Ungarn suspenderer omstridt retsreform og afviser Salvini

Viktors Orbans parti forsøger tilsyneladende at komme kritikere i EU i møde

Matteo Salvini (tv) og Viktor Orban (th) mødtes tidligere på måneden i Budapest. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Ungarns altdominerende regeringsparti Fidesz har tilsyneladende fået nok af at sidde i skammekrogen i EU.

EU har åbnet flere sager mod Ungarn, der bliver anklaget for at have indført love, der strider mod EU's grundlæggende regler og kerneværdier.

Men nu er der måske håb om, at i hvert fald en af sagerne kan slettes fra listen. Regeringsleder Viktor Orbans stabschef har nemlig uventet meddelt, at man suspenderer en retsreform på ubestemt tid, skriver Reuters.

Sidste år vedtog Ungarn at oprette nogle nye domstole, der skulle sortere direkte under justitsministeriet. Reformen har vakt hård kritik, fordi den bliver set som et angreb på domstolenes uafhængighed.

Orbans stabschef kalder kritikken for "uberettiget", men siger samtidig, at reformen helt kan blive skrottet, hvis den bliver ved med at vække bekymringer

Nej til højregruppe

Fidesz blev i marts suspenderet fra den kristenkonservative gruppe i Europa-Parlamentet, EPP - på grund af de mange sager mod Ungarn.

Siden har partiet flirtet med Italiens magtfulde viceregeringsleder Matteo Salvinis parti Lega, som vil skabe en ny højreorienteret og EU-skeptisk gruppe i Europa-Parlamentet.

Men nu siger Viktor Orbans stabschef, at han "ikke ser den store chance for samarbejde på partiniveau eller i en fælles gruppe i parlamentet".

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter