Ukraines hærchef deler bombastisk video: 'Tiden er inde'

Både Ukraines hærchef og en højtstående sikkerhedsrådgiver antyder, at modoffensiven er lige på trapperne.

I den iscenesatte video, som den ukrainske hærchef har offentliggjort, beder de ukrainske soldater om himmelsk velsignelse før deres modangreb. (Foto: © Skærmbillede Twitter)

I en svulstig propagandavideo lagt på sociale medier, antyder den ukrainske hærchef, Valerij Zaluzhnyj, at Ukraine er klar til den længe ventede modoffensiv.

- Tiden er inde til at tage det tilbage, der tilhører os, skriver han i et tweet.

Samtidigt offentliggør han en video, hvor ukrainske soldater, badet i et gyldent lys og ledsaget af bombastisk underlægningsmusik, fremviser kampklare vestlige våbensystemer.

- Himmelske fader, giv os din velsignelse af vores afgørende angreb, råber soldaterne i kor, mens tyskproducerede Leopard 2-kampvogne, amerikanske minesikrede MRAP-køretøjer og M777-howitzere ruller over skærmen.

Dermed bidrager hærchefen yderligere til spekulationerne om, at den længeventede ukrainske modoffensiv er lige på trapperne.

Nedenfor kan du se den ukrainske propagandavideo.

Forskellige meldinger fra Ukraine

Der var dog på det seneste været modstridende udmeldinger fra ukrainerne.

I løbet at ugen sagde præsident Zelenskyjs rådgiver, Mykhajlo Podoljak, at modoffensiven allerede var gået i gang, og at der ikke var et bestemt tidspunkt, hvor den gik i gang.

I dag siger en af Ukraines højest stående sikkerhedsrådgivere, Oleksiy Danilov, i et interview med BBC, at Ukraine er nu klar til at sætte gang i sin længeventede offensiv.

- Vi er altid klar. På samme måde som vi altid er klar til at forsvare vores land, siger han.

Danilov afviser til gengæld, at modoffensiven allerede skulle være gået i gang.

- Det er ikke et spørgsmål om tid. Du er nødt til at forstå, at vi ikke kan forpasse denne historiske mulighed, som Gud har givet os og vores land, for reelt at blive til et selvstændigt, stort og europæisk land, siger han.

- Det kan ske i morgen, dagen efter eller om en uge, siger Danilov.

Klip fra Oleksiy Danilovs interview med BBC.

Bekræfter, at Wagnergruppen forlader Bakmut

Han afviser også, at præsident Zelenskyj er under pres for at levere en hurtig sejr.

- Så kender du ikke vores præsident ret godt. Der er ingen, der kan presse ham på den måde. Måske lige med undtagelse af hans kone, lyder svaret.

Rådgiveren bekræfter også, at den russiske lejehær, Wagnergruppen, har trukket sig fra Bakmut, men at gruppen samler sig tre andre steder, som Ukraine kender til.

Imens fortsatte kamphandlingerne i dag, men uden meldinger om afgørende troppebevægelser eller gennembrud af frontlinjerne.

Ruslands forsvarsministerium siger ifølge det russiske nyhedsbureau RIA, at man i løbet af det seneste døgn har nedskudt 12 ukrainske droner og to langtrækkende Storm Shadow-krydsermissiler, som Ukraine har fået leveret af Storbritannien.

Det har ikke været muligt for DR at bekræfte oplysningerne.