Ungarns leder: Vi vil ikke have mange muslimer til landet

På pressemøde uddyber premierminister et avisindlæg om, at Europas "kristne rødder er truet" af aktuel migration.

Ungarns premierminsiter Viktor Orban talte her til aften på et pressemøde i det europæiske råd i Bruxelles om flygtningekrisen i Europa. (Foto: © THIERRY CHARLIER, Scanpix)

Er man er muslim, er man ikke velkommen i Ungarn.

Sådan må man forstå den kontroversielle udmelding fra landets premierminister, Viktor Orbán, der torsdag er på besøg i Bruxelles.

- Vi ønsker ikke et stort antal muslimer i vores land, siger Orban på et pressemøde.

Meldingen falder i tråd med et indlæg, som Orban har skrevet i den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Her skriver premierministeren, at "tilstrømningen af flygtninge i Europa truer med at underminere kontinentets kristne rødder, og at regeringerne må kontrollere deres grænser, før de kan beslutte, hvor mange asylsøgere de vil tage imod."

Modstand fra flygtninge

Et ungarsk tog med omkring 300 flygtninge, der torsdag var på vej til byer ved grænsen til Østrig, blev stoppet nær landets fire vigtigste flygtningelejre, og migranterne blev tvunget ud af toget ifølge det ungarske nyhedsbureau MTI.

Mange af dem gjorde stærk modstