(Foto: Handout)

Undervandsekspedition sætter rekord i dybhavsdyk: Finder affald på bunden af Stillehavet

Victor Vescovo har tilbragt fire timer på bunden af Marianergraven i en avanceret ubåd.

Efter en i alt 12 timer lang mission har amerikanske Victor Vescovo sat rekord ved at foretage det dybeste dyk ned i Marianergraven.

Og 10.928 meter nede på bunden af Stillehavet fandt Vescovo ikke bare uopdagede livsformer. Af optagelserne fra bunden af havet fremgår det også, at han fandt noget, han mener, er plastaffald.

Ifølge ekspeditionstalsmand, Stephanie Fitzherbert, siger ifølge The Guardian, at fundet nu endeligt skal bekræftes som plastaffald.

Det er tredje gang, at nogen har været så langt nede i Marianergraven, siden det første dyk fandt sted i 1960. Victor Vescovo er nået omkring 16 meter dybere ned end tidligere og tilbragte fire timer på bunden af havet.

I det særligt designede fartøj, som har en 90 millimeter titaniumskal bygget til at modstå det voldsomme tryk 11 kilometer nede, var der ikke den mærkbare forskel for amerikaneren, som sammenligner følelsen med at være ombord på et fly.

Turen til bunden af havet tog ifølge Vescovo omkring fire timer.

- Det bliver ret hurtigt meget mørkt. Når man er 500 til 1.000 meter nede, er det helt mørkt, og når man når 5.000 meters dybde, kan fotoner ikke gennemtrænge havet, så der er komplet mørkt. Vi har lys på fartøjet, så vi kan se, hvad der flyder forbi os, siger Victor Vescovo.

Opdagede rejelignende væsener

Han beskriver til BBC Global News, hvordan han 30 meter fra bunden igen kunne skimte noget beige, og hvordan hidtil usete arter pludselig kom til syne.

- Vi har set nogle små rejelignende væsener og søpølser, der er unikke for Marianergraven. Det er helt ekstraordinært, siger Vescovo, der selv er blevet overrasket over mængden af liv på havets bund, hvor trykket er omkring 1.000 bar, og temperaturen er omkring frysepunktet.

- Former for liv finder en måde at eksistere på. Der er små væsener dernede, de finder føde og reproducerer sig selv, og det viser, hvor tilpasningsdygtige vi er: Vi tilpasser os for at overleve, siger Victor Vescovo.

Forskere planlægger nu at undersøge nogle af de væsener, der stammer fra det seneste dyk, for at se om de eventuelt indeholder spor af mikroplast.

Dykket til bunden af Stillehavet er en del af en ekspedition finansieret af amerikaneren selv, bestående af fem dyk i et forsøg på at nå dybest ned i fem af verdenshavene.

Det næste mål for ekspeditionen er Tongagraven, som er målt til at være knap 10.900 meter dyb.

 • Ekspeditionen til bunden af Stillhavet fandt blandt andet et "menneskeskabt" objekt, som ses her i højre hjørne. (Foto: Handout)
  1 / 5
 • Den pensionerede søofficer og investor, Victor Vescovo, i sit særligt designede fartøj nåede knap 11 kilometer ned på bunden af Stillehavet. (Foto: Handout)
  2 / 5
 • Undervandsfartøjet DSV Limiting Factor nær skibet DSSV Pressure Drop ved Marianergraven i Stillehavet. (Foto: Handout)
  3 / 5
 • Landingsfartøjet The Skaff, der her ses, assisterer undervandsbåden Limiting Factor undervejs i ekspeditionen. (Foto: Handout)
  4 / 5
 • Det særligt designede undervandsfartøj Limiting Factor ses her ombord på skibet Pressure Drop ved Marianergraven. (Foto: Handout)
  5 / 5

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter