Ungarn nyder godt af ny EU-hjælpepakke, mens Italien og Spanien får væsentligt mindre

Størstedelen af EU's nye corona-hjælpepakke går til Øst- og Centraleuropa.

Italien er det land i EU, hvor flest mennesker har mistet livet som følge af coronakrisen, og det meste af samfundet er blevet lukket ned. Alligevel er det ikke det land, der får mest ud af EU's nye corona-hjælpepakke. (Foto: PIERO CRUCIATTI © Scanpix)

Der er god hjælp fra EU til de borgere og virksomheder i Central- og Østeuropa, som bliver ramt økonomisk på grund af coronakrisen. Til gengæld er hjælpen fra EU-kassen til Italien og Spanien, der lige nu er hårdest ramt af corona, meget mindre.

Det viser beregninger lavet på baggrund af Europa-Kommissionens tal for, hvordan EU’s første corona-hjælpepakke på 37 milliarder euro, godt 278 milliarder kroner, er blevet fordelt.

Hjælpepakken, som er godkendt af EU's medlemslande og vedtaget af et bredt flertal i Europa-Parlamentet i sidste uge, er indrettet sådan, at målt pr. indbygger får Ungarn 15 gange så meget i hjælp fra EU-kassen som Italien.

Ungarn er nemlig det medlemsland, som målt pr. indbygger får den største coronakrise-hjælp fra EU-kassen. Den svarer til et beløb på 4.330 kroner pr. indbygger i landet.

Til sammenligning er den hjælp, Italien får, helt nede på 284 kroner pr. indbygger. Altså væsentligt mindre end EU-hjælpen til Ungarn, som i den seneste uge er kommet under hård beskydning for at se stort på demokratiet og menneskerettighederne.

Spanien er et andet EU-land, som lige nu er hårdt ramt af corona. Og også her ligger EU-hjælpen væsentligt under den, som EU-politikerne har valgt at stille til rådighed for østlandene.

Spanien står til at få 662 kroner pr. indbygger. Det betyder, at Spanien og Italien ligger på henholdsvis en 15. og en 16. plads blandt medlemslandene.

Danmark befinder sig i bunden, på en 22. plads, med 49 kroner i støtte pr. indbygger. Og på en sidsteplads finder man Irland, der får blot 3 kroner i coronastøtte pr. indbygger.

Polen scorer flest milliarder

Da hjælpepakken blev præsenteret den 13. marts, gjorde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, meget ud af, at hastehjælpepakken var beregnet på at hjælpe alle EU-landene igennem coronakrisen.

- Målet er at hjælpe EU-landene og deres indbyggere under disse ekstraordinære omstændigheder, lød det i en pressemeddelelse.

Pengene skal blandt andet bruges på at hjælpe folk, der har mistet deres job, samt små og mellemstore virksomheder, som kæmper for at holde liv i deres forretninger.

Milliarderne til hjælpepakken stammer fra EU’s budget, og der er tale om penge fra EU’s strukturfonde, som medlemsstaterne allerede har fået øremærket, men ikke brugt endnu. Dem får de nu lov til at omdirigere til corona-indsatsen

Strukturfondsmidlerne bliver normalt brugt på at udjævne de økonomiske og sociale forskelle i unionen, og det er også de fattigste regioner, der kan søge om flest penge. Det er en af grundene til, at netop landene i Øst- og Centraleuropa får den største andel af puljen.

Ser man det i forhold til det samlede støttebeløb på 278 milliarder kroner, er det Polen, som ligger i top. Landet står til at få 55,5 milliarder kroner af pakken. På andenpladsen kommer Ungarn med 41,8 milliarder kroner, mens Spanien indtager tredjepladsen med 30,9 milliarder støttekroner.

Både Ungarn og Polen er blevet ramt af coronasmitten, men ikke i så høj grad som Spanien. Hvor Spanien i går havde flere end 117.000 smittede og 10.935 dødsfald, lå de tilsvarende tal i Ungarn på 623 smittede og 26 døde. For Polen lå tallet på 3.149 smittede og 59 døde.

Danmark kan derimod se frem til at få en del mindre, blot 284 millioner kroner, men Østrig, Irland og Luxembourg er de tre lande, der får mindst.

Samlet set står medlemslandene i Central- og Østeuropa til at få omkring 62 procent af hjælpepakken, mens de nordeuropæiske medlemslande – Danmark, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Irland og Storbritannien, der trods brexit stadigvæk står til at få coronastøtte fra EU – får 8,7 procent af støtten.