Ukrainske mænd må ikke flygte fra krigen: 'Hvis man vil ud, holder man det for sig selv'

Der er en patriotisk holdning om, at man kæmper for sit land, fortæller DR's korrespondent Søren Bendixen.

Et barn siger farvel til sin far gennem vinduet, inden evakueringstoget kører fra Kyiv til Lviv. (Foto: GLEB GARANICH)

Forestil dig, at du pludselig bliver bedt om at blive tilbage for at forsvare dit land i krig, mens din partner og børn stiger ombord på et evakueringstog på flugt ud af landet.

Du ved ikke, hvornår du ser dem igen. Om du ser dem igen.

Det kan være svært at forstille sig.

Men alligevel er det sådan, det har været i Ukraine siden Rusland invaderede landet.

Det er nemlig forbudt for kampdygtige, ukrainske mænd at rejse ud af deres hjemland, som lige nu bliver angrebet af Putins krigsmaskine.

Det skyldes, at den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskyj, for godt to uger siden underskrev et dekret, der beordrede mobilisering af alle landets værnepligtige og hele reserven.

Og i samme omgang blev alle ukrainske mænd mellem 18 og 60 år altså beordret til ikke at forlade Ukraine.

Siden da har ordren ført til billeder og videoer af mænd, der tager tårevædet afsked med deres kvinder og børn, som flygter med tog eller busser ud af landet.

Alligevel er præsidentens forbud ikke noget, som indtil videre har fået de ukrainske mænd til at protestere, fortæller DR's korrespondent Søren Bedixsen, der befinder sig i Lviv i Ukraine.

- Der er givetvis nogle, der er imod og hellere vil ud af landet end at kæmpe. Men har man den holdning, er jeg sikker på, man holder den for sig selv, for der er en patriotisk holdning om, at man kæmper for sit land, siger han.

  • Folk venter på at stige ombord på toget, der kører fra den vestukrainske by Lviv til Polen. På få uger er 2,6 millioner mennesker flygtet fra Ukraine, viser tal fra FN. 1,5 millioner er flygtet til Polen. (Foto: Kai Pfaffenbach © KOP)
  • En kvinde i et evakueringstog græder, mens hun kigger på sin partner, der står tilbage på togstationen i Odesa den 6. marts. Netop den dag lød det fra den ukrainske præsident Zelensky, at Rusland gjorde klar til at bombe byen. (Foto: Bulent Kilic © AFP or licensors)
  • En familie i et evakueringstog siger farvel til en ung mand, der bliver stående på den centrale togstation i Odesa den 6. marts. (Foto: Bulent Kilic © AFP or licensors)
  • Et par siger farvel til hinanden på togstationen i Odesa den 6. marts. (Foto: Bulent Kilic © AFP or licensors)
  • En politimand siger farvel til sin søn, idet familien flygter fra de russiske tropper. Foto fra den 8. marts. (Foto: Thomas Peter © REUTERS)
  • Olga krammer sin kæreste Vlodomyr farvel, fordi han skal udstationeres tættere på frontlinjen. (Foto: Kai Pfaffenbach)
  • Endnu et par, der omfavner hinanden, på togstationen i Odesa den 6. marts. (Foto: Bulent Kilic © AFP or licensors)
  • Når dørene lukker, kører toget til Polen fra stationen i den vestukrainiske by Lviv. (Foto: DANIEL LEAL © AFP or licensors)
1 / 8

For de fleste ukrainske mænd vil det opfattes som naturligt, at de skal blive, fortæller Anna Libak, der er udenrigsredaktør på Weekendavisen og blandt andet har beskæftiget sig med Rusland siden 1990'erne.

- Ukraine har været i krig siden 2014, store landområder har været besat siden dengang, og så er det ikke mærkeligt for borgerne, at deres præsident siger, at mændene skal blive.

Ligesom DR's korrespondent Søren Bendixen har Anna Libak heller ikke indtryk af, at der har været protester mod forbuddet fra mændenes side indtil videre.

- Prøv at forestille dig situationen. Russiske væbnede styrker går ind i dit land - til lands, til vands og i luften - og russerne er kendt for ikke at skåne civile, tværtimod, det er en del af krigsførelsen at ramme dem. Alle er i livsfare.

- Så bruger man altså ikke tid på demoer imod præsidenten, fordi han forlanger, at man skal gøre modstand.

Flygter mændene, vil de møde 'hård kontrol'

Søren Bendixen fortæller, at mændene i den ukrainske hær er blevet indkaldt, men at der også er den gruppe af mænd, som er i Ukraine uden at tage del i forsvaret.

- Man møder mange (mænd, red.), der passer deres helt almindelige arbejde, og når man så spørger, hvorfor de ikke er en del af forsvaret, svarer de, at de ikke er blevet kaldt ind endnu.

Hvad sker der, hvis en ukrainsk mand mellem 18 og 60 år vælger at forlade Ukraine alligevel?

- Det gør han ikke. Der er mange kontroller til grænsen, så det vil han få at vide flere gange. Det betyder ikke, at man sikkert ikke kan finde et sted at liste over eller på forskellig vis få de rigtige papirer. Men der er ret hård kontrol.

Børn flygter med mødre: 'Jeg vil tro, det har en ekstremt beskyttende funktion'

Forbuddet mod udrejse for mændene har betydet, at mange børn er blevet adskilt fra deres fædre, og at flygtningestrømmen - som ifølge FN tæller 2,6 millioner mennesker - primært består af kvinder og børn.

Og det, at børn bliver adskilt fra forældre, er noget, der ifølge forskningen har langsigtede konsekvenser både fysisk og psykisk for børnene, fortæller Johannes Lang, der forsker i krig, traumer og psykologi på Dansk Institut for Internationale Studier.

Det så man eksempelvis under Anden Verdenskrig, hvor børn blev sendt ud af britiske byer for at beskytte dem mod bombardementer, hvilket du måske også husker var tilfældet for børnene i Narnia-bøgerne, hvis du har læst dem eller set filmatiseringen.

Katya Tarbes fra Kyiv ankom til Karskrona i Sverige med sin hund. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Tt)

- Forældrene stod tilbage og skulle sige farvel til deres børn. I mange tilfælde blev begge forældre tilbage i byen, fortæller Johannes Lang.

Og det var altså en adskillelse, som havde langvarige konsekvenser for mange børn, forklarer Johannes Lang.

Men der er forskel, når det kommer til Ukraine, for her har en stor del af børnene deres primære omsorgsperson med, hvilket gør en enorm forskel, vurderer han.

- I Ukraine ser vi, at det er kvinderne, der flygter med børnene, og jeg vil tro, at det har en ekstremt beskyttende funktion, som kan fungere som en buffer mod mange af de negative konsekvenser forbundet med krig og familieseparation, siger Johannes Lang.