Tema Zikavirus

Ung kvinde er smittet med zika i Cuba

Tilfældet er det første, hvor en person i Cuba er blevet smittet med virusset uden at have været i udlandet.

9.000 soldater er sat til at sprøjte gift på Cuba, som skal dræbe zikamygggen. (Foto: ENRIQUE DE LA OSA © Scanpix)

En ung kvinde i Cubas hovedstad, Havana, er blevet smittet med zikavirus, oplyser landets sundhedsministerium ifølge AFP.

Den 21-årige kvinde er dermed den første person, der bliver smittet med det myggebårne virus i selve Cuba.

Hun er indlagt på et hospital i Havana uden alvorlige symptomer, oplyses det.

Fire andre personer er også tidligere blevet diagnosticeret med zika i Cuba, men de menes at være blevet smittet i Venezuela.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Zika medfører normalt milde symptomer som eksempelvis feber og hovedpine hos voksne.

Men for gravide kædes virusset sammen med mikrokefali hos fostre. Det er en sygdom, hvor børn fødes med for små hoveder og derfor kan udvikle hjerneskader.

Virusset bliver primært spredt via myg, men i flere lande er der også blevet registreret seksuelt overførte tilfælde.

Cubas regering har i årtier sprøjtet med gift i de større byer for at dæmme op for denguefeber, der er en anden myggebåren virus.

Regeringen har for flere uger siden sat landets læger i beredskab til at håndtere et eventuelt udbrud af zika. Cuba er på trods af sin udbredte fattigdom kendt for at have et sundhedsvæsen, der er bedre end i mange rigere lande.

Der findes endnu ingen vaccine mod zikavirusset, der især har ramt Brasilien og andre sydamerikanske lande hårdt.

Sagen kort

  • Zika-virus, der overføres med myggearten aedes, smitter ikke fra menneske til menneske. Virussen mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt microcephali, og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er ikke endeligt bevist.
  • Der findes endnu ingen vaccine eller kur mod zika-virus.
  • Det frygtede virus blev først konstateret hos aber i Zika-junglen i Uganda i 1947. Det første kendte tilfælde af smitte hos et menneske blev konstateret ti år senere.

/ritzau/AFP