Ukrainsk kovending efter beskyldninger om russisk propaganda: Matilde Kimer må igen arbejde som journalist i landet

DR's Rusland- og Ukraine-korrespondent har fået sin presseakkreditering tilbage.

Siden sidste sommer har Matilde Kimer ikke kunnet arbejde som journalist i Ukraine. (Foto: © Lau Svensson, DR)

Matilde Kimer, der er DR's korrespondent i Rusland og Ukraine, kan nu igen arbejde som journalist i Ukraine.

Efter længere tids tovtrækkeri har hun nemlig fået sin presseakkreditering tilbage, efter at den sidste sommer blev annulleret efter ordre fra den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU.

Det fortæller Niels Kvale, der er udlandschef i DR Nyheder.

- Matilde Kimers akkreditering til at arbejde som journalist i Ukraine er aktiv igen, og hun kan dermed arbejde frit i Ukraine, ligesom hun kunne frem til den 22. august, siger han.

Meldingen fra Ukraine er blevet sendt til DR via mail, men med den følger ikke en forklaring på, hvorfor Matilde Kimer nu igen har lov til at trække i arbejdstøjet på ukrainsk grund.

- Jeg håber og tror dog, at det skyldes, at man har undersøgt sagen og kigget på Matildes og vores journalistik og set, at der ikke er en finger at sætte på Matildes Kimers integritet, uafhængighed og troværdighed som journalist.

- Men jeg ved det ikke, for vi har ikke fået nogen forklaring - ligesom vi heller ikke fik en forklaring, da presseakkrediteringen blev annulleret, siger Niels Kvale.

'Kæmpegevinst'

Siden august har DR ifølge udlandschefen arbejdet hårdt på at få omgjort beslutningen fra den ukrainske sikkerhedstjeneste.

Matilde Kimer tog tidligt i processen selv kontakt til de ukrainske myndigheder, og DR har blandt andet været i dialog med den ukrainske ambassade i Danmark og haft tæt kontakt med det danske udenrigsministerium.

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, er bekendt med sagen om Matilde Kimers akkreditering. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har drøftet den med ham flere gange. (Foto: © Efrem Lukatsky, Associated Press)

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmusen ser derfor positivt på den ukrainske kovending. Han fortæller om flere telefonmøder med den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, hvor sagen om Matilde Kimers akkreditering har været på dagsordenen.

- Der understregede jeg, at der er en stor folkelig opbakning til Ukraine i Danmark - som man skal passe på, at man ikke gambler med. Opbakningen hviler blandt andet på, at Danmarks Radio og Matilde Kimer har kunnet rapportere fra krigen på en nuanceret og en ordentlig måde.

- Ukraine er et land i krig, men det er også et land, der vil Europa, og til det hører selvfølgelig også, at man vil pressefriheden, så jeg er glad for, at det er gået i orden, siger Lars Løkke Rasmussen.

Og ifølge Niels Kvale er det en "kæmpegevinst", at Matilde Kimer igen kan arbejde i Ukraine.

Men hun kommer ikke til at rejse tilbage til landet i den kommende tid.

- Det bliver ikke Matilde, der skal af sted i allernærmeste fremtid, da hun desværre er blevet ramt af alvorlig sygdom her hen over julen, og det vil derfor vare noget tid, før hun er tilbage på skærmen, siger Niels Kvale.

- Men vi vil forsat være til stede i Ukraine og dække krigen med de samme høje ambitioner, siger udlandschefen.

Fik besked på, at 'opslag' sympatiserede med Rusland

Allerede tilbage i august blev Matilde Kimer orienteret om, at hendes akkreditering blev annulleret, og at det skete efter ordre fra den ukrainske sikkerhedstjeneste.

Torsdag den 8. december var det så muligt for Matilde Kimer at få et møde med sikkerhedstjenesten. Mødet, der foregik på SBU's kontor i den ukrainske hovedstad Kyiv, blev sat i stand med hjælp fra det danske udenrigsministerium.

Her fik Matilde Kimer at vide, at nogle af hendes "opslag" så ud som om, hun sympatiserede med Rusland. Hun formoder, at sikkerhedstjenesten henviste til opslag på hendes professionelle Facebook-profil. Et billede, Matilde Kimer på ingen måde selv kunne genkende.

Båndene på tanksene er gamle sovjetsymboler. Billederne her er fra Matilde Kimers Facebook-profil, og det er muligvis et opslag som det, der har fået den ukrainske sikkerhedstjeneste til at få en opfattelse af, at Matilde Kimer fører russisk propaganda.

Matilde Kimer blev dog tilbage i august udvist af netop Rusland, hvor russernes begrundelse dengang var, at det skete "af sikkerheds- og forsvarsmæssige hensyn".

Derudover fortalte Kimer, at hun på mødet fik at vide, at den ukrainske sikkerhedstjeneste ville revurdere hendes sag, hvis hun sagde 'ja' til at skrive det, de kalder "gode historier" om Ukraine. Samtidig skulle hun bruge det materiale, som sikkerhedstjenesten ville stille til rådighed for hende.

Det afviste Matilde Kimer at gøre.

Ukraine bange for russiske agenter

Da det i december stod klart, at Matilde Kimer på daværende tidspunkt ikke så ud til at kunne få sin presseakkreditering tilbage, ønskede den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, først ikke at udtale sig om Kimers konkrete sag.

Der sagde han, at SBU har valide grunde til at gennemgå og sanktionere journalister, der arbejder ved fronten i Ukraine.

- Desværre har vi set eksempler på russiske agenter imellem journalisterne, som delte den ukrainske hærs positioner. Derfor bliver vi nødt til at grave dybere og tjekke alt. Vi er i krig, gutter, det her er virkelighed, lød det.

Et par dage senere kommenterede han alligevel sagen, da han kaldte Matilde Kimers beskrivelse af mødet for "manipulerende" og i et interview med Politiken påstod, at Kimer nemt kunne arbejde som journalist i Ukraine med undtagelse af frontlinjen.

En udlægning, som Kimer var uenig i.

- Det er militærets regler, der gælder i hele landet. Du kan ikke bevæge dig rundt som udlændinge uden at vise, at du har en akkreditering. Du kan ikke henvende dig til en myndighed. Der er også masser af private, der gerne vil se, du har en akkreditering og er godkendt til at arbejde, sagde Matilde Kimer i sidste måned.

Den annullerede akkreditering betød ikke, at Matilde Kimer var forment adgang til Ukraine.

'Til et demokrati hører pressefrihed'

Efterfølgende kaldte formanden for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, sanktioneringen af Kimer for "uhyrlig".

- Som verdenssamfund har vi brug for at have øjne og ører på stedet. Vi har brug for at få en ordentlig journalistisk dækning af, hvad der foregår i de her historiske begivenheder. Og derfor er det virkelig et tilbageslag for pressefriheden og vores egen mulighed for at orientere os, at en dygtig journalist bliver afvist på den her måde.

Som helt nyudklækket udenrigsminister understregede Lars Løkke Rasmusen efter sit første telefonmøde med sin ukrainske ministerkollega, Dmytro Kuleba, at han mener, at demokrati og pressefrihed går hånd i hånd.

- På den anden side af en løst krig i Ukraine skulle der gerne blomstre et demokrati op, og til det hører pressefriheden. Alle, der har fulgt Matilde Kimers reportager fra Ukraine, oplever hende som en balanceret journalist, så det smerter os jo, lød det fra Lars Løkke Rasmussen efter mødet med sin ukrainske kollega den 20. december sidste år.

- Det har jeg gjort meget, meget klart, og det fornemmer jeg også bliver taget alvorligt.

Matilde Kimer er netop nu nomineret til den største journalistiske pris, Cavling-prisen, der uddeles på fredag den 6. januar.