Ukrainere bliver i byen kendt som 'Putins kødhakker', selvom den styrter i grus: ’Vi elsker vores by’

DR har besøgt Bakhmut i det østlige Ukraine, hvor flere tusinde indbyggere har valgt at blive i byen, selvom russerne ikke er langt væk.

(Foto: © Emil Hennings, DR)

De voldsomme kampe i det østlige Ukraine fortsætter, og ukrainerne indrømmede i forgårs, at de har trukket sig ud af Soledar og nu fokuserer på at forsvare Bakhmut, der blandt ukrainske soldater er kendt som "Putins kødhakker".

DR har været på besøg i byen, som engang havde 70.000 indbyggere. Nu er kun cirka 4.000 tilbage.

De ukrainere, som DR har mødt, fortæller alle, at de bliver på grund af kærligheden til byen – selvom russerne ikke er langt væk, og byen er ved at styrte i grus.

Lesya bliver i Bakhmut, fordi hun elsker byen - også selvom den "bløder" i øjeblikket. (Foto: © Emil Hennings)

- Nu skal jeg fortælle dig, hvorfor vi stadig er her: Vi elsker vores by. Elsker du ikke også din by? Vores by bløder, men vi elsker den stadig. Forstår du? lyder det fra Lesya.

DR møder Ruslan, som står på gaden og hugger brænde. Han vil ikke forlade Bakhmut, fordi hans kusine og tante heller ikke vil.

- Hvor er det farligst? Inde, hvor jeg får loftet i hovedet, eller ude, hvor jeg stadig kan løbe væk? Jeg ved det ikke, siger Ruslan.

I Bakhmut boede der før krigen ca. 70.000 personer. Nu er der 4.000 tilbage. Én af dem er Rusland her. (Foto: © Emil Hennings, DR)

Mens kampene hærger den østlige del af Bakhmut, er der stadig mad på markedet i den vestlige del. Se DR-korrespondent Anna Gaarslev fortælle mere i videoen herunder:

DR møder også Tetyana, som styrer en kombineret varmestue, apotek, el-central og maduddeling.

- Jeg følte mig inspireret. Jeg har lavet porresuppe og græskar. Det prøver jeg i dag for første gang, siger hun.

Tetyana fortæller, at indbyggerne i Bakhmut ”bare er mennesker”, og at de ”alle sammen er bange” og ”har brug for menneskelighed”.

- Sergej, kom hen til mig! Sergej, han er dyrlæge, så når nogen bliver sårede, så kan han hjælpe. Hvor er du et godt fund. Tænk, at vi fandt dig! lyder det fra Tetyana.

Tetyana (til højre) styrer en kombineret varmestue, apotek, el-central og maduddeling, og Sergej (til venstre) er dyrlæge og kan derfor hjælpe sårede i byen. (Foto: © Emil Hennings)

Mens DR er på besøg, kigger den lokale kirke forbi varmestuen.

- Du ser Ukraine. Du ser Bakhmut. Gud, red Ukraine. Giv os fred, lyder det fra en af mændene fra den lokale kirke, inden de fremmødte giver sig til at synge.

- Du kan ikke bære byrden alene. Det er nemmere at bære, når vi er flere. Du skal dele byrden med andre, siger Tetyana og sender en bøn til hele verden.

- Giv os en håndfuld venlighed, så planter vi det frø for frø, og når foråret kommer, høster vi ukrainere det og deler det med hele verden.

Den lokale kirke i Bakhmut kiggede forbi Tetyanas varmestue for at bede og synge med nogle af byens indbyggere. (Foto: © Emil Hennings, DR)

Du kan høre mere om kampene i Bakhmut i udsendelsen herunder:

Døden ved Bakhmut