Undgå rabies på rejsen: Hold dig fra de lokale dyr

Rabies er dødelig, men kan let undgås og behandles, hvis man er opmærksom.

De er søde. Men det er en dårlig ide at klappe lokale dyr flere steder i verden, hvis man vil undgå rabies. (Foto: DANIEL BECERRIL © Scanpix)

Undgå fysisk kontakt med lokale dyr, når du rejser til populære destinationer som Thailand, Vietnam eller Indonesien.

Så klar er beskeden fra Statens Serum Institut, efter en norsk kvinde i går døde af sygdommen rabies, bedre kendt som hundegalskab.

Kvinden var blevet bidt af en hund under en rejse i Sydøstasien og fik på den måde overført rabiesvirus. Og det er en risiko, man skal være opmærksom på flere steder i verden.

- Som rejsende skal man vide, at der kan være dyr rundt omkring i Asien, Afrika og Sydamerika, der er smittet. Man skal undgå kontakt med lokale dyr.

- Man skal ikke klappe dem, hverken gadehunde, aber eller andre dyr. Alle pattedyr kan i princippet have rabies, siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut.

Ekstremt sjældent i Europa

Det er ekstremt sjældent, at rabies finder vej til Vesteuropa. Peter Henrik Andersen har ikke kunnet finde tidligere tilfælde i Danmark.

- Der er ingen, der kan huske tilfælde af det i Danmark. Så det er meget, meget længe siden.

De norske myndigheder oplyser, at man ikke har set rabies i mennesker i Norge siden 1815.

Rabies er en sygdom, hvor virusset transporteres via nervebanerne for til sidst at nå op til hjernen. Symptomerne starter typisk som feber og hovedpine og udvikler sig til lammelser og en særlig frygt for vand.

Når sygdommen når hjernen, er der i praksis næsten ingen chance for at blive helbredt. Kun en lille håndfuld personer har overlevet det.

Når ingen danskere endnu er endt med rabies trods risikoen for dyrebid på ferien, skyldes det, at behandlingsmulighederne er rigtig gode. Derfor er det også vigtigt, at man søger læge med det samme, hvis man bliver bidt af et dyr i særlige områder.

- Bliver man bidt, og er man ikke på forhånd vaccineret, er det vigtigt at søge læge lokalt, for så kan man blive behandlet med antistoffer og vaccinationer.

- Får man den behandling, så bliver man ikke syg, siger Peter Henrik Andersen.

Danske flagermus har rabies

Hvert år bliver flere end 200 danskere behandlet efter at være blevet bidt i udlandet. Men ingen har nået at udvikle sygdommen og tage den med tilbage til Danmark.

Herhjemme er risikoen for at blive smittet absolut minimal. Kun et enkelt dyr bærer nemlig rabiesvirus: Flagermusen.

- Så bliver man bidt af sådan en i Danmark, så skal man søge læge, siger Peter Henrik Andersen.

Bortset fra i flagermus er der ikke fundet rabies i danske dyr, siden det blev fundet i nogle vestjyske får i 1985.

35-40.000 personer dør årligt af rabies, primært i udviklingslande.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter