Ukrainsk delegation udvandret: Rusland tilbage i varmen hos Europarådet

Europarådets Parlamentariske Forsamling har givet stemmeretten tilbage til den russiske delegation.

Den ukrainske delegation i Europarådets Parlamentariske Forsamling har valgt at forlade organet i protest mod ophævelse af sanktioner mod Rusland. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Den ukrainske delegation i Europarådets Parlamentariske Forsamling (PACE) er udvandret fra dagens samling i Strasbourg.

Det sker som protest mod, at PACE efter en afstemning har besluttet at hæve sanktioner og genoprette stemmeretten for den russiske delegation, der dermed vender tilbage efter at have været fraværende de seneste fem år.

Fratagelsen af delegationens stemmeret og udelukkelsen fra at sidde i dele af Europarådets organer var en af de første alvorlige sanktioner mod Rusland efter annekteringen af Krim i 2014.

Ifølge lederen af den ukrainske delegation Volodymyr Arijev sender beslutningen et 'meget dårligt signal'.

- Gør hvad du vil, annekter et andet lands territorium, slå folk ihjel, men du har stadig mulighed for alt, siger han ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian.

Også den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij har på Facebook udtrykt sin skuffelse over beslutningen.

- Det er en skam, at vores europæiske allierede ikke har lyttet til os og handlet anderledes, skriver Zelenskij.

Dansker stemte for

Kun 62 stemte imod, mens 118 stemte for, og blandt dem er medlem af Alternativet, Ulla Sandbæk, der understreger, at selvom hun forstår ukrainernes frustration, ser hun ingen anden vej end dialog.

- Det handler jo om ikke at afskære Rusland fra enhver dialog. Jeg tror ikke, der kan komme et godt resultat ud af fortsat at udelukke dem. Det har vi ligesom prøvet, så er det bedre at have dem tilbage i folden, siger hun til DR Nyheder.

Men der er ikke sket en udvikling over de seneste fem år. Hvad er forskellen til i dag?

- Vi kunne jo ikke dengang vide, at der ikke ville komme noget positivt resultat ud af, at de ikke var med. Men nu kan vi se, at de altså ikke bøjede sig, så må vi forsøge dialogens vej, siger hun.

Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij (tv.) har han diskuteret beslutningen om at lade hæve sanktionerne mod Rusland med den franske præsident, Emmanuel Macron. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

Rusland: Fornuftens sejr

I Rusland er beslutningen af talsmand for præsident Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, allerede blevet udråbt til at være en 'fornuftens sejr'.

- Det her handler ikke om, at det er en diplomatisk sejr for Moskva. Det er en fornuftens sejr, for PACE kan ikke fungere tilfredsstillende uden deltagelse af den russiske delegation, siger han ifølge det statsejede nyhedsbureau Tass.

Og det er lige præcis den situation, man skulle have undgået, mener Venstres Michael Aastrup Jensen, der stemte imod at fjerne sanktionerne mod Rusland.

- Det gælder om at sætte hårdt mod hårdt. Det er det eneste, Rusland vil respektere. Og vi kommer jo til kort, når et land er så hamrende ligeglad med demokrati og menneskerettigheder, det skal vi ikke sidde overhørig, siger han og udtrykker bekymring over, at Rusland nu kan anse beslutningen i PACE som et tegn på, at Europa har bøjet sig.

Og det risikerer at sende et signal til andre ledere, der måske ikke har helt samme respekt for de demokratiske spilleregler og menneskerettigheder, siger Michael Aastrup Jensen.

- Hvad tænker for eksempel en Recep Tayyip Erdogan nu? At han kan være ligeglad med, hvad Europarådet beslutter, fordi vi alligevel ikke holder fast i sanktionerne, spørger han.

Fire af medlemmerne af den russiske delegation er stadig pålagt sanktioner af EU.

Derudover har både et georgisk og et ukrainsk medlem af forsamlingen anfægtet akkrediteringen af den russiske delegation. Et spørgsmål, der vil blive taget stilling til i løbet af i morgen.

Facebook
Twitter