Ukrainsk embedsmand tiltalt for syredrab på aktivist

Den fremtrædende ukrainske antikorruptionsaktivist døde i november efter at have kæmpet for sit liv i tre måneder.

Den 33-årige aktivist blev angrebet med svovlsyre 31. juli sidste år og blev forbrændt på 40 procent af kroppen. (Foto: GENYA SAVILOV © Scanpix)

Ukrainske anklagere har tiltalt en højtrangerende embedsmand for at have arrangeret drabet på en kvindelig antikorruptionsaktivist

33-årige Kateryna Handzyuk blev angrebet med svovlsyre 31. juli sidste år og blev forbrændt på 40 procent af kroppen. Også hendes øjne blev alvorligt skadede. Tre måneder senere døde hun.

Ifølge den tiltaltes advokat er ingen beviser blevet præsenteret i sagen. Udover embedsmanden bliver fem andre mistænkte tilbageholdt, skriver BBC.

Ifølge BBC anklages embedsmanden for at have arrangeret drabet på grund af "en personlig fjendtlighed over for kvindens modstand af korruption" i området. Den tiltalte risikerer fængsel på livstid.

Dødsfaldet fik i november sidste år flere hundrede demonstranter til at samles foran det ukrainske indenrigsministerium, hvor de krævede, at de ansvarlige for hendes død bliver holdt ansvarlige. (Foto: GENYA SAVILOV © Scanpix)

Afslørede politikorruption

Kateryna Handzyuk har ifølge Radio Free Europe været en hård kritiker af korruption i den ukrainske politistyrke.

I september 2017 beskyldte hun blandt andet en politichef for at tilegne sig en luns på tre procent af alle kontrakter og udbud i hans område. Hun vandt en efterfølgende retssag.

Svovlsyreanslaget på Kateryna Handzyuk er kun et af adskillige angreb mod aktivister fra det ukrainske civilsamfund, skriver Newsweek.

Siden 2017 har lokale og internationale organisationer registreret 55 sager, som endnu ikke er opklaret.

Facebook
Twitter