Umberto Eco - manden bag Rosens Navn - er død

Den italienske forfatter og filosof Umberto Eco døde fredag i en alder af 84 år.

Den italienske forfatter, forsker og filosof Umberto Eco var mest kendt for romanen Rosens Navn. (Foto: ANDREA COMAS © Scanpix)

Umberto Eco er død. Den italienske filosof, forsker og forfatter blev 84 år gammel og døde fredag, oplyser hans familie til flere italienske medier.

Eco var bedst kendt for sin roman "Rosens Navn", der blev udgivet i 1980 og blev solgt i millioner af eksemplarer. Bogen blev efterfølgende filmatiseret med en kutteklædt Sean Connery i rollen som munk i 1986.

Men Eco blev også kendt for at kommentere den politiske og kulturelle situation i Italien og resten af verden.

For omkring et år siden sammenlignede han blandt andet den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat med nazismen.

- Islamisk Stat eller Isil er en ny form for nazisme med dens udryddelsesmetoder og dens apokalyptiske ønsker om at overtage verden, sagde Eco til avisen Corriere della Sera.

Middelalderhistorie

Eco startede sin karriere som akademiker, langt tid før han blev forfatter, og har studeret middelalderhistorie og semiotik.

Han afsluttede sine studier i 1954 og fik en doktorgrad for sin afhandling om en af middelalderens kendte figurer, teologen og filosoffen Thomas Aquinas.

Som 24-årig var han lektor i middelalderæstetik og ansat som redaktionel leder af de kulturelle programmer på den statsejede tv-station Rai.

"Rosens Navn" foregår netop i et middelalderkloster, hvor inkvisitoren William af Baskerville og hans elev skal opklare et gådefuldt mord. Efter syv dage er det blevet til syv mord.

Handlingen i den 480 sider lange murstensroman fører læseren gennem mange og lange labyrinter, og det er med at holde tunge lige i munden, når der undervejs bliver introduceret et utal af personer.

- Jeg havde lyst til at forgifte en munk, fortalte Umberto Eco, da han skulle forklare plottet i romanen.

Eco blev født i 1932 i den lille by Alessandria syd for Milano.

Han blev i 1962 gift med Renate Ramge, en tysk kunstlærer, som har en søn og en datter med.

Hans seneste roman, "Nr. 0", udkom på dansk sidste år.

/ritzau/