Ukraines sundhedsminister står til fyreseddel: Kun 8.000 ud af 42 millioner har fået begge stik

Ukraine havde forventet at vaccinere 2,5 millioner i april. Men kun omkring 500.000 fik første stik.

OL-kvalificerede atleter har som nogle af de få ukrainere modtaget første vaccinestik. Her er det gymnasten Oleg Verniaiev, der venter på det første prik. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Scanpix)

Manglende resultater midt i en pandemi ser nu ud til at koste den ukrainske sundhedsminister, Maksym Stepanov, jobbet.

I hvert fald meddeler premierminister Denys Shmyhal her til aften, at han har bedt parlamentet i Kiev om at afskedige ministeren.

Fyringen kommer, mens vaccineudrulningen i Ukraine er i krise. Kun 8.000 ud af 42 millioner ukrainere er færdigvaccinerede, og generelt har landet haft mere end svært ved at skaffe de eftertragtede vacciner.

Ukraine begyndte sit vaccinationsprogram flere måneder efter resten af Europa, og først i slutningen af februar blev de første doser delt ud. Det nuværende antal vaccinerede harmonerer på ingen måde med regeringens vaccineplan. I april havde regeringen sat sig for, at 2,5 millioner ukrainere skulle stikkes første gang. Resultatet blev et ganske andet - kun 500.000 vaccinedoser blev uddelt.

Vaccinekonkurrencen

Med over to millioner smittede var vaccinationstempoet smertefuldt langsomt for Ukraine, hvis sundhedssystem var presset i bund her i tredje bølge. Men som et af Europas fattigste lande og udenfor EU's indkøbspulje var der ikke meget at gøre.

- Det burde være bedre, men med konkurrencen på vaccinemarkedet har Ukraine haft meget svært ved at skrue op for sit vaccinationsprogram, fortæller Lotta Sylwander, som er UNICEF-repræsentant i Ukraine.

Lotta Sylwander, UNICEF-repræsentant i Ukraine. i lufthavnen i Kyiv, hvor hun tager imod den første sending coronavacciner fra COVAX (Foto: Matilde Kimer DR Nyheder © Unicef)

I april fik Ukraine omkring en halv million vaccinedoser gennem COVAX, det fordelingsprogram, der skal gøre, at verdens knap så rige lande også har en chance for at vaccinere sine befolkninger.

- Det går langsomt, og Ukraine er bagud. Landet har vaccineret en-to procent af befolkningen med første dose, så Ukraine er på niveau med det meste af Afrika, lyder det fra Lotta Sylwander, som også retter en kritik mod de ukrainske myndigheder, som burde have været hurtigere ude.

- Vi bad dem gentagne gange om at skynde sig at komme ind på markedet eller lave partnerskaber for at få vacciner til landet, forklarer hun.

Egentlig skulle Ukraine have fået endnu mere hjælp via COVAX, men da Indien har bremset for al eksport af disse vacciner, så giver det et efterslæb i en række af de lande, der ellers så frem til at få en hjælpende hånd.

Ukraine har nu skrevet kontrakter med både kinesiske SinoVac og med Pfizer, som skal levere henholdsvis to og 20 millioner doser inden årets udgang. Men selvom der altså er flere vacciner på vej, vil ukrainerne selv med de mest positive prognoser næppe være færdigvaccinerede ved årets udgang.

Ukraine har haft over 2.1 million coronasmittede siden epidemiens start og havde en hård nedlukning i forårets tredje bølge, der nu er ved at ebbe ud.

'Ingen vil nægte en vaccine her'

Som bekendt har Danmark og et par andre lande helt droppet Astra Zeneca af frygt for alvorlige bivirkninger, men Ukraines sundhedsminister har flere gange appelleret til at sende de afviste vacciner i hans retning:

- Ingen her kommer til at nægte en vaccine, fortalte sundhedminister Maksim Stepanov i et interview i april måned:

- Fordelene ved de godkendte vacciner opvejer til fuld risikoen for bivirkninger, formanede han.

Men det er næppe alle ukrainere, der er enige med ham. En undersøgelse i marts viste, at kun hver anden ukrainer havde tænkt sig at lade sig vaccinere, og endnu færre havde lyst til AstraZeneca.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk