Ukraines iscenesatte drab på russisk journalist: Hvad ved vi?

Ukraine snød sin befolkning og den samlede verdenspresse, men hvorfor og hvordan?

Babchenko kniber en tåre under pressemødet, hvor han bliver erklæret i live alligevel, efter hans iscenesatte mord. (Foto: © sergei supinsky, Scanpix)

Klokken 16:20 i eftermiddags smed Ukraine en bombe, der gav genlyd i redaktionslokaler verden over, heriblandt hos DR Nyheder.

På et pressemøde, hvor ukrainske efterforskere skulle fortælle om deres fremskridt i opklaringen af mordet på den russiske journalist Arkadij Babtjenko i går aftes, dukkede selvsamme journalist pludselig op - i live.

Ifølge forklaringer fra ham og den ukrainske efterretningstjeneste, var det hele iscenesat.

Men hvordan og hvorfor? DR Nyheder giver et overblik.

'Mordet' på Arkadij Babtjenko

I går aftes offentliggjorde ukrainsk politi, at den Putin-kritiske journalist Arkadij Babtjenko var blevet likvideret foran sin hoveddør, da han skulle ned og købe brød.

Journalisten var blevet fundet i en blodpøl af sin kone, efter at han var blevet skudt to-tre gange i ryggen af en ukendt gerningsmand. Babtjenko døde i ambulancen på vej til hospitalet.

En tegning af den mistænkte, som blev udleveret til pressen, viste en skægget mand.

På spørgsmålet om, hvad politiet mente motivet til drabet kunne være, svarede Kijevs politichef, Andrij Krijstjenko, at det måtte bunde i hans aktiviteter som journalist.

Den ukrainske parlamentariker Anton Geraschenko, som er kendt for sine tætte bånd til politiet og sikkerhedstjenesten, beskrev drabet sådan her til den britiske avis The Independent:

- Da Arkadij åbnede døren til sin lejlighed, ramte drabsmanden ham krysteragtigt i ryggen med flere skud.

Rusland nægtede alt

Den ukrainske premierminister udtalte, at han var sikker på, at Rusland ikke havde tilgivet Arkadij Babtjenko for kritik af annekteringen af Krim og krigen i Syrien.

Rusland, som flere gange før har været beskyldt for at dræbe Kreml-kritiske journalister, afviste straks at have noget med sagen at gøre.

Udenrigsminister Sergej Lavrov pegede i stedet på, at der var tale om ukrainsk propaganda.

- Blodige forbrydelser uden straf er blevet rutine for regimet i Kiev. Vi kræver, at de ukrainske myndigheder anstrenger sig for at undersøge sagen grundigt, lød det fra det russiske udenrigsministerium.

Arkadij Babtjenkos genopstandelse

Sagen blev rapporteret grundigt i international presse dagen igennem, med nekrologer og lange artikler, der fremlagde hvordan journalisten havde gjort sig ud til bens med Moskva.

Arkadij Babtjenkos venner og familie skrev gribende mindetekster og gav interviews

Men så sprang bomben.

På en pressekonference i Ukraine onsdag eftermiddag, som var blevet udlagt som en opdatering om efterforskningen, fortalte chefen for den ukrainske efterretningstjeneste først, at drabet var et russisk plot.

Han fortalte også, at man havde fanget en mistænkt.

Og så gik der et sus igennem lokalet: Babtjenko kom gående ind, imens efterretningschefen deklarerede at han var i live.

Det hele havde været et falsum. Drabet var iscenesat for at lokke russiske agenter ud ad busken, lød det på pressemødet.

Drabet på Arkadij Babtjenko var et stykke disinformation, og et bragende godt eksempel på et sådant, sagde tidligere operativ chef hos PET, Hans Jørgen Bonnichsen, senere til DR Nyheder.

Alle - næsten - blev narret

Det er stadig i de tidlige timer, når det gælder en samlet oprulning af den ukrainske plan. Men blandt andet britiske The Independent har gjort et forsøg.

Avisen skriver at stort alle indblandede, deriblandt venner og familie (men ikke journalistens kone og børn, ifølge BBC) havde modtaget den falske information om drabet.

Men i realiteten var de fleste af oplysningerne falske. Der havde ikke været nogen blodpøl, og ej heller nogen skud. Politichefen havde fået at vide, hvad han skulle sige.

