Ukrainsk by kæmper med vandforsyning - og her kommer Danmark ind i billedet

Danmark med sit fokus på bæredygtige løsninger skal have gavn af et samarbejde med Ukraine, siger Mykolajivs borgmester.

(Foto: Edgar Su)

Da Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj i slutningen af marts talte til Folketinget var det med en opfordring til at tage del i genopbyningsarbejdet i en af landets strategisk vigtigste byer; Mykolajiv, som ligger ved Sortehavet.

Den morgen var Mykolajiv igen blevet ramt af et russisk angreb. Ligesom den bliver dagligt i øjeblikket.

Ukraines præsident Zelenskyj talte til Folketinget i slutningen af marts. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Berlingske)

Alligevel er borgmester Oleksandra Sjenkevytj fokuseret på sin mission:

At få danske virksomheder til at tage del i genopbygningen af byen.

- Jeg ved godt, at virksomheder ikke handler ud fra velgørenhed, det handler om penge. Det ved jeg som tidligere it-iværksætter. Men jeg tror, det vil være en mulighed for at drive forretning med lave skatter, lavere udgifter til arbejdskraft, og en mulighed for at tjene godt i fremtiden, siger borgmesteren som et slet skjult salgspitch.

Før den russiske invasion havde han blandt andet travlt med at lære spansk og lægge planer for sin anden periode som borgmester.

Men både spanskundervisningen, og de planer, han havde for byen, røg med et ud af vinduet den 24. februar.

- Vi er nødt til at bruge noget tid på at gentænke, hvordan fremtiden skal se ud for vores by, hvordan vi kan bruge teknologier fra Danmark - jeres tilgang - til at genopbygge vores by, siger Oleksandra Sjenkevytj, der i disse dage møder flere danskere, end han formentlig nogensinde før har mødt.

Bastionen i syd

I krigens første dage fik Rusland besat Kherson, der ligger godt 100 kilometer fra Mykolaiv, og byen blev hurtigt det næste mål - og dermed en bastion for Ukraines forsvar mod syd.

Byen var under konstant missil- og bombeangreb fra de russiske styrker, som forsøgte at omringe byen med en halv million indbyggere.

I dag er lidt under halvdelen tilbage.

- De skar os af fra flere steder, både øst, syd og nord mod Kyiv. Vi havde kun vejen til Odesa, forklarer borgmesteren, mens han peger på et kort på en lille telefonskærm.

Efter hårde kampe lykkedes det dog de ukrainske styrker at skubbe russerne væk til byen Snihurivka, cirka 70 kilometer nordøst for Mykolajiv.

Med sin placering mellem Mariupol og Odesa er Mykolajiv en vigtig strategisk by for de ukrainske styrker, og russerne fastholder deres missil - og artilleriangreb mod flere områder i regionen, der bliver betegnet som den sydlige mur.

Og betydningen af området blev understreget, da præsident Zelenskyj i søndags for første gang siden invasionen lagde vejen forbi Mykolajiv og blandt andet mødtes med guvernør Vitalij Kim og borgmester Oleksandr Sjenkevytj.

- Så længe I er her, er der en stærk ukrainsk mur, som beskytter vores land, lød det blandt andet fra præsidenten.

Dagen før havde endnu et angreb kostet to mennesker livet og efterladt 20 sårede.

Oleksandr Senkevytj fik overrakt en hædersmedalje af præsident Zelenskyj, der var på besøg søndag.

Ifølge ukrainske militæranalytikere er et af Ruslands mål at skabe en korridor langs det sydlige Ukraine hele vejen til Transnistrien - en prorussisk udbryderrepublik i nabolandet Moldova.

Men hos borgmester Sjenkevytj er der lige nu håb om en ukrainsk fremmarch mod øst.

- I de første par uger af krigen fik vi ødelagt en del af vores militære infrastruktur. Men nu har vi haft tid til at forberede os, så nu mangler vi bare de våben, vi er blevet garanteret fra Vesten, siger Oleksandr Sjenkevytj.

Når først de ukrainske styrker får langdistance våbensystemer mellem hænderne, mener han, at det er et spørgsmål om tid, måske seks-otte måneder, før krigen er slut.

Og Kherson vil igen blive ukrainsk, siger Sjenkevytj med overbevisning i stemmen.

Præsident Zelenskyj var på besøg i Mykolajiv søndag. Her mødtes han blandt andet med guvernør Vitalij Kim:

Manglende vandforsyning

Men her og nu er Kherson under russisk kontrol.

Det samme gælder en del af området mellem regionerne Kherson og Mykolajiv, og præsident Volodymyr Zelenskyj har sagt, at han forventer russisk optrapning i løbet af ugen.

Og så længe der fortsat er næsten daglige missilnedslag og eksplosioner, er der særligt et problem, der giver Mykolajiv-borgmesteren dybe panderynker: Vandforsyningen.

Vandet til byen bliver hentet mere end 70 kilometer væk fra Dnipro-floden.

Men under de hårde kampe i april blev et vandrør beskadiget. Det kostede vandforsyningen til mange områder, og i næsten en måned var indbyggerne i Mykolajiv uden vand.

- Det er næsten ti meter af vandrøret, der er beskadiget, og det skal erstattes, men det vejer næsten otte ton. Vi skal bruge kraner, og lige nu er der nedslag og beskydninger fra begge sider, så vi kan ikke gøre det i øjeblikket, siger Oleksandr Sjenkevytj.

Der bliver hentet vand i store dunke og flasker. (Foto: Edgar Su)

I stedet bliver der lige nu hentet vand fra en af de to floder, der løber gennem byen.

Vandet har et højt saltniveau, men kan bruges til vaskemaskiner, toiletter, til at gå i bad i, mens drikkevandsforsyningen bliver leveret via vandvogne, hvor folk kan få fyldt plastikdunke- og flasker op.

Hjælp fra Danmark

Derfor står vandforsyning øverst på borgmesterens to do-liste.

Og det er her, Danmark kommer ind i billedet, forklarer han.

- Vi ved, at Danmark er et land, der bygger bæredygtige løsninger til både klima og grøn energi. Og vi ved nu, at vi ikke kan blive ved at hente vand, der er mere end 70 kilometer væk, så vi skal have fundet en måde at sikre, at vi kan få rent vand herfra, siger han og fortsætter:

- Vi skal først og fremmest have lavet den tekniske research, og der har vi brug for involvering fra danske virksomheder, der specialiserer sig i det felt, siger han.

Det handler ikke kun om penge, insisterer borgmester Sjenkevytj, der understreger, at eventuelle samarbejder gerne skulle være til gavn for begge parter - også set med danske briller.

- Det er klart, at det skal ikke kun være et samarbejde for at hjælpe Ukraine eller Mykolajiv, det skal være en investering for Danmark, der kan tjene penge - også når krigen er slut, siger han.

  • En skole, der er blevet ramt efter et af de seneste missilangreb i Mykolajiv-regionen. (Foto: Edgar Su)
  • Når der først kommer flere langtrækkende artillerisystemer, er Mykolajivs borgmester overbevist om, at krigen kan afsluttes inden for seks til otte måneder. (Foto: STRINGER)
  • Røde Kors i gang med at gøre klar, efter et russisk raketangreb ramte et boligområde i Mykolajiv fredag. To blev dræbt, og tyve personer er meldt sårede. (Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI)
  • Søndag var Volodymyr Zelenskyj rundt sammen med guvernør Vitalij Kim (th.) og se nogle af ødelæggelserne i byen. (Foto: Ukrainian Presidential Press Ser)
  • Flere af bygningerne i byen er ødelagte efter flere missilangreb. (Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI)
1 / 5

Med konstante granatnedslag og missilangreb erkender han, at det kan være vanskeligt at spå om, hvornår kan blive.

Men Oleksandr Sjenkevytj er dog sikker på en ting:

- Vi ved ikke, om russerne vil angribe igen, men vi er forberedt. Vi hører jo, at de har planer om at rykke mod Odesa, siger han og smiler en anelse:

- Vi vil have fred, men vi forbereder os på krig. Hvis de rykker vestpå, står vi klar til at tage imod dem og give dem en "venlig hilsen".