Ukraines præsident støtter forfatningsændringer

Janukovitj siger, at han er tilhænger af dialog og kompromis i forhold til oppositionen.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, er en presset mand. Demonstranter har længe krævet hans afgang. Han siger, at han er tilhænger af dialog og kompromis i forhold til oppositionen. (Foto: Zurab Kurtsikidze © Scanpix)

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, siger efter et møde med en udsending for USAs udenrigsminister, at han vil støtte en reform af grundloven, hvilket er et af de centrale krav fra Ukraines EU-venlige opposition.

En reform af grundloven vil være koncentreret om at begrænse præsidentembedets beføjelser og give nationalforsamlingen mere magt.

Den ukrainske præsident siger i en erklæring, at han støtter en hurtig gennemførelse af en forfatningsreform og understreger samtidig, at han er tilhænger af dialog og kompromis i forhold til oppositionen.

Janukovitj havde torsdag møder med Victoria Nuland, der er assisterende udenrigsminister med særligt ansvar for Europa, og drøftede med hende mulige løsninger på den nuværende krise, som har varet siden november sidste år.

- Kun gennem dialog og kompromis kan vi bringe dette land gennem denne politiske krise, siger han.

Janukovitj forlod kort efter Kijev for at deltage i åbningen af Vinter-OL i Sotji i Rusland, hvor han ventedes at føre drøftelser med præsident Vladimir Putin.

EU vil støtte reformprocesser

I Strasbourg opfordrede Europaparlamentet i en ikke-bindende resolution til sanktioner mod den ukrainske regering og mod dem, der har været involveret i volden mod demonstranter, der ønsker at rykke Ukraine nærmere EU.

EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, har i Ukraine understreget, at EU har kapaciteten til at yde støtte til reformprocesser i Ukraine.

Både EU og USA har signaleret, at eventuel økonomisk hjælp til landet er afhængig af, at Ukraine gennemfører demokratiske reformer og får en ny regering.

Situationen eskalerede i november, da Janukovitj besluttede, at Ukraine alligevel ikke skulle indgå en associeringsaftale med EU. I stedet vil han trække Ukraine tættere mod Rusland.

/ritzau/Reuters