Tegningen af den mistænkte, som journalister havde fået udleveret, var et fabrikat.

I en Facebook-opdatering (på russisk) fra den ukrainske parlamentariker Anton Geraschenko, som havde udtalt sig kort efter "mordet", står det dog klart, at han og nogle få andre var orienteret - det er uklart om det også gælder premierministeren.

Geraschenko henviser til, hvordan den britiske forfatter Arthur Conan Doyle lader sin hovedperson Sherlock Holmes fingere sin egen død for at narre ærkefjenden Moriarty.

- Ordenshåndhæverne vidste godt at nyheden om mordet på Arkadij Babtjenko ville smerte tusindvis af hjerter verden over. Men de havde intet andet valg, skriver han.

Skulle få agenterne til at handle

Ifølge informationer fra pressemødet tidligere i dag havde man i en til to måneder været opmærksom på en konkret trussel mod Arkadij Babtjenko.

De ukrainske myndigheder hævder at have opsnappet, at den russiske sikkerhedstjeneste havde hyret en østukrainsk ekssoldat til at finde en lejemorder. Det er ekssoldaten, som er blevet anholdt.

Anholdelsen af den østukrainske ekssoldat, ifølge de ukrainske myndigheder. (Foto: © -, Scanpix)

Østukraineren havde kontaktet flere i sit netværk og tilbudt dem 30.000 dollars, knap 225.000 kroner, for at udføre mordet. En af dem havde fortalt det videre til den ukrainske efterretningstjeneste.

Derfor havde man planlagt dækoperationen. På Facebook forklarer parlamentarikeren Anton Geraschenko, at kun ganske få kendte til sagen.

- For at kunne følge og dokumentere lejemorderens forbindelse til tilrettelæggerne og kunderne, var det nødvendigt at give dem fuld tillid til, at deres ordre var udført for at presse dem til at foretage en række handlinger, som vil blive dokumenteret af efterforskningen, skriver han.

Han roser politiet og efterretningstjenesten for, at operationen lykkedes, uden at nogen lod det sive, at mordet var iscenesat.

- Dette tyder på, at vi har lært at kæmpe på den usynlige front i kampen med de russiske efterretningstjenester, skriver Anton Geraschenko i opslaget, som blev delt kort efter pressemødet, hvor journalisten "genopstod".

Premierminister lover beskyttelse

Efter afsløringen til eftermiddag meldte Rusland lavmælt ud, at landet var glad for at Arkadij Babtjenko var i live, men at det anså det hele for at være et stykke ukrainsk propaganda.

Senere lød det ifølge Reuters fra det russiske udenrigsministerium, at der var tale om en antirussisk provokation.

Den ukrainske præsident Petro Poroshenko meldte for sin part, at han tvivler på, at russerne vil holde op med at forfølge Arkadij Babtjenko. Han lover journalisten og hans familie fuld beskyttelse i Ukraine.

Fra Babtjenkos kolleger var der glæde over hans overlevelse, men ubehag over de ukrainske metoder.

- Det er ynkeligt og ærgerligt, at det ukrainske politi har leget med sandheden, uanset deres motiv, siger lederen af organisationen Reporters without Borders, Christophe Deloire, ifølge AFP.

Journalistkolleger er vrede på Ukraine

Komiteen til beskyttelse af journalister krævede svar på, hvad der gjorde de ekstreme metoder nødvendige, og beskrev det iscenesatte drab som "en situation uden præcedens", ifølge BBC.

Den undersøgende russiske journalist Andrei Soldatov, tidligere kollega til Babtjenko, mente på Twitter, at aktionen havde overskredet en vigtig grænse.

- Babtjenko er journalist, ikke politimand, for guds skyld, og en del af vores arbejde er tillid, uanset hvad Trump og Putin siger om fake news. Jeg er glad for, at han er i live, men han har yderligere undermineret journalisters og mediers troværdighed, skrev Andrei Soldatov.

Flemming Splidsboel, der er seniorforsker med fokus på Rusland ved Dansk Institut for Internationale Studier, siger til DR Nyheder, at det iscenesatte drab "kan få vidtrækkende konsekvenser for Ukraines troværdighed".