Under optakt til brexit-debat: Johnson mister flertal

Konservativt parlamentsmedlem har skiftet parti. Det tyder på nyvalg, siger DR-korrespondent.

Billeder fra tv-transmissionen af debatten i parlamentet viser Philip Lee på sin nye plads ved siden af lederen af De Liberale Demokrater Jo Swinson. (Foto: Benjamin Wenz © Scanpix)

Premierminister Boris Johnsons flertal i det britiske underhus smuldrede for kort tid siden, mens han stod på talerstolen i parlamentet.

Det skete under optakten til aftenens afgørende afstemning, der kan ende med at tvinge Johnson til at acceptere en udskydelse af Storbritanniens udtræden af EU.

Helt konkret rejste det konservative parlamentsmedlem Phillip Lee sig fra sin stol og satte sig hos det proeuropæiske parti De Liberale Demokrater.

- Jeg er nået frem til den konklusion, at det ikke længere er muligt at tjene mine vælgere og mit lands interesse som konservativt medlem af parlamentet, lyder hans begrundelse i en efterfølgende udtalelse.

'Tankeløs' konservativ regering

Phillip Lee har været konservativt medlem i 27 år, men mener ikke længere, at der er tale om det samme parti.

- Den konservative regering forfølger aggressivt og uden principper et skadeligt brexit, som truer (briternes, red.) liv og livsførelse. Og på tankeløs vis skader det Storbritanniens integritet, lyder det fra Phillip Lee.

- Jeg er forfærdet over, hvad Det Konservative Parti er blevet til, lyder det i afskedsalutten fra Phillip Lee, der er valgt i Bracknell vest for London. (Foto: Jefferson Siegel © Scanpix)

Boris Johnson og hans regering ønsker at forlade EU 31. oktober med eller uden en skilsmisseaftale.

Men det er en række parlamentsmedlemmer fra både de konservative og oppositionspartiet Labour gået sammen om at forsøge at forhindre.

Derfor ventes parlamentet her til aften at skulle stemme om et lovforslag, der kan tvinge Boris Johnsons regering til at acceptere en udskydelse af Brexit til 31. januar 2020, hvis EU går med til det.

Her til aften ville premierminister Boris Johnson fortsat ikke give brexit-indrømmelser til sine politiske modstandere. (Foto: - © Scanpix)

Blandt andre har det konservative parlamentsmedlem Sam Gyimah på Twitter oplyst, at han vil stemme imod regeringen og Boris Johnsons planer.

Skæbneafstemning senere i aften

For kort tid siden sagde Labous leder Jeremy Corbyn, at den britiske regering hverken har "mandat eller moral". Samtidig konstaterede han, at flertallet nu var væk.

Regeringen har hverken moral - eller flertal - lyder det fra Labour-leder Jeremy Corbyn. (Foto: - © Scanpix)

Ifølge DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, får Philip Lees partihopperi ikke nødvendigvis nogen betydning for aftenens store afstemning.

- For der vidste man allerede, at han (Phillip Lee, red.) ville stemme imod regeringen.

Kim Bildsøe Lassen peger dog ligesom flere andre iagttagere på, at det kan rykke et nyvalg nærmere, som måske kan løse op for den fastlåste brexit-situation.

- Det er klart, at på længere sigt er det umuligt for en regering at operere uden et flertal. Så det er en klar indikation af, at der kommer et nyt parlamentsvalg enten her i løbet af efteråret eller senest i foråret, siger han.

Mandag afviste Boris Johnson at afholde et tidligt parlamentsvalg.

Men ifølge Reuters har en højtstående regeringskilde oplyst, at premierministeren er villig til at udskrive nyvalg den 14. oktober, hvis dagens lovforslag om at blokere hans brexit-plan vedtages.

Hvad foregår der?

  • I aften vil de britiske oppositionspartier forsøge at overtage dagsordenen i Underhuset, så de inden for de næste dage kan vedtage lovgivning, der skal forhindre Storbritannien i at forlade EU uden en skilsmisse-aftale den 31. oktober.

  • De får støtte af et ukendt antal medlemmer af Boris Johnsons Konservative Parti.

  • Ifølge Boris Johnson bliver hans chancer for at nå en god aftale med EU ødelagt, hvis de får deres lovforslag i gennem.

  • Han siger, at han regner med at lande en ny aftale med EU-landene på et topmøde i Bruxelles i midten af oktober.

  • Der er spekulationer om, at Johnson vil udskrive nyvalg, hvis parlamentarikerne får flertal for den nye lovgivning.

  • Premierministeren sagde i går, at han ikke ønsker et nyvalg, men slog også fast, at han under ingen omstændigheder vil tillade, at briterne forbliver i EU efter den 31. oktober.