Ukraine siger, at en våbenhvile med Rusland er på plads

Siden 2014 har konflikten i det østlige Ukraine kostet over 13.000 mennesker livet.

I alt er over 13.000 mennesker blevet dræbt i kampene mellem pro-russiske separatister og ukrainske styrker. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

Ukraine og Rusland, parterne i konflikten i det østlige Ukraine, har indgået våbenhvile fra næste uge.

- En våbenhvile er en forudsætning for implementeringen af Minsk-aftalen, og åbner vejen for implementeringen af flere forpligtelser i forbindelse med aftalen, lyder det.

Sammen med Frankrig og Tyskland forhandlede Ukraine og Rusland Minsk-aftalen på plads i 2015. Den skulle sikre våbenhvile mellem de pro-russiske styrker og ukrainske styrker.

Forsøg på fred er dog gentagne gange slået fejl. I februar blev en ukrainsk soldat dræbt og fem andre såret, da pro-russiske styrker trængte ind i nogle af de områder, der er kontrolleret af det ukrainske militær.

Flere end 13.000 dræbt

Rusland annekterede halvøen Krim i 2014, men optagelsen af området er ikke formelt anerkendt af vestlige lande, ligesom både EU og USA har fordømt de russiske handlinger og indført en række sanktioner mod landet.

I 2016 slog Den internationale straffedomstol (ICC) fast, at krigen i det østlige Ukraine er en international "væbnet konflikt mellem Ukraine og Rusland", men i Moskva nægter man formelt set stadig al involvering i krigen.

I alt er flere end 13.000 mennesker blevet dræbt i konflikten, som Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj gik til valg på at afslutte.

I december sidste år mødtes Rusland og Ukraine i Paris for første gang i tre år for at finde en løsning på konflikten. Derfor kan en våbenhvile være et vigtigt skridt, hvis endnu et krisetopmøde mellem de to parter skal stables på benene.

Både Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har sagt, at de ønsker at bringe Ruslands præsident, Vladimir Putin, til bords med Volodymyr Zelenskyj igen.

Siden Zelenskyjs valgsejr har der været enkelte tegn på 'tøvejr' i det ellers frosne russisk-ukrainske forhold. Udover mødet i december, er der således blevet arrangeret en række fangeudvekslinger mellem parterne.

Rusland har endnu ikke kommenteret på den ukrainske melding om en våbenhvile.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk