Ungarere protesterer mod Orbáns kontrol med medierne

For anden gang siden Viktor Orbán genvandt magten i Ungarn er der demonstrationer i hovedstaden Budapest.

  • Det er anden gang, siden Viktor Orbán i starten af april vandt en klar sejr ved valget til landets parlament, at der er store protester i landet. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
  • (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
  • (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
  • People (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)
1 / 4

10.000 demonstranter var i dag på gaden i Ungarns hovedstad, Budapest, for at demonstrere mod regeringens indflydelse på ungarske medier.

Det er anden gang, siden Viktor Orbán i starten af april vandt en klar sejr ved valget til landets parlament, at der er store protester i landet.

I et opslag på Facebook forud for demonstrationen skriver arrangørerne, at de statslige medier er blevet til Orbáns "propagandamaskine".

- Vores mål er at ophæve Fidesz' (Viktor Orbáns parti, red.) kontrol over de statslige medier. Men der ligger også en opgave for oppositionspartierne, da de er ansvarlige for den situation, vi er i, skriver de videre.

- Sammen må vi kæmpe for en ny og retfærdig valglov og undersøgelser af korruptionssager.

Vil forhindre ulovlig immigration

Der blev viftet med ungarske og EU-flag foran parlamentsbygningen i Budapest, hvor protesterne blev holdt.

Regeringen forsøger at gennemføre en lov, der skal lægge 25 procents skat på udenlandske bidrag til ngo'er i Ungarn, som støtter indvandring.

Den ungarskfødte finansmand George Soros mener, at loven er sat i verden for at standse hans arbejde for liberale værdier i landet.

Modsat siger regeringen, at loven skal forhindre ulovlig immigration.

Da Orban 8. april vandt parlamentsvalget fik hans parti to tredjedele af sæderne i parlamentet. Det var det tredje valg i træk, der gik Orbans og partiet Fidesz' vej.

Ved valget blev forskellen på Budapest og resten af Ungarn udstillet. Oppositionen vandt 12 af de 18 valgkredse i hovedstaden. I de resterende 88 valgkredse vandt Fidesz alle på nær tre.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk