Ukrainsk ambassadør takker for gamle, aflagte kampvogne

Leopard 1'eren vil give ukrainerne mulighed for at gennembryde de russiske linjer og generobre mere land, vurderer lektor i krigsstudier.

Den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinik, er godt tilfreds med gårsdagens melding om, at Danmarks aflagte Leopard 1A5-kampvogne nu skal støves af, gøres klar og sendes til slagmarken i Ukraine.

- Det er meget positive nyheder. Vi er ekstremt glade for beslutningen. Igen viser Danmark sig at være en sand ven af Ukraine, og holder, hvad I lover, siger ambassadøren.

For tre uger siden meddelte regeringen, at Danmark donerer våbensystemet Caesar-haubitser til det ukrainske forsvar.

Siden da har det været til diskussion, om Danmark skal bidrage med endnu mere militært udstyr. Især spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal bidrage med de såkaldte Leopard 1- og 2- kampvogne har været en politisk kastebold.

Men nu er valget truffet, og det faldt på mindst 100 Leopard 1A5-kampvogne, som hurtigst muligt skal til Ukraine efter en istandsættelse. Danmark sender kampvognene afsted i samarbejde med Holland og Tyskland.

Der har været meget snak om, hvilken type kampvogn Danmark skal sende til Ukraine. Du kan se de to typer, der har været i spil her (Foto: © Forsvaret, Forsvaret / Foto: © Forsvaret, Forsvaret)

En 1'er eller en 2'er?

Og selvom det ikke blev til de mest moderne kampvogne, Leopard 2'eren, kan 1'eren sagtens bruges, understreger den ukrainske ambassadør.

- Vi har brug for en hel del ting, inklusiv leopardkampvogne 1 og 2. Derfor ville vi være glade, uanset hvilken beslutning det blev. 1'eren er også noget, der vil hjælpe de ukrainske soldater på slagmarken. Tingene er meget nødvendige, siger Mykhailo Vydoinik.

Der er da også grund til at være godt tilfreds, selvom der er delte meninger om, hvor brugbare den ældre Leopard 1-model er, mener Peter Viggo Jakobsen, lektor i krigsstudier ved Forsvarsakademiet.

- Nogle mener, 2'erne ville være lidt bedre, men afhængig af hvilke kampvogne de skal op imod, kan de godt bruges.

Og en ting er helt sikkert, mener Peter Viggo Jakobsen: De er i hvert fald bedre end de gamle russiske kampvogne, ukrainerne kører rundt i lige nu.

- Sammen med de andre kampvogne, vil de give ukrainerne mulighed for at angribe de russiske linjer, gennembryde dem og således tage mere af deres land tilbage, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

Selvom Leopard 1'eren er kasseret af det danske militær, kan situationen på ingen måde sammenlignes med, da den danske regering sendte ubrugelige respiratorer til Italien for at afhjælpe den store pukkel af corona-patienter på hospitalernes intensivafdelinger, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Det her er ikke nogen ubrugelig kampvogn. Hvis det var, havde man ikke set den positive reaktion fra den ukrainske ambassadør. Det er en kampvogn, der er bedre, end de fleste af de russisk-producerede vogne, som ukrainerne allerede har, siger han.

- Det er ikke verdens mest avancerede kampvogn, men de kan få stor gavn af den.

Ikke den største kanon

Blandt andet er den ikke lige så godt pansret og kan ikke skyde lige så langt som 2'eren, som kan "give den lidt problemer" fortæller lektoren.

- Russerne har kampvogne, der kan skyde længere end 1'eren, men det kan godt håndteres, hvis man har bedre uddannede folk og bedre information om, hvor fjenden befinder sig, siger Peter Viggo Jakobsen.

Men i bund og grund er det en stor fordel for ukrainerne, at militæret nu modtager 100 ens kampvogne, der har den logistiske fordel, at mange soldater skal uddannes i det samme system.

Beslutningen om at sende kampvogne afsted beror på flere forskellige hensyn.

Ukraines præsident bad oprindeligt om Leopard 2-kampvogne, som den danske hær for det første ikke ejer mange af, og for det andet selv bruger.

- Vi bruger dem aktivt i Baltikum og uddanner også på dem. Derfor ville det være et problem for hæren at skulle afgive dem, siger Peter Viggo Jakobsen.

For det tredje er det usikkert, hvor lang tid det ville tage Danmark at genskaffe Leopard 2-kampvognen.

Genstart gik i begyndelsen af måneden tæt på Tyskland og kansler Olaf Scholz' tøven med at give grønt lys til at sende de tysk-producerede Leopard-kampvogne til Ukraine. Professor Mikkel Vedby Rasmussen fortæller om leopardernes vej til Ukraine.

Leoparder i Ukraine