmødet, er det mere usikkert, hvad stats- og regeringslederne vil gøre ved den anden brandvarme EU-kartoffel, Grækenlands ønske om en ny gældsaftale.

Formanden for Det europæiske råd Donald Tusk vil ikke have, at emnet bliver behandlet på mødet. Men Ole Ryborg tvivler på, at formanden kan styre EU-lederne.

- Tanken er, at finansministrene skal tage sig af diskussionen om Grækenland. Men det er jo nærmest absurd teater, at den græske regeringsleder Alexis Tsipras skal komme til et EU-topmøde uden at kunne forklare sig, siger EU-korrespondenten:

- For mig virker det utænkeligt, at Tsipras ikke på et eller andet tidspunkt vil tage ordet, og så er det store spørgsmål, om Donald Tusk kan overbevise de andre ledere om at holde kæft. Det bliver meget svært. Tusk frygter, at det her kan ende med kæmpe slagsmål mellem Tsipras og Angela Merkel, som kan låse situationen fast.