Ukraine vil have våben, der kan ramme helt ind i Rusland - men både USA og EU tøver

Det russiske fremstød i Ukraines østlige regioner fortsætter med at sætte Ukraines militær under voldsomt pres.

En mand passerer en sønderbombet skole i byen Bakhmut i det østlige Ukraine, hvor de russiske styrker fortsætter sine forsøg på at vinde kontrollen med de omstridte regioner, Luhansk og Donetsk. (Foto: Aris Messinis © Ritzau Scanpix)

Ukraine har brug for avancerede våbensystemer, der kan ramme deres fjender på lang afstand.

Sådan lød det lørdag fra chefen for den ukrainske hær, general Valerij Zaluzhni.

- Vi har hårdt brug for våben, der gør det muligt for os at ramme fjenden på lang afstand. Prisen for en forsinkelse bliver betalt med de menneskers liv, som har beskyttet verden mod russisk facisme, siger generalen ifølge The Guardian.

Twitter tilføjer præsident Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podolyak, at det er "svært at kæmpe imod angreb 70 kilometer væk, når man ikke har noget at forsvare sig med".

Anmodningen kommer, efter russiske styrker i løbet af denne uge har haft held med at vinde frem i det østlige Ukraine, hvor Rusland ifølge Ukraine har samlet al sin kampkraft.

Den russiske offensiv har sat de ukrainske styrker i området under voldsomt pres.

- Situationen har eskaleret helt ekstremt, fortæller guvernøren i Luhansk, Serhij Gaidai, ifølge Reuters.

En ukrainsk soldat inspicerer et område, efter det er blevet ramt af russiske angreb, i byen Marinka i Donetsk i det østlige Ukraine. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Et følsomt og afgørende øjeblik

Helt specifikt efterspørger Ukraine mobile amerikanske MLSR-raketaffyringssystemer, der kan standse de russiske styrkers fremstød i Luhansk og Donetsk.

Raketter affyret fra et sådant system vil ifølge The Guardian kunne ramme russiske missilpositioner, militær- og luftbaser og forsyningslinjer på 300 kilometers afstand.

Men anmodningen fra Ukraine om langtrækkende våben er blevet mødt med en vis tøven fra landets amerikanske allierede.

Det skyldes både politisk uenighed, men også bekymring for, at en levering af langtrækkende våben kan komme til at eskalere konflikten mellem Vesten og Rusland. Den samme bekymring ser man i EU, fortæller Anna Gaarslev, DR's korrespondent i Ukraine.

- Det er USA’s bekymring, at hvis ukrainerne bruger de våben til angreb på russisk jord, så vil Rusland betragte det som et angreb fra Nato. Ukrainerne har nemlig tidligere angrebet mål inde på russisk territorium. Samtidig ser vi også en tøven og intern europæisk uenighed om, hvor langt og hvor hurtigt man skal gå med hjælp til Ukraine.

- Så set med ukrainske øjne er det her et meget følsomt og afgørende øjeblik i krigen, fordi ukrainerne er under meget hårdt pres både østpå og sydpå. Og samtidig er der ikke noget rigtigt klart svar fra de internationale partnere, der skal hjælpe ukrainerne i det her, siger Anna Gaarslev.

Prorussiske styrker hæver det russiske flag over byen Svitlodarsk i Donetsk, efter de tidligere på ugen tog kontrollen med byen. (Foto: ALESSANDRO GUERRA © Ritzau Scanpix)

Voldsomme og brutale kampe

Kampene i Donbas-regionen har ramt flere områder, men har i den seneste tid været fokuseret omkring byen Sjevjerodonetsk, som er den største by i regionen, som fortsat er under ukrainsk kontrol.

Fredag lød meldingen, at 95 procent af Luhansk var tabt til russiske styrker.

Den russiske offensiv går langsomt, men dog fremad, fortæller Anna Gaarslev, som befinder sig i Ukraine.

- Det er ufatteligt voldsomme kampe, der finder sted, og det er brutalt for de få indbyggere, som er tilbage i Sjevjerodonetsk, hvor det også er utroligt vanskeligt at få nødhjælp ind. De er under konstant beskydning, der er ikke elektricitet, og vandforsyningen har det også svært, siger hun og fortsætter:

- Så det er meget voldsomt, hvad der foregår i det østlige Ukraine i øjeblikket. Og selvom Ukraine sætter meget ind på at forsvare området, så lykkedes det kun ukrainerne at bremse den russiske fremrykning, men altså ikke at stoppe dem, fortæller hun.

Læs mere om de seneste kampe på kortet her: