Ukrainske Aina frygter en russisk invasion - så nu har hun pakket sit liv ned i plastikposer

Gårsdagens møde mellem udenrigsministre fra USA og Rusland har ikke fået ukrainerne til ånde lettet op, fortæller DR's korrespondent i Rusland og Ukraine.

Ukrainske Aina Verenitsjeva bor i det østlige Ukraine og frygter for en russisk invasion. (Foto: Alex Berg © DR)

- Vi har pakket alting. Det hele ligger i plastikposer, så vi er klar. Jeg har også fundet papirene frem.

Sådan lyder ordene fra Aina Verenitsjeva, der bor i Bakhmut i det østlige Ukraine. Hun er parat til at flygte, hvis Rusland skulle invadere hendes land.

I takt med at Rusland har opjusteret deres militære tilstedeværelse ved Ukraines nordøstlige grænse, er flere vestlige lande og Ukraine begyndt at frygte en egentlig invasion af den tidligere sovjetiske stat.

Fredag mødtes Ruslands og USA’s udenrigsministre ved et topmøde i Genève for at finde en diplomatisk løsning på den højspændte situation.

Ifølge Ukraine befinder en stor del af de russiske tropper sig på halvøen Krim, mens en del også er at finde langs grænsen til den østlige Donbas-region.
Ifølge Ukraine befinder en stor del af de russiske tropper sig på halvøen Krim, mens en del også er at finde langs grænsen til den østlige Donbas-region.

Efterfølgende fortalte USA's udenrigsminister Antony Blinken, at parterne lyttede til hinanden, men at der ikke var tale om reelle forhandlinger. Til gengæld blev man enige om at fortsætte den diplomatiske dialog i næste uge

Imens lever den ukrainske befolkning videre under truslen af en invasion.

Aina Verenitsjeva viser hvordan, hun har pakket ting ned i plastikposer under sengen, så hun er klar til at flygte

Gravid og på flugt

Det er ikke første gang, at Aina Verenitsjeva har pakket sit liv ned i plastikposer og gjort klar til at flygte.

For otte år siden flygtede hun højgravid og med sin 7-årige datter, da det område i det østlige Ukraine, hvor hun boede, blev indtaget af russisk-støttede oprørere.

Her startede den konfilkt, der bliver kaldt 'Krigen i Donbas' mellem Ukraines hær og de russisk-støttede oprørere i 2014. Konfilkten er stadig i gang og har indtil videre sendt 1.5 million ukrainere på flugt.

- I juli 2014, da det startede, tog jeg afsted. De begyndte at skyde, og da jeg rejste, skød de allerede alle steder, fortæller Aina Verenitsjeva.

Aina Verenitsjeva følte sig ikke længere tryg i Donbas-regionen, og derfor tog hun sin datter under armen og flygtede. Tilbage blev hendes mand, der valgte at tilslutte sig de russisk-støttede oprørere.

- Det var jo skræmmende at være der, og jeg var nødt til at rejse væk og redde min pige - og mig selv, for jeg var jo gravid. Men nu er jeg så alene, fortæller Aina Verenitsjeva.

Ikke mange ånder lettet op i Ukraine

Nyheden om, at de to udenrigsministre fra USA og Rusland har tænkt sig at forsætte den diplomatiske dialog i næste uge, har ikke fået ukrainerne til at sænke skuldrene.

- Det er ikke min opfattelse, at der er ret mange i Ukraine, som ånder lettet op ved udsigten til flere møder mellem Rusland og USA. Det, man er opmærksom på her, er, hvordan Rusland agerer lige ovre på den anden side af grænsen, fortæller Matilde Kimer, der er DR's korrespondent i Rusland og Ukraine.

- Dagen igennem har vi hørt flere foruroligende meldinger om at der kun kommer flere soldater og mere materiel til.

Vesten og Ukraine har flere gange meldt om, at mere end 100.000 russiske styrker er opmarcheret langs den russisk-ukrainske grænse.

I klippet fortæller Aina Verenistjeva, at hun engang har oplevet at stå tæt på en bus, der eksploderede:

Aina Verenistjeva har i dag fået arbejde på en tandklinik og kan forsøge sine to døtre. Men kun 20 kilometer derfra ligger frontlinjen. Og hun frygter et angreb fra Rusland.

- Det er meget skræmmende, det, der sker nu – man hører jo så mange rygter om invasion, siger Aina Verenitsjeva.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg skal forklare den her angst. Den er inde i din sjæl. Det er så skræmmende. Det kan ikke sammenlignes med noget, siger Aina Verenitsjeva.