Ukrainske efterforskere finder fire torturkamre i Kherson: Tortur med strøm 'har en helt særlig lyd'

Siden Rusland trak sig fra byen Kherson, har flere og flere tegn på russisk tortur vist sig. Nu har ukrainske efterforskere fundet nye beviser på krigsforbrydelser.

Noget tyder på, at russerne også i Kherson har tortureret tilfangetagne mennesker. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)

Der tegner sig igen et grufuldt billede fra krigen i Ukraine.

Ukrainske myndigheder har fundet fire forskellige steder i byen Kherson, som de russiske styrker angiveligt har brugt til at torturere fanger, inden Rusland tidligere på måneden trak sig ud af byen.

Det skriver Ukraines anklagemyndighed på Facebook ifølge blandt andre BBC, The Guardian og Al-Jazeera.

I Facebook-opslaget står der, at russiske styrker har tilbageholdt folk uden grundlag og ’tortureret dem på brutal vis.’

- Der er fundet dele af gummiknipler, et bat af træ, et apparat brugt af russere til at torturere civile med elektrochok, en glødelampe og projektiler i væggene. Folk i celler og kældre er blevet udsat for forskellige torturmetoder, fysisk og psykisk vold, står der i opslaget.

  • Billederne her fra sidste uge viser et midlertidigt arresthus, som den russiske hær, ifølge ukrainske myndigheder, har brugt til at torturere mennesker. (Foto: © MURAD SEZER, Ritzau Scanpix)
  • Et russisk flag er efterladt på gulvet i et arresthus, inden de russiske styrker forlod Kherson for et par uger siden. (Foto: © MURAD SEZER, Ritzau Scanpix)
  • Her ses et elektrisk kabel i en af cellerne i arresthuset. (Foto: © MURAD SEZER, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Mindelser om Butja

Så sent som i sidste uge oplyste ukrainske myndigheder, at man havde fundet mindst 63 lig i Kherson, der bar præg af at have været udsat for tortur.

Indenrigsminister, Denys Monastyrsky, understregede da, at eftersøgningsarbejdet først var lige var gået i gang, og derfor frygtes omfanget at vokse, som arbejdet skrider frem.

Ugen før lagde præsident Zelenskyj også op til, at man forventede at finde spor i Kherson efter rædsler, som de, der viste sig i blandt andet byen Butja, da russerne trak sig derfra.

Da russerne trak sig fra byen Butja i april, viste der sig et grufuldt billede, hvor ligene flød i gaderne. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

- Efterforskere har allerede dokumenteret flere end 400 russiske krigsforbrydelser. Ligene fra både civile og militært personel bliver fundet. I Kherson-regionen har den russiske hær efterladt samme grusomheder som i de andre regioner af vores land, man har været i, sagde præsident Zelenskyj efter Ruslands tilbagetrækning fra Kherson for knap et par uger siden.

'En helt særlig lyd'

Da Ukraine tilbageerobrede Kyiv-forstaden Butja i begyndelsen af april, vågnede verden op til gruopvækkende billeder af civile, der var blevet dræbt på makaber vis, og lig, der lå spredt i gaderne.

Med fundene i Kherson de seneste uger ligner det et mønster i den russiske krigsførelse, at der begås krigsforbrydelser og overgrebcivile, de steder hvor den russiske hær kommer frem.

En indbygger i Kherson, den 49-årige Anzhela Slobodian, fortæller til BBC, hvordan hun i mere end en måned blev udsat for psykologisk tortur og holdt fanget af russerne i en lille celle med fire andre kvinder.

- Man hører det, når en person bliver tortureret med elektricitet. Det har en helt særlig lyd. Mænd skreg af smerte, siger Anzhela Slobodian til BBC.

Rusland har gentagne gange afvist alle anklager om krigsforbrydelser.