Ukraines præsident truer med hårdt modsvar efter attentatforsøg mod rådgiver

Tidligere i dag affyrede ukendte gerningsmænd skud mod en bil med Volodymyr Zelenskijs nærmeste rådgiver.

Skudhullerne i Sergej Sjefirs bil er markeret med tal. (Foto: SERHII NUZHNENKO © Ritzau Scanpix)

Ukrainsk politi jagter stadig en eller flere ukendte gerningspersoner, der onsdag formiddag forsøgte at dræbe den ukrainske præsidents toprådgiver, Sergej Sjefir.

Ifølge de ukrainske myndigheder blev der affyret mindst 10 skud fra et automatvåben mod den bil, som Sjefir sad i, i landsbyen Lesniki uden for hovedstaden Kiev.

Bilens chauffør blev såret, men det ukrainske indenrigsministerium bekræfter, at han er udenfor livsfare.

Selv slap Sjefir fra attentatforsøget uden men.

Sjefir, der er en af præsident Volodymyr Zelenskijs nærmeste rådgivere, afviser, at attentatet skulle være fordi, der er intern splittelse i landets politiske top. Han betragter udelukkende attentatet som et forsøg på at true den øverste ledelse.

Sergej Sjefir (tv.) ses her med Volodymyr Zelenskij ved præsidentens indsættelse i Kiev tilbage i 2019. (Foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDO © Ritzau Scanpix)

I en video på Facebook siger præsident Zelenskij ifølge nyhedsbureauet Unian, at attentatet er et forsøg på at sende ham en besked, samtidig med at han kalder det "svagt" og advarer om, at der vil "blive svaret hårdt igen" mod gerningsmændene.

Præsident Zelenskij er i disse dage i New York City, hvor han deltager i FN's generalforsamling.

Men hvis målet med attentatet mod hans rådgiver har været at forstyrre det, så har det fejlet, siger præsidenten.

- Det mål, vi har om forandring, for gennemsigtighed i økonomien, for bekæmpelse af kriminalitet, forbliver upåvirket, siger Zelenskij.

  • Politiet har markeret, hvor skudene ramte Serhiy Shefirs bil. (Foto: SERHII NUZHNENKO © Ritzau Scanpix)
  • Der blev affyret mere end 10 skud mod bilen. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Ifølge præsidentens rådgiver blev skudene affyret af et automatvåben. (Foto: SERHII NUZHNENKO © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Motiv stadig ukendt

Motivet for attentatforsøget er endnu ukendt, men ifølge indenrigsministeriet efterforsker man blandt andet, om gerningsmændene eventuelt kan have forbindelser til udenlandske sikkerhedstjenester.

En af præsidentens øvrige rådgivere, Mikhail Podoljak, vil dog ikke afvise, at der også kan være lokale ukrainske magtfulde rigmænd, de såkaldte oligarker, på spil.

- Zelenskij har sat gang i en transformation af staten, der skal være mere gennemsigtig, men jeg vil ikke tilskrive alt oligarkerne, siger han.

Skulle attentatet være politisk motiveret, vil det da heller ikke være første gang, forklarer DR's Ruslands- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer.

- Vi har set en del politisk motiverede angreb og mord de seneste år, og det har ramt både støtter og modstandere af de ukrainske myndigheder. Lige nu er der folk, der peger på magteliten i Ukraine, mens andre retter mistanken mod Rusland, siger hun.

Enhver spekulation om, at der kan trækkes tråde til Rusland, afvises dog af den russiske præsidents talsmand, Dmitrij Peskov.

- Desværre er det sådan for tiden i Ukraine, at ligemeget hvad der sker, er der ingen af de nuværende politikere, der er i stand til udelukke "den russiske forbindelse", siger han ifølge det statslige nyhedsbureau Tass.

Volodymyr Zelenskij vandt præsidentvalget i 2019 med en agenda om at bekæmpe korruption og få afsluttet krigen i det østlige Ukraine.

Han har fleret gange understreget, at den eneste vej til varig fred i den krigshærgede Donbas-region er et ukrainsk medlemsskab af forsvarsalliancen Nato.

Så sent som i foråret vakte det bekymring, at der blev mobiliseret russiske styrker ved grænsen mod Ukraine og ved Krim-halvøen.

Tilbage i 2014 annekterede Rusland Krim-halvøen og har støttet den væbnede separatist-bevægelse i Donbas.

Facebook
Twitter