Ungarns landbefolkning elsker Orbán: I dag forsøger den kontroversielle premierminister at blive genvalgt

Seks partier har slået sig sammen i forsøget på at vælte Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

Egnens Fidesz-spidskandidat Tessely Zoltán sidder på første til gudstjeneste i landsbyen Bicske. De vigtigste værdier for ham er traditioner og kristendom. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen)

- Som borger beder jeg til, at Viktor Orbán vinder valget, siger Anikó Hetényi.

Hun er skolebestyrer på den lille by Bicske’s lokale skole, og hun bakker helhjertet op om premierminister Orbán og hans parti Fidesz. Vi møder hende i byens kirke, hvor hendes elever skal til gudstjeneste.

- For os er det meget vigtigt, at dem, der repræsenterer Ungarn, går op i religion.

Anikó Hetényi er skolebestyrer i landsbyen Bicske. Det er vigtigt for hende, at skolens elever vokser op i et kristent miljø. Det mener hun, Orban og Fidesz repræsenterer. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen)

Ved sidste valg i 2018 stod der Fidesz ud for vel over halvdelen af de krydser, der blev sat her på egnen. Orbán vandt valget med længder.

Nu peger meningsmålingerne ifølge ungarske medier på, at han kan gøre det igen.

- Han har gjort så meget for vores område. Der er ikke lige så mange problemer i dag, som der var med den tidligere regering, siger Anikó Hetényi.

Landsbyen Bicske ligger under et af de mange landdistrikter, hvor Viktor Orbáns Fidesz fik absolut flertal ved sidste valg i 2018. Meningsmålinger peger i følge lokale medier på, at landdistrikterne stadig er Orbán-land. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen)

EU's provokatør

Viktor Orbán er EU’s enfant terrible. Den ungarske premierminister bliver anklaget for at være på kant med menneskerettighederne, at have et uretfærdigt retssystem og at se igennem fingre med korruption. Bare for at nævne nogle af de emner, der jævnligt er på bordet, når EU's medlemmer har Ungarn oppe at vende.

Senest har EU-kommissionen forsøgt at nægte landet adgang til coronastøttepenge, før det får styr på et retssystem, der bliver kritiseret for at være gennemsyret af korruption.

Det er beskyldninger, som Orbán pure afviser. Og i sin valgkamp har han brugt megen energi på at lange ud efter EU.

Alligevel står Orbán og hans Fidesz-parti stærkt, når ungarerne i dag skal stemme om, hvem der skal lede landet de næste fire år. Vinder Orbán, kan han indtage premierministerposten for femte gang. På trettende år. Han er allerede nu den EU-leder, der har siddet længst tid ved magten.

Orban mod rov

Men for første gang i Orbáns regeringstid står han faktisk til at få reelt modspil.

Hele seks partier, fra landets yderste venstrefløj til landets yderste højrefløj, er gået sammen i et uskønt arrangeret ægteskab med det ene formål at vippe Viktor Orbán af pinden.

Som Orbáns parti glædeligt påpeger, så kunne de dårligt blive enige om hvilken farve, der skulle være på deres valgplakater.

Partierne bliver ledet af den uafhængige politiker Péter Márki-Zay. Her til morgen ligger det umage hold stadig efter Orbán i meningsmålingerne. Men de ligger stadig inden for en fejlmargin, og en sejr kan bestemt ikke udelukkes.

- Sagen er, at der er mange dumme mennesker i Ungarn. Det er nemt at vildlede dem. Men hvis folk bruger hovedet, vil Orbán vinde, siger Béla Baranyai.

Han er én af dem, der med sikkerhed ved, at hans kryds skal sættes ud for Orbán. Han er pensionist og tidligere fabriksarbejder, og vi møder ham uden for byens kirke.

For pensionerede Béla Baranyai er det en selvfølgelighed at stemme på Viktor Orban til valget i dag. Han er den eneste politiker, der tænker normalt, siger han. (Foto: © Torben Kjærsgaard Madsen)

- Selvfølgelig stemmer jeg på Orbán, siger han. Hvis der er én politiker, der tænker normalt, så er det Orbán. Han forudser de ting, der kan ramme os.

Her tænker han blandt andet på den krig, der foregår lige på den anden side af Ungarns grænse mod øst.

Orbáns bånd til Putin

Ungarn deler over 130 kilometer grænse med Ukraine, og krigen i nabolandet har i høj grad sat tonen i valgdebatten.

Viktor Orbán har nægtet at lade våben krydse grænsen til ukrainerne, selvom EU har opfordret til det.

Og selvom både EU-medlemmer og oppositionen i Ungarn hævder, at den gestus handler om Orbáns bånd til den russiske præsident Putin, så vedholder Orbán, at det handler om at holde Ungarn ude af krigen.

Fotografiet her stammer fra en pressekonference i Budapest i 2019. Siden krigen i Ukraine begyndte, har flere af EU's medlemmer beskyldt Ungarn, med Orban i spidsen, for at have lidt for nær kontakt til Ruslands Putin. (Foto: © Attila KISBENEDEK, Ritzau Scanpix)

Og det klinger godt i ørerne på den pensionerede fabriksarbejder Béla Baranyai.

- Vi skal holde os ude af den her krig. Det er i vores lands interesse. Jeg plejede at være soldat, og det gjorde ikke noget godt for nogen, siger han.

Og det er byens skolebestyrer Anikó Hetényi enig i. Når der er krig, så må man spille sikkert.

- Den nuværende regering giver os en enorm følelse af sikkerhed og stabilitet, siger hun.