Ultranationalistisk fransk præsidentkandidat roser Danmark: 'Det store folk i det lille land forsvarer sig fremragende'

Eric Zemmour siger, at Danmark er hans politiske forbillede.

- De har intet at gøre her. De er tyve, de er mordere, de er voldtægtsmænd. Det er alt, de er, og de skal sendes tilbage.

Sådan sagde den franske ultranationalist Eric Zemmour om uledsagede migranter under en tv-udsendelse i 2020. Det kostede ham i dag en bøde på 10.000 euro for hadtale - hans tredje af slagsen.

Men når snakken falder på Danmark, så er tonen en helt anden.

DR Nyheder mødte i dag Eric Zemmour i den internationale presseklub i Paris, hvor den kontroversielle præsidentkandidat fastslog, at Danmark er hans politiske forbillede, når det handler om indvandringspolitik og EU-politik.

- Det store folk i det lille land forsvarer sig fremragende, lød det blandt andet fra Zemmour, der roser regeringens linje i forhold til blandt andet "hjemsendelse af illegale indvandrere, begrænsning af sociale ydelser og begrænsning af beboere med indvandrerbaggrund i socialt boligbyggeri".

- De danske socialdemokrater og den danske venstrefløj har i modsætning til Frankrigs venstrefløj ikke opgivet sit folk, lyder det blandt andet den højrenationalistiske Zemmour.

DR Nyheder mødte Eric Zemmour i eftermiddag i Paris til et møde i den internationale presseklub, APE.

Zemmour roste også Danmark for at være gode til at forhandle danske interesser i EU. I det hele taget lyste han op i et stort smil, da snakken faldt på Danmark, fortæller DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue.

- Til gengæld var han anderledes kortfattet, da han blev spurgt til sin tredje dom for hadefulde ytringer om indvandrere. Zemmour fastslog blot, at han agter at appellere dommen og i øvrigt står ved sine ord, siger Stéphanie Surrugue.

Betydelige forskelle på politikken

Eric Zemmour forsøger med sine kommentarer om Danmark at få sin politik til at fremstå mere mainstream, vurderer Stéphanie Surrugue.

- Når han erklærer, at hans stærkt indvandringskritiske politik er delvist inspireret af Danmark, forsøger han at vise både Frankrig og Europa, at han ikke er så kontroversiel, som mange mener, siger hun.

- Zemmour forsøger at vise, at han blot foreslår politik, som allerede er mainstream i andre europæiske lande. Man skal dog ikke lede ret længe for at finde betydelige forskelle på den politik, Zemmour er fortaler for, og den politik, som føres i Danmark, fortæller korrespondenten.

- Endelig håber den EU-kritiske Zemmour også at kunne skabe stærke bilaterale bånd til andre europæiske lande, og ét af de lande er Danmark, som Zemmour altså erklærer sig som stor beundrer af.

Vil "redde Frankrig"

Mens præsidentkandidaten forsøger at vise, at han ikke er så kontroversiel, så er protesterne mod ham massive, siger Stéphanie Surrugue.

- Hele det politiske spektrum i Frankrig lægger afstand til Zemmour, siger korrespondenten, der peger på hans nu tre domme for racistiske ytringer.

- Samtidig har han stået stille i meningsmålingerne i mange uger. Han har simpelthen svært ved at overbevise den brede befolkning om, at han er "præsidentiel" nok til at kunne stå i spidsen for Frankrig og i øvrigt varetage landets internationale relationer, ansvar og interesser.

Eric Zemmour ligger i øjeblikket nummer fire i meningsmålingerne - bag præsident Macron, den højrenationale Marine Le Pen og konservative Valérie Pecresse. Ifølge de vægtede målinger hos Politico ligger han til 12 procent af stemmerne. (Foto: © Francois Nascimbeni, Ritzau Scanpix)

Eric Zemmour, som udenlandske iagttagere ynder at kalde ”Frankrigs Donald Trump”, annoncerede sit kandidatur i november til præsidentvalget i april og har i mange år været en kendt skikkelse i den franske offentlige debat.

Den 63-årige forfatter og tv-stjerne har nemlig i årtier provokeret med sine udsagn om, at islam er Frankrigs største problem, og at en ”befolkningsudskiftning” er i fuld gang, hvor muslimer langsomt overtager Frankrig.

"Det er ikke tid til at reformere Frankrig, men at redde det", lød det fra Zemmour, da han i november officielt offentliggjorde sit præsidentkandidatur:

Zemmour står blandt andet bag den opsigtsvækkende bestseller 'Det Franske Selvmord’ fra 2014, der er solgt i mere end én million eksemplarer.

Her diagnosticerer han fransk kultur, sprog og suverænitet som en terminal patient. Ifølge islamkritikeren er kuren at stoppe indvandringen og kræve total assimilation for ”de senest ankomne”.

Han har ligeledes foreslået en lovændring, der skal gøre, at alle nyfødte i Frankrig skal have et fransk fornavn.

  • Zemmour vækker store følelser hos frankmændene. Her ses en demonstration mod præsidentkandidaten i Paris i sidste måned. (Foto: © SARAH MEYSSONNIER, Ritzau Scanpix)
  • Det endte med regulært håndgemæng, da moddemonstranter blev smidt ud af et af hans vælgermøde den 5. december. (Foto: © Reuters Tv, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Islamkritikeren, der splitter franskmændene, får dog ikke kun kritik på grund af sine holdninger. Zemmour er også blevet skandaliseret efter offentliggørelsen af billeder af den 63-årige forfatter i, hvad der ligner en omfavnelse af sin 28-årige medierådgiver.

For ikke alene er Zemmour gift, franske medier beretter, at han har kendt Sarah Knafo siden hun var 13 år gammel, fordi han er en ven af hendes familie, der som han selv er jødisk med algeriske rødder. Det fik efterfølgende flere støtter til at skifte mening.