Ukraine vil stille med en million soldater til at genindtage tabt terræn

Ukraine vil samle en hær på én million soldater til at genindtage sydlige regioner, siger minister.

En ukrainsk soldat står ved siden af en A T-72 kampvogn nær fronten i det østlige Ukraine. Billedet er taget den 9. juli 2022. (Foto: © Miguel Medina, Ritzau Scanpix)

Den ukrainske premierminister har beordret sit militær til at genindtage de sydlige regioner, som siden krigens start har været under russisk kontrol. Og til det formål vil Ukraine samle en hær på én million soldater.

Det fortæller Ukraines forsvarsminister, Olekseii Reznikov, i et interview med den britiske avis The Times søndag.

DR Nyheder har spurgt Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, om det er realtisk at stille med så mange soldater:

- Ja, det vil jeg mene. Hvis ukrainerne har viljen til at opstille så mange soldater, og de får det udstyr, de skal bruge, fra Vesten, så burde ukrainerne have kapacitet til det.

Hvad er meningen med at melde det ud på den her måde?

- Når ukrainerne siger, at nu stiller de med en million soldater, så er det for at sige til russerne, at de (russerne, red.) ikke kan vinde. Krigen, som vi ser nu, er inde i en fase, som man kan kalde opslidningskrig, og det vil sige, at den, der vinder, er den, der kan smide flest soldater og mest udstyr ind på spillepladen, siger Peter Viggo Jakobsen.

'Nødvendigt for vores land'

De sydlige regioner har afgørende betydning for den ukrainske økonomi, siger forsvarsminister, Olekseii Reznikov, videre til The Times.

- Vi forstår, at rent politisk, er det meget nødvendigt for vores land. Præsidenten har givet ordre til den øverste militærledelse om at udarbejde en plan, siger han blandt andet og understreger, at det ikke vil kunne lade sig gøre uden militær hjælp fra Ukraines allierede i Vesten.

- Vi har brug for mere, hurtigt, til at redde vores soldaters liv. Hver dag, vi venter på haubitser-kanoner, kan vi miste hundrede soldater, Vi har omkring 700.000 i vores væbnede styrker, og når man tæller nationalgarden, politiet og grænsevagter med, så er vi på omkring en million, siger han.

I weekenden lød meldingen fra Ukraines vicepremierminister, at de civile i de to besatte regioner Kherson og Zaporizjzja bør evakuere, inden en ukrainsk modoffensiv går i gang.

En ukrainsk soldat viser sine arme, hvor der står "hæder til Ukraine" og "Ukraine starter med dig". (Foto: © Miguel Medina, Ritzau Scanpix)

- Ukraine siger til russerne; "Vi har en million mand, kan I matche det, og hvis ikke I kan det, så lad os snakke om det, for I kan ikke vinde, medmindre I stiller med mere end en million mand." Så det er et forsøg på at presse russerne til at opgive deres kamphandlinger, forklarer Peter Viggo Jakobsen.

Hvad kommer det til at betyde for krigen, der lige nu er meget centreret omkring Donbas-regionen?

- Det kræver, at man laver nogle nye soldater, som man så kan flytte til Donbas-regionen, og det, som ukrainerne prøver at sige, det er, at "vi kan stille med flere soldater i det slag, der er igang i Donbas, end I kan. Derfor kan I ligeså godt give op", så det er et forsøg på at presse russerne til at stoppe yderligere fremmarch i Donbas.

Peter Viggo Jakobsen forsætter:

- Det kommer så nok ikke til at virke, fordi russerne stille og roligt æder sig ind på det, de gerne vil have. Men det er et forsøg på at sige, at selv hvis I vinder nu, så kommer I til at tabe på den lange bane, fordi vi stiller med så mange soldater, at vi bliver i stand til at skubbe jer tilbage på et tidspunkt.