Ukrainske vælgere trodser kulden

Trods lave minusgrader i Ukraine strømmer vælgerne til valgstederne. Valget vil vise, om landets kurs er Rusland eller skal rettes mere mod Europa.

Vælgerne i Ukraine skal i dag vælge mellem premierminister Julia Timosjenko og den tidligere premierminister Viktor Janukovitj. (© Scanpix)

Ukrainerne går til stemmeurnerne i dag for at vælge en ny præsident i en anden og afgørende valgrunde mellem landets premierminister, Julia Timosjenko og tidligere premierminister Viktor Janukovitj.

Ifølge DRs udsendte, Niels Kvale, trodser mange de mange minusgrader for at stemme.

- Det er et afgørende valg for Ukraine, der skal vise, hvilken kurs landet tager. Om det er mod Rusland eller mellem Rusland og Europa. På den anden siden er vælgerbefolkningen også meget desillusioneret på grund af mange brudte løfter, siger han.

Meget tæt løb

Han forudser, at det bliver et meget tæt resultat, hvis Julia Timosjenko kan mobilisere dem, der støttede den orange revolution for fem år siden.

- Begge to vil have svært ved at anerkende, at den anden vinder. Julia Timosjenko truer med en ny orange revolution, og Viktor Janukovitj siges at have hentet store grupper af hærdebrede mænd ind fra de russiske provinser, som kan mobiliseres, hvis der er behov for det, siger Niels Kvale.

I alt 3.780 udenlandske valgobservatører er til stede i Ukraine for at tilse de flere end 33.000 valgsteder, oplyser Den centrale Valgkommission.

Præsident hægtet af

Meningsmålinger har ikke været tilladt op til valgets anden og afgørende valgrunde, og den eneste tilgængelige strømpil er resultatet fra første valgrunde. Da fik Janukovitj knap 10 procent flere stemmer end Timosjenko.

I første valgrunde blev den nuværende præsident, Jusjtjenko, hægtet helt af. Han var i 2004 under Den Orange Revolution i Ukraine allieret med Timosjenko. Men de to har siden skændtes åbenlyst.