Ukrainsk præsidentkandidat blev dioxin-forgiftet

Den ukrainske oppositionspolitiker Viktor Jusjtjenkoblev forgiftet af dioxin, da han i begyndelse af september, midt i sin valgkampagne, pludselig blev alvorligt syg.

Den ukrainske oppositionspolitiker Viktor Jusjtjenko blevforgiftet af dioxin, da han i begyndelse af september, midt i sinvalgkampagne, pludselig blev alvorligt syg.

Jusjtjenko vendte fredag tilbage til den private klinik iØstrigs hovedstad Wien, hvor han blev indlagt, da han i septemberblev livstruende syg af - den gang - uforklarlige grunde.

ViktorJusjtjenko 4. juli 2004 Foto: STR, © Scanpix

Forgiftning fastslået

Klinikkens læger har gennemført en langt række prøver på denukrainske oppositionsleder, og Dr. Michael Zimpfer, der er leder afRudolfinerhaus Klinikken siger, at de nu har fastslået at der vartale om en dioxin-forgiftning.

Dr. Zimpfer siger at man i blod- og vævsprøver har fundet ethøjt indhold af dioxin, som formodentlig er blevet indtaget gennemmunden. Men han tør ikke udtale sig om, hvordan forgiftningen erforegået eller hvem der står bag. Det er en sag for de juridiskemydigheder, siger den østrigske læge.

Den ukrainske anklagemyndighed har tidligere afvist ViktorJusjtjenkos påstand om at han er blevet forgiftet, men med de nyemedicinske beviser og den ændrede politiske situation i landet,ventes anklagemyndigheden nu at genoptage sagen.

ViktorJusjtjenko 1. november 2004 Foto: STR, © Scanpix

Tydeligt mærket

Jusjtjenko er tydeligt mærket af forgiftningen, der har forandretden 50-åriges ansigt til en koparret, oppustet udgave af hvordanhan så ud før. Ifølge nyhedsbureauerne har forgiftningen ogsåpåført ham skade på indre organer.

Dioxin er ekstremt giftigt, og selv små doser er stærktkræftfremkaldende.

Ifølge oppositionen i Ukraine vandt Jusjtjenko den første rundei det ukrainske præsidentvalg, den 31. oktober. Ifølge detofficielle resultat fik han dog kun 0,5 procent flere stemmer endden officielle kandidat, Viktor Janukovitj, og der blev derforgennemført et valg mellem de to den 21. november.

Valghandlingen blev skarpt kritiseret at internationaleobservatører, og oppositionen anklagede myndighederne for massivvalgsvindel til fordel for Janukovitj, der også blev erklæretvinder.

Oppositionen svarede med en massiv demonstrationskampagne, derførste endte da landets Højesteret den 3. december erklæredevalgresultatet ugyldigt.

Omvalget finder sted den 26. december.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter