Ukraines premierminister: Vi havde kun dårlige valgmuligheder

Den ukrainske premierminister vil se handlinger fra Rusland, før han tør tro på fred i Østukraine.

Den ukrainske premierminister, Arsenij Jatsenjuk, er ikke videre optimistisk efter fredsaftale. (Foto: © Sergey Dolzhenko, Scanpix)

En fredsaftale er faldet på plads mellem de prorussiske separatister i det østlige Ukraine og landets regering.

Optimismen over aftalen er dog til at overse hos den ukrainske premierminister, Arsenij Jatsenjuk.

- Vi havde kun to muligheder: En dårlig og en værre. Derfor valgte vi på dette specifikke tidspunkt den dårlige løsning, siger han i et interview med CNN.

Ukraine vil redde liv med aftale

Den nye fredsaftale indebærer, at alle kampe i Ukraine skal stoppe ved midnat natten til søndag den 15. februar, at alle tunge våben skal trækkes tilbage fra kampzonerne, og at der på sigt skal afholdes lokale valg i Lugansk og Donetsk i Østukraine.

Aftalen medfører også amnesti og kan dermed forhindre retsforfølgelse af separatister, som har kæmpet mod den ukrainske nationalgarde, ligesom aftalen foreskriver, at begge sider af konflikten skal løslade personer, de har tilbageholdt. Det skal senest ske fem dage efter tilbagetrækningen.

- Denne løsning vil formentlig redde ukrainske soldaters liv. Og jeg håber, at løsningen også vil redde civiles liv - uskyldige menneskers liv - som er under konstante angreb fra russiskledede terrorister, siger Arsenij Jatsenjuk om fredsaftalen.

Lille tiltro til fredsaftale

Der blev allerede i september sidste år indgået en fredsaftale, som skulle stoppe kampene i Østukraine. Men kampene fortsatte, og præsident Petro Porosjenko erklærede i november, at separatisterne havde brudt aftalen ved at afholde lokale valg i Lugansk og Donetsk.

Set dette lys er den nye fredsaftale blevet født med en vis grad af skepsis.

- Det er bedre at have denne nye aftale end ikke at have den. Men vi skal ikke stole på ord eller papirer. Vi skal kun stole på handlinger og gerninger, siger Arsenij Jatsenjuk.

- Udfordring at forhandle med Putin

Den ukrainske premierminister understreger, at det 'altid er en udfordring' at forhandle med den russiske præsident, Vladimir Putin, der udover Organisation for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og altså Ukraine er en del af den nye fredsaftale.

Rusland er under hele konflikten blevet beskyldt af både Ukraine og NATO for at bevæbne de prorussiske oprørere, der kæmper for løsrivelse af Lugansk og Donetsk, og for at sende soldater over grænsen til nabolandet.

Det har Rusland blankt afvist.

- For mig er det mest afgørende spørgsmål, om vi kan få og genoprette kontrollen ved den ukrainsk-russiske grænse og forsegle grænsen mellem Ukraine og Rusland, siger Arsenij Jatsenjuk med henvisning til Donetsk og Lugansk.