Ukraines forsvarsministerium: Russiske krydsermissiler ødelagt på Krim-halvøen efter eksplosion

Rusland bekræfter, at der har været et droneangreb i nat, men Ukraine har ikke taget ansvaret for angrebet.

Ifølge det ukrainske forsvarsministerium er det russiske krydsermissiler af typen Kalibr-NK - som ses affyret på billedet fra 2017 - der er blevet ødelagt af nattens eksplosion. (Foto: © Unknown, Ritzau Scanpix)

Flere russiske missiler, der skulle bruges til flåden i Sortehavet, er blevet ødelagt efter en eksplosion i byen Dzhankoj, som ligger på Krim-halvøen.

Det siger det ukrainske forsvarsministerium, skriver flere medier - deriblandt BBC og The Guardian - men ministeriet siger ikke, om det er dem, der står bag eksplosionen.

Ifølge forsvarsministeriet skulle missilerne være blevet fragtet med tog til den russiske flåde i Sortehavet.

Tilbage i august sidste år blev en by i nærheden af Dzhankoj angiveligt ramt af eksplosioner. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Krim-halvøen blev ulovligt annekteret af Rusland i 2014, og netop i nærheden af byen Dzankoj ligger der en russisk militærbase. Området er af flere ukrainske embedsmænd blevet beskrevet som Rusland største militærbase på Krim-halvøen, skriver The Guardian.

- Eksplosionerne medvirker til den russiske demilitarisering og forbereder Krim på ikke længere at være besat, skriver det ukrainske forsvarsministerium i en skriftlig udtalelse ifølge BBC.

Bekræfter droneangreb

På Twitter har flere ukrainske politikere delt videoer af den påståede eksplosion. Men hverken DR, BBC eller The Guardian har endnu kunnet bekræfte videoernes ægthed.

Den russisk-udpegede guvernør på Krim-halvøen, Sergej Aksenov, oplyser ifølge BBC, at byen blev angrebet af droner, og at anti-luftskyts blev affyret. Ifølge lokale myndigheder er én person kommet til skade, da han blev ramt af resterne fra den nedskudte drone.

Modsat ukrainerne siger de russiske myndigheder ikke noget om, at russiske missiler eller militære mål skulle være blevet ødelagt efter angrebet.

Ifølge de lokale, russiske myndigheder er der dog gået ild i flere bygninger, og strømforsyningen har fået skader.

Et billede fra oktober 2022, hvor broen, der forbinder Krim-halvøen med Rusland, blev ramt af eksplosioner. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Ramt af eksplosioner tidligere

Det er ikke første gang, at Krim-halvøen bliver indblandet i krigen. Det skete allerede tilbage i august måned 2022.

Og i oktober sidste år blev havnebyen Sevastopol udsat for en række droneangreb, der beskadigede et krigsskib. Ifølge russiske myndigheder stod ukrainerne bag, men Ukraine tog aldrig ansvaret for angrebet.

Samme måned blev en vigtig bro, der forbinder Rusland med Krim-halvøen, ramt af eksplosioner.

Den ukrainske præsident Zelenskyj har ved flere lejligheder slået fast, at alle ukrainske områder vil blive befriet fra de russiske besættere - også Krim-halvøen.