Ukrainske mænd i tusindvis risikerer en indkaldelse til den russiske hær

I flere ukrainske regioner, som russerne kontrollerer, forsøger Rusland at tvinge ukrainere til deres hær.

En ukrainsk soldat i en skyttegrav ved fronten. Snart risikerer han måske at møde landsmænd, der er tvunget ind i den russiske hær. (Foto: © AnatoliI Stepanov, Ritzau Scanpix)

Efter Ruslands præsident, Vladimir Putin, iværksatte en delvis mobilisering af den russiske hær, er tusinder af russiske mænd fra reserven blevet indkaldt til hæren.

Men det ser også ud til at ske for ukrainske mænd i de regioner, hvor Rusland primært har kontrollen. Deriblandt de fire regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson, hvor der har været en række såkaldte afstemninger om, at områderne skulle være russiske.

Stor glæde hos de prorussiske separatister i Donetsk-regionen, da "resultatet" blev offentliggjort. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Siden resultatet, ifølge russerne, er et klart ja, kan mange ukrainske mænd risikere at skulle kæmpe imod deres landsmænd på slagmarken.

- De bliver nemlig formentlig mobiliseringskandidater – i så fald risikerer de at skulle melde sig til russisk militærtjeneste, siger DR’s korrespondent i Rusland og Ukraine, Matilde Kimer.

Hun peger på, at der allerede har været adskillige meldinger om, at mænd, som har fået besøg af de lokale valgmyndigheder i de besatte områder, har fået stukket en indkaldelse i hånden.

Advarer om opkald fra hæren

Det gælder eksempelvis i regionerne Kherson og Zaporizjzjia. Her har flere vidner fortalt, hvordan russiske soldater både har tvunget ukrainere til at stemme ved de såkaldte afstemninger, men også tvunget mændene til at melde sig til hæren, eller advaret om, at det ville ske.

BBC beskriver, hvordan soldaterne har noteret mændenes navne på en liste og fortalt dem, at de skulle forvente at blive indkaldt efter afstemningerne.

Ifølge The New York Times siger flere ukrainske embedsfolk i regionerne, at alle mænd mellem 18 og 35 år har fået ordre om ikke at forlade området, da de skal deltage i hæren.

Tusindvis af russere er også flygtet fra Rusland af frygt for at blive indkaldt. Her er det ved den georgiske grænse. (Foto: © Irakli Gedenidze, Ritzau Scanpix)

Mange forsøger at skjule sig eller flygte. Deriblandt 37-årige Oleksandr, der flygtede fra Kherson i sidste uge.

Han var gammel nok til at kunne slippe over grænsen, men andre blev tvunget til at vende om, da de var i den rette aldersgruppe.

- Alle unge, jeg kender i Kherson, har siddet i deres hjem med døren låst de sidste dage. De går ingen steder. De er virkelig bange, fortæller han til avisen The Guardian.

Flere lokale organisationer har desuden advaret folk om at deltage i offentlige forsamlinger og holde sig fra de militære bygninger, blandt andet ved Krim-halvøen, hvor den russiske hær forsøger at tvinge den lokale befolkning ind i hæren.

Trues med fronten - uden våben

Mykhajlo Podoljak, en af den ukrainske præsident Zelenskyjs rådgivere, har udtalt, at forsøgene på at hverve folk er ”Moskvas forsøg på at rense territoriet for en illoyal befolkning”.

Og Zelenskyj har selv opfordret ukrainere, der bliver tvunget i den russiske hær, til at ”sabotere russerne indefra”.

Zelenskyj under en tale til nationen. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)

- Kommer du ind i hæren, så saboter deres operationer, så godt, du kan. Giv os al information om besætterne; deres baser, hovedkvarterer og ammunitionsdepoter, har han sagt.

Det er dog lettere sagt end gjort. Ifølge den ukrainske efterretningstjeneste har man opsnappet information om ukrainere, der allerede er blevet tvunget i den russiske hær og som nægter at deltage i missioner.

Angiveligt bliver de truet af de russiske kommandører med at blive sendt til fronten uden våben.