Ukrainsk sikkerhedstjeneste tilbageholder russisk tankskib

Skibet er ifølge ukrainerne det samme, som var involveret i en konflikt i Kertj-strædet i efteråret.

Det russiske tankskib Nika Spirit er, ifølge den ukrainske sikkerhedstjeneste. tidligere gået under navnet Neyma. (Foto: Handout)

Den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU, har beslaglagt et russisk tankskib ved navn Neyma tæt ved Odessa-regionen i det sydvestlige Ukraine.

Det oplyser SBU i et opslag på Facebook.

Den ukrainske sikkerhedstjeneste har ud fra det såkaldte IMO-nummer (et identifikationssystem, red.) på skibet identificeret det russiske tankskib som det samme, der blokerede tre ukrainske skibe i konflikten i Kertj-strædet i november 2018.

- Ifølge ukrainske grænsevagter sejlede tankskibet "Nika Spirit" under russisk flag ind ved havnen Izmail den 24.juli, skriver SBU blandt andet.

- Efterforskningen viser, at de russiske ejere af tankskibet "Neyma" har skiftet navn til "Nika Spirit" for at skjule dets involvering i de ulovlige handlinger, der fandt sted den 25. november 2018, står der videre.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax og SBU skulle der været tale om, at 15 russiske statsborgere var ombord på skibet og nu tilbageholdt, mens blandt andet det statskontrollerede nyhedsbureau Tass beretter, at der kan være tale om 10-12.

I Rusland advarer man om, at handlingen kan få alvorlige konsekvenser, og det russiske udenrigsministerium oplyser til nyhedsbureauet Ria, at man her er i gang med at undersøge sagen nærmere for at kunne tage sine forholdsregler.

- Hvis der er tale om russiske gidsler, vil det være en grov overtrædelse af internationale regler, og det vil få alvorlige konsekvenser, lyder det ifølge Ria.

Konflikten i Kertj-strædet

I november sidste år blev tre ukrainske skibe beskudt af russiske fartøjer i Kertj-strædet, der skiller Rusland og Krim-halvøen, og efterfølgende beslaglagt af russerne.

24 ukrainske sømænd blev anholdt og varetægtsfængslet. En fængsling, der netop er blevet forlænget til udgangen af oktober.

De ukrainske skibe blev stoppet, da de ville sejle fra Odessa til Mariupol. Rusland annekterede i 2014 Krim, men resultatet af folkeafstemningen er med få undtagelser ikke anerkendt internationalt.

Episoden i Kertj-strædet førte blandt andet til, at EU i februar besluttede at indføre sanktioner mod en række navngivne russiske statsborgere, mens FN så sent som i maj krævede de 24 ukrainere løsladt øjeblikkeligt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter