Ungarns kontroversielle premierminister smækker med døren til EU-gruppe: 'Det bliver ikke lettere at styre ham nu'

De danske konservative er glade for, at det ungarske regeringsparti har trukket sig fra Europa-Parlamentets EPP-gruppe.

Det ungarske regeringsparti Fidesz med Viktor Orbán i spidsen er nu uden gruppe i Europa-Parlamentet, efter at partiets 13 medlemmer har valgt at forlade den store EPP-gruppe. (Foto: pool © Scanpix)

Der blev smækket godt og grundigt med døren, da Ungarns premierminister, Viktor Orbán, her til formiddag valgte at trække sit parti, det nationalkonservative og EU-kritiske Fidesz, ud af Europa-Parlamentets kristenkonservative EPP-gruppe.

- Det er udemokratisk, uretfærdigt og uacceptabelt, lød afskedssalutten i et brev fra Viktor Orbán, som var stilet gruppeformand Manfred Weber.

Årsagen til vreden var, at et stort flertal af EPP-medlemmerne kort forinden havde stemt ja til at ændre deres interne regler, så de fremover kan ekskludere hele partier og ikke blot enkelte partimedlemmer, som ikke makker ret.

Beslutningen var især møntet på det ungarske regeringsparti, som i flere år har skabt splid og frustration blandt dele af EPP, der er den største partigruppe i Europa-Parlamentet.

Fidesz er gentagne gange blevet kritiseret for at se stort på EU’s demokratiske spilleregler, eksempelvis at dommerne skal være frie og uafhængige, og for uretmæssigt at lukke munden på journalister og politiske modstandere. Og Viktor Orbán har åbent udtalt, at han går efter at skabe et ”illiberalt demokrati” med fokus på at beskytte nationalstaten og de kristne værdier.

Men ifølge den ungarske premierminister er de nye regler "tydeligvis et fjendtligt træk mod Fidesz og vores vælgere". Derfor valgte partiets 12 europaparlamentarikere at forlade gruppen, som også tæller De Konservatives europaparlamentariker, Pernille Weiss, før de andre kunne nå at smide dem ud.

- Vores europaparlamentarikere vil blive ved med at tale for dem, de repræsenterer, nemlig vores vælgere, og forsvare det ungarske folks interesser, understregede premierministeren.

Derfor skaber Viktor Orbán så stor debat i EU:

Weiss: Jeg kommer ikke til at savne Fidesz

Viktor Orbán havde allerede inden afstemningen advaret om, at Fidesz ville forlade EPP-gruppen, hvis forretningsordenen rent faktisk blev ændret.

Han har dog flere gange tidligere truet med både bål og brand, uden at det har ført til mere end lidt røg. Derfor var det mest overraskende ifølge Pernille Weiss, at ”han for en gangs skyld gør det, han har truet med at gøre".

- Jeg kommer til at savne enkelte kollegaer, som er både hårdtarbejdende, dygtige og pragmatiske. Men jeg kommer ikke til at savne Fidesz, siger den konservative politiker.

- Det har i flere år - og især i det seneste halvandet år - været en udfordring for os at slæbe rundt på partiet og deres syn på eksempelvis retsstatsprincipperne. Derfor kommer vi styrket ud af det, for nu er der rene linjer i forhold til netop retsstaten, men også spørgsmål som mindretalsbeskyttelse, journalisters frihed og korruption, siger hun.

Den rigtige strategi

De Konservative har ellers tidligere ment, at Fidesz skulle forblive i EPP, som det har været medlem af siden 1996.

I forbindelse med det seneste europaparlamentsvalg for snart to år siden sammenlignede Pernille Weiss det ungarske søsterparti med ”en pubertetspræget teenager”, som man godt kunne have lyst til at smide ud, men som det var bedre at beholde i familien.

- I stedet for at vende Fidesz ryggen vil jeg hellere tage en tørn med at prøve at arbejde med dem. Tale til deres fornuft og presse på for, at de overholder de demokratiske spilleregler - for det skal de selvfølgelig, sagde hun dengang.

Efterfølgende har de danske konservative dog skærpet tonen og kursen over for de ungarske kollegaer, og for snart et år siden sendte hun sammen med partiformand Søren Pape Poulsen et brev til EPP-ledelsen, hvor de krævede Fidesz ekskluderet fra gruppen.

Det skete, efter at partiet i al hast havde fået vedtaget en omstridt corona-nødretslov uden udløbsdato i hjemlandet Ungarn, og derfor afviser Pernille Weiss også, at hun har været for fodslæbende over for partiet.

- Vores taktik har været at være rolige, tålmodige og ordentlige i tonen – og ikke lade os provokere af hverken Fidesz eller andre, der har kritiseret os. Det var den rigtige taktik, for nu står vi med et nyt sæt regler, der gør, at vi kan holde ro i eget hus. Derfor mener jeg ikke, der er noget, vi kunne have gjort bedre eller hurtigere, siger Pernille Weiss.

De Konservatives europaparlamentariker, Pernille Weiss, er glad for, at de 13 Fidesz-medlemmer nu har forladt EPP-gruppen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Orban bliver sværere at danse med

Det er endnu uvist, hvor Fidesz nu har tænkt sig at placere sig i Europa-Parlamentet.

På den ydre højrefløj er der både ECR-gruppen, hvor det polske regeringsparti, PiS, er medlem, samt den stærkt EU-kritiske ID-gruppe, hvor blandt andet Dansk Folkeparti, franske Marine le Pens Rassemblement National samt Lega fra Italien er medlemmer.

Vibe Termansen, der er analytiker ved Demokrati i Europa (DEO) og forfatter til bogen ”Kampen om Centraleuropa”, er dog ikke i tvivl om, at Viktor Orbán allerede har tænkt det igennem.

- Orbán har altid noget i baghånden, og han siger ikke nej til EPP uden at have en anden plan. Det allervigtigste for ham er at fremstå som en vinder, og det er også derfor, han nu vælger at gå, før han bliver fyret af EPP. Det har han ikke råd til, nu hvor han har solgt sig selv over for de ungarske vælgere som ’den stærke mand’, der skal redde landet, siger hun og tilføjer, at den ungarske premierminister "kun gør det, han kan få mest ud af".

- Det er også derfor, han har valgt at blive i EPP-gruppen i alle disse år, selvom dele af gruppen har været kritisk, siger Vibe Termansen og tilføjer, at det er et vigtigt signal, gruppen nu sender.

- EPP har fundet sig i helt ufattelige ting, siger hun.

Vibe Termansen understreger, at Viktor Orbán igennem længere tid har skruet for sin EU-kritiske retorik, og derfor vurderer hun også, at han nu bliver endnu sværere at danse med internt i unionen.

- Han har længe optrappet sin konflikt med EU, og derfor tror jeg også, det bliver endnu sværere for de andre lande at have med ungarerne at gøre. Og det bliver heller ikke lettere at styre ham, nu hvor han har forladt EPP.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var blandt de stats- og regeringschefer, der sidste sommer kæmpede hårdt for, at medlemslandene skal leve op til retsstatsprincipperne for at få penge fra EU-kassen. Viktor Orbán var omvendt imod. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk