Undersøgelse fordobler dødstal i bombet teater i Mariupol: 'Nogle folk er blevet pulveriseret'

- Det bedste vi har i fravær af direkte adgang, siger militærforsker om undersøgelse fra medie, der sætter dødstal til 600.

Tæt på 600 mennesker har mistet livet i angrebet på et teater i Mariupol den 16. marts, mener Associated Press at kunne fastlå. (Foto: PAVEL KLIMOV © Ritzau Scanpix)

Billede efter billede er verden siden den 24. februar blevet mindet om krigens brutalitet.

Ikke mindst i den ukrainske havneby Mariupol.

Et af de utallige billeder, der nok aldrig vil blive glemt, er billedet af Mariupols Drama Teatret med teksten "børn" skrevet på russisk foran og bagved bygningen.

En information, der ikke stoppede bomberne i at falde over bygningen, hvor civile fra havnebyen havde søgt tilflugt fra de russiske bombardementer af byen.

Både foran og bagved det 60 år gamle Drama Teatret var der skrevet "børn" med kyrilliske bogstaver. (© 2022 Maxar Technologies)

Tilbage i slut-marts lød det fra Mariupols byråd, at 300 civile lå døde i teaterruinen, men nu peger en undersøgelse fra nyhedsbureauet Associated Press, AP, på, at tæt på 600 personer mistede livet, da russiske fly angiveligt angreb teatret med bomber.

Rusland afviser selv at stå bag angrebet.

DR Nyheder har ikke selv kunnet verificere tabstallene fra AP, men vi har forelagt undersøgelsen og metoden bag for Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet. Han har med sit fokus på humanitær folkeret fulgt tæt med i, om krigens love bliver overholdt i Ukraine.

- Jeg synes ikke, at 600 døde lyder overdrevent. Undersøgelsen virker seriøs, og er det bedste, vi har, i fravær af direkte adgang, siger han.

Billedet af teatret før og efter bombningen (Foto: MAXAR TECHNOLOGIES / HANDOUT © 2022 Maxar Technologies / Foto: 2022 Maxar Technologies © 2022 Maxar Technologies)

AP har interviewet 23 overlevende, redningsarbejdere, myndigheder og eksperter, og har ved hjælp af en 3D-model fået de overlevende til at udpege, hvor mange civile der var i bygningen, og hvor de opholdt sig.

Det er på baggrund af de sammenstillede vidneudsagn, at nyhedsbureauet nu fordobler antallet af døde og dermed også udråber angrebet på teatret til det dødeligste enkelte angreb på civile under krigen.

Overlevende: 'Det er én stor massegrav'

En af de ukrainere, der overlevede angrebet på teatret den 16. marts, er Maria Kutnyakova. Hun ankom ifølge AP til teatret på dagen for angrebet, men havde forladt det for at besøge en onkel, da hun hørte eksplosionerne bag hende.

Hun løb straks tilbage for at finde sin søster og mor.

- Jeg løber ind i foyeren, hvor der er mange mennesker samlet. Nogle er sårede, og andre virker okay, siger Maria Kutnyakova.

Da hendes mor og søster angiveligt har opholdt sig i den forreste del af teatret, overlever de også angrebet.

Maria Kutnyakova fortæller om minutterne omkring angrebet.

I kælderen befandt Oksana Syomina sig. Hun nåede også ud, men fortæller til AP, at hun passerede mange lig på vejen ud af teatret.

- Alle de mennesker ligger stadig under murbrokkerne, og murbrokkerne er der stadig. Det er én stor massegrav, siger hun til AP.

Vi finder aldrig nogensinde ud af, hvor mange der er døde

Både AP's undersøgelse og Kenneth Øhlenschlæger Buhl når samme konklusion: "At vi aldrig nogensinde får at vide, hvor mange der har været i bygningen, og hvor mange der er omkommet."

Det skyldes dels, at Mariupol er under russisk kontrol, og at man ifølge både AP og Øhlenschlæger Buhl "allerede er begyndt at rydde op", og så spiller et meget makabert faktum også ind.

- Det er en meget stor bygning, der er kollapset, så man har brugt meget kraftige våben. Det har blandt andet gjort, at nogle folk er blevet pulveriseret af de her våben, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

  • Fronten af teatret var et af de steder af teatret, der fik den mildeste medfart. (Foto: STAFF © Ritzau Scanpix)
  • Flere steder er det gamle teater totalt kollapset. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Kenneth Øhlenschlæger Buhl fortæller, at der formentlig er blevet brugt meget kraftige bomber under angrebet på Drama Teatret. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • A view shows the building of a theatre destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 3, 2022. REUTERS/Stringer (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • An interior view shows the theatre destroyed in the course of Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 3, 2022. REUTERS/Stringer (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
1 / 5

Han peger også på, at Drama Teatrets konstruktion kan have kostet menneskeliv.

- Det er jo ikke et lejlighedskompleks, hvor der har været vægge imellem. Det er store, åbne rum, og det har formentligt bidraget til, at tabene er så høje, som de er.

'Det var krig mod civile'

Mens Rusland afviser, at de skulle stå bag angrebet på teatret, og i stedet har beskyldt Azov Regimentet, der forsvarer Mariupol, for at stå bag, så er Maria Kutnyakova ikke i tvivl om, at det var russiske fly, hun angiveligt så flyve mod teatret med hendes mor og søster indeni.

- Det var tydeligt, at de ikke var i krig med hæren. De var i krig med de civile ukrainere i Mariupol, siger hun til AP.

Og det bakkes op af Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

- Det er min overbevisning, at det er russerne, der har bombet bygningen. Jeg tror ikke rigtigt på, at det skulle være Azov, der har ødelagt teatret. Det har vi ikke set nogle tilfælde af.

- Alt taler for at målet har været at ramme med fuldt overlæg. Der er masser af rum omkring teatret, så det er ikke fordi, man har ramt forkert - så skulle man have ramt virkelig meget forkert, siger han.

Og er angrebet så sket på baggrund af dårlige efterretninger om, at der har ukrainske styrker i teatret, eller har man terrorbombet for at skræmme?

- Det kan være begge dele, men jeg er bange for, at jeg hælder mest til det sidste. Det har været terror mod civile for at få dem til at overgive sig.

Rusland beskyldt for krigsforbrydelser

Rusland bliver af både menneskerettighedsorganisationer og vestlige lande beskyldt for at begå krigsforbrydelser i Ukraine.

En uge efter angrebet på teatret i Mariupol lød det blandt andet fra USA's udenrigsminister, Antony Blinken:

- I dag kan jeg meddele, at USA's regering, baseret på de oplysninger vi har tilgængelige i øjeblikket, vurderer, at flere russiske styrker har begået krigsforbrydelser i Ukraine.