Ukrainsk viceminister: Vi har brug for mindst 1.000 milliarder dollar for at komme på fode igen

Ekspert siger, at det altid er dyrere end forventet at genopbygge et krigshærget land.

Kharkiv er et af de steder i Ukraine, der er hårdt ramt af de russiske angreb. Her er det Tatyana Skrypnikova på 60 år, der står i det kvarter, hun selv bor i. (Foto: © SERGEY BOBOK, Ritzau Scanpix)

6.900.000.000.000 kroner.

Det er, hvad den ukrainske viceøkonomiminister vurderer, genopbygningen af det ukrainske samfund vil koste.

- Vi vurderer, at Ukraine skal bruge mindst 1.000 milliarder dollar for at komme på fode igen, siger Oleksandr Gryban til det franske medie l'Express.

Han fortæller, at en ting er at vinde krigen. En anden ting er ikke at tabe freden. Og dér er en af de vigtigste ting at skabe et økonomisk opsving efter krigen, så Ukraine ikke vil være evig dømt til at bede udlandet om penge.

- Vi er nødt til at vokse på egen hånd, ellers vil vores partnere brænde ud og reducere deres støtte, siger Oleksandr Gryban til l'Express.

Den ukrainske viceøkonomiminster, Oleksandr Gryban. (Foto: © Gregers Tycho, Ritzau)

De 1.000 milliarder dollars ligger langt over det, som Verdensbanken tilbage i marts vurderede, at Ukraine har brug for. Her lød vurderingen, at udgifterne til at genoprette landet efter den russiske invasion ville koste 411 milliarder dollar. Det svarer til 2.839 milliarder danske kroner.

Verdensbanken vurderede dengang, at genopbygningen ville tage over ti år.

Ekspert: Det bliver altid dyrere end forventet

Frederik Harhoff er professor emeritus ved Syddansk Universitet, hvor han har forsket i fredsaftaler og genopbygning efter krige.

Han fortæller, at det er umuligt lige nu at fastslå, hvor mange penge der skal bruges til genopbygning i Ukraine.

Men han siger, at det som hovedregel både bliver dyrere og tager længere tid, end man vurderer.

- Prøv at se, hvad genopbygningen af Tyskland kostede efter Anden Verdenskrig og ikke mindst, hvor lang tid det tog. Genopbygning er altid dyrere end forventet og kommer altid til at tage længere tid end beregnet, siger han.

Frederik Harhoff fortæller, at Rusland kan pålægges at betale krigsskadeserstatning, når krigen er slut.

- Men det spørgsmål skal afgøres i den fredsaftale, der formentlig kommer på et eller andet tidspunkt, siger Frederik Harhoff.