Ukrainsk regering på kanten af valg indkalder til krisemøde

Tre partier har forladt koalitionen, og det er tid til at sammensætte en ny, hvis et valg skal forhindres.

Krisen i den ukrainske regering blev total, da den proeuropæiske koalition i sidste uge mistede sit flertal i parlamentet i Kijev. (Foto: MYKOLA LAZARENKO © Scanpix)

Store interne frustrationer og to partiers nylige afsked har de seneste uger udstillet krisen i Ukraines regering.

Nu erkender et højt placeret medlem af præsident Petro Porosjenkos blok, at det ikke går længere, hvis man skal undgå et valg mindre end to år efter det seneste.

Der indkaldes til drøftelser i næste uge om at danne en ny koalition, skriver Porosjenko-blokkens eksleder, Jurij Lutsenko, på Facebook ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Det sker, efter at partierne Selvhjælp og Fædrelandet har forladt koalitionen.

Partiernes "udtræden af koalitionen peger på en bred politisk krise. Ser man bort fra det rent lovmæssige, er den gamle koalition helt indlysende brudt sammen," skriver Lutsenko.

Han var partiformand indtil sidste år, da præsidentens blok, Solidaritet, fusionerede med Ukraines Demokratiske Alliance for Reform, der havde den tidligere bokser Vitalij Klitsjko i spidsen. Han er nu partiformand.

- I næste uge vil lederne af parlamentets demokratiske grupperinger mødes og indlede drøftelser om en ny koalition, så en ny regering kan findes, skriver Lutsenko.

Krisen i den ukrainske regering blev total, da den proeuropæiske koalition i sidste uge mistede sit flertal i parlamentet i Kijev.

Det skete, som konsekvens af at det lille parti Selvhjælp trak sig.

/ritzau/Tass