Ukraines indenrigsminister dræbt i helikopterstyrt: Sikkerhedstjeneste arbejder ud fra tre forklaringer

Der er ingen stærke indikationer på, at Rusland skulle have nedskudt den styrtede helikopter i Brovary uden for Kyiv, fortæller DR-korrespondent på stedet.

14 personer mistede livet, da denne helikopter styrtede ned i Brovary 25 kilometer uden for den ukrainske hovedstad, Kyiv. (Foto: © VIACHESLAV RATYNSKYI, Ritzau Scanpix)

Den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU, arbejder lige nu ud fra tre mulige forklaringer på, hvorfor en helikopter styrtede ned i Brovary 25 kilometer uden for hovedstaden Kyiv.

Det fortæller DR-korrespondent Anna Gaarslev, som for kort tid siden ankom til Brovary.

- Enten fløj piloten uden for den tilladte angivne rute, eller også var der en teknisk fejl på helikopteren, eller også blev helikopteren skudt ned.

Anna Gaarslev er ved stedet, hvor helikopteren styrtede:

Lige nu er der ingen stærke indikationer på, at Rusland skulle have skudt helikopteren ned, fortæller Anna Gaarslev.

- De indikationer, vi har fået indtil videre, er, at der formentlig er tale om en eller anden form for ulykke: enten forårsaget af vejret, en menneskelig fejl fra pilotens side eller en teknisk fejl på selve helikopteren.

Ifølge Anna Gaarslev beretter øjenvidner på stedet om, at helikopteren cirklede rundt, og at der kom røg ud af den inden styrtet.

Ombord på helikopteren var blandt andet Ukraines indenrigsminister, Denys Monastyrskyj, viceindenrigsministeren og en rådgiver. Alle ni passagerer ombord omkom. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

Ukraines indenrigsminister dræbt

Helikopteren fra den ukrainske beredskabstjeneste styrtede ned ved en boligblok og en børnehave i Kyiv-forstaden Brovary klokken 08.20 lokal tid.

Ombord var tre personer fra beredskabstjenesten og ledelsen fra det ukrainske indenrigsministerium - deriblandt indenrigsministeren Denys Monastyrskyj, viceministeren og en rådgiver.

Monastyrskyj har været indenrigsminister siden juli 2021 og er den højest rangerende embedsmand eller politiker, der har mistet livet siden invasionen i februar 2022. Han har ifølge det britiske medie BBC arbejdet som rådgiver for præsident Zelenskyj i en længere periode.

Ukraines indenrigsminister, Denys Monastyrskyj, blev dræbt i dagens helikopterstyrt i Brovary uden for Kyiv. Han blev 42 år gammel. (Foto: © sergei supinsky, Ritzau Scanpix)

Chefen for Ukraines nationale politikorps, Ihor Klymenko, er blevet udpeget som fungerende indenrigsminister.

Dødstallet har bevæget sig op og ned dagen igennem på baggrund af meldinger fra ukrainske myndigheder, men pt. oplyser myndighederne, at 14 personer har mistet livet, heraf et barn samt alle ni personer ombord på helikopteren. 25 personer er sårede, heriblandt 11 børn.

Ifølge det ukrainske præsidentkontor var helikopteren på vej til et "hotspot" ved krigens front ved byen Kharkiv. På billeder kan man se, at der i området ved nedstyrtningstidspunktet var meget tåget. Men det vides ikke, om det var årsagen.

De ukrainske myndigheder vil til bunds i, hvad der fik helikopteren til at styrte. Derfor har de sat en undersøgelse i gang, oplyser den regionale guvernør i Kyiv, Oleksij Kuleba.

- Omstændighederne omkring katastrofen er i øjeblikket ved at blive undersøgt. Alle beredskabstjenester er på stedet, lyder det fra guvernøren på beskedtjenesten Telegram.

Der var tåget i Brovary, hvor en helikopter i dag styrtede ned og kostede 14 personer livet og sårede mindst 25. (Foto: © SERGEY DOLZHENKO, Ritzau Scanpix)

Zelenskyj: ’En forfærdelig tragedie’

Den ukrainske præsident Zelenskyj kalder det "en mørk morgen" og en "forfærdelig tragedie" på Telegram.

På de sociale medier har flere Ukrainske topfolk kommenteret de mange dødsfald. Blandt andet Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, og landets premierminister, Denys Sjmyhal, som kalder det "et stort tab for regeringsholdet og hele staten”.

Også Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har reageret på dagens helikopterstyrt i Brovary.

- Så mange uskyldige liv tabt i Brovary-helikopterstyrtet. Mine tanker er med ofrene, familierne og det ukrainske folk. Denys Monastyrskyj var en stærk leder, som arbejdede utrætteligt for Ukraine. Dybt ked af hans død, lyder det fra udenrigsministeren på Twitter.