Ukrainsk ambassadør kalder Tysklands kansler for en 'fornærmet leverpølse'

Den tyske kansler vil ikke rejse til Kyiv, efter ukrainerne frabad sig besøg af den tyske præsident.

Den tyske kansler Scholz møder igen kritik i sin håndtering af krigen i Ukraine. (Foto: FILIP SINGER)

Et udtryk, der normalt bruges blandt børn i tyske børnehaver, har de seneste dage trukket overskrifter i landets medier.

Den ukrainske ambassadør i Tyskland, Andrij Melnyk, har nemlig kaldt Tysklands kansler, Olaf Scholz, for en "beleidigt Leberwurst", der direkte oversat betyder "fornærmet leverpølse". Bedst kan udtrykket oversættes til tudeprins.

Kommentaren fra den ukrainske ambassadør faldt ovenpå kansler Scholz' udmelding om, at han ikke vil tage på officielt besøg i Ukraine, fordi den ukrainske regering angiveligt ikke ønskede at tage imod Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier i sidste måned.

- Den her sag taler ind i hele den tøven, der har været blandt tyske politikere. Hvor der tidligere har været en forventning om, at tyskerne må træde i karakter, så har det taget lang tid, før politikerne har flyttet sig, og når de har gjort det, så har det været med krumspring, siger Michael Reiter.

Den tyske kansler kaldte Ukraines behandling af Steinmeier, for "et problem for den tyske regering og det tyske folk".

Men ifølge den ukrainske ambassadør har den tyske præsident Steinmeier et lidt for godt forhold til russerne. Steinmeier var nemlig en tæt kontakt til den tidligere kansler Gerhard Schröder, som har tætte forbindelser til Rusland.

Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier på besøg i Bukarest i Rumænien. (Foto: Daniel Mihailescu © AFP or licensors)

Tyske forbindelser til Rusland

Den i dag udskældte eks-kansler har haft et tæt samarbejde med russerne og været toplobbyist for den russiske gas- og olieindustri i de år, hvor tyskerne gjorde sig mere og mere afhængige af russisk gas og olie.

Schröder er også stadig medlem af samme parti som Olaf Scholz, SPD. Flere partifæller opfordrer nu den tidligere kansler til at træde ud, og Markus Söder, der er formand i det konservative parti CSU, kalder Schröder for en "skændsel for Tyskland".

Og selvom Scholz også mødes af kritik for ikke at reagere hurtigt nok og være en tudeprins, så vil han altså ikke rejse til Kyiv, hvis ukrainerne afviser at få besøg af Steinmeier.

- Det er i hvert fald den officielle begrundelse. Opfattelsen hernede blandt en del kommentatorer er, at Scholz overordnet ikke synes, at det er vigtigt med tv-billeder af, at han giver hånd til den ukrainske præsident, siger Michael Reiter.

Allerede inden krigens begyndelse, blev Tyskland kritiseret for ikke at vise tydelig nok støtte til ukrainerne. Længe var gasledningen Nord Stream 2 et stort kritikpunkt, da Scholz ikke ville bremse processen.

De seneste uger har Tyskland fået kritik for at være for tøvende med sine våbenleverancer. Til at starte med ville Scholz kun levere hjelme til den ukrainske hær, men endte med at sende tunge skyts østpå efter et massivt pres fra både hjem- og uldandet.

Og netop argumentet om, at tyskerne er for tøvende eller ikke støtter Ukraine nok, har fået nyt liv, efter Scholz meldte ud, at han ikke ville rejse til Ukraine, og bruger den angivelige afvisning af Steinmeier som påskud for ikke at rejse.

- Når tyskerne tidligere strittede imod leverancer af tunge våben og nu i stedet hidser sig op over et angiveligt afslag på et præsidentbesøg - ja, så forstærker det indtrykket af, at Tyskland ikke lever op til sin europæiske lederrolle, siger Michael Reiter.

Sprækker i den vestlige alliance

Selvom Scholz møder kritik for sin udmelding, så får han også opbakning blandt politikere.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, der har et sæde i det tyske parlaments forsvarsudvalg og er medlem af FDP, der er Tysklands liberale parti, foreslog, at den ukrainske ambassadør skulle "undskylde over for præsidenten og høfligt invitere kansleren til Kyiv".

- Der er helt klart nogle, der siger, at ukrainerne bør udvise større respekt for Tyskland.

- Men modargumentet lyder så, at man ikke kan forvente, at ambassadøren holder sig til de fine diplomatiske regler, når folk i hans hjemland bliver dræbt, og at man til en vis grad bør se igennem fingrene med den slags udmeldinger, siger Michael Reiter.

Ifølge DR's korrespondent hjælper sagen bestemt ikke på forholdet mellem Tyskland og Ukraine. Men mens ukrainerne kalder på en større tysk støtte, så kan sagen vække interesse i Moskva.

- Det sender et signal til Rusland og præsident Putin om, at der er uenighed og sprækker i den vestlige alliance, når man diskuterer et emne som en kanslerrejse til Kyiv så heftigt, siger Michael Reiter.

Formand for CDU Friedrich Merz var på besøg i Kyiv. (Foto: VALENTYN OGIRENKO)

I tirsdags var oppositionsleder Freidrich Merz på besøg i Kyiv, hvor han mødte den ukrainske præsident Zelenskyj og en række højtstående ukrainske politikere. Efter sit besøg kom Merz med en klar opfordring til Scholz.

- Du kan ikke have disse former for samtaler via en telefon. Og man kan ikke have dem på en videoforbindelse. Man skal have dem ansigt til ansigt.

I dag har præsident Steinmeier talt i telefon med den ukrainske præsident Zelenskyj. Ifølge præsidentens kontor vil parterne lægge sagen bag sig og koncentrere sig om det fremtidige samarbejde.

Det er dog endnu uvist, om det indebærer, at præsidenten har tænkt sig at besøge Ukraine, og om den tyske kansler Scholz også vil rejse til Kyiv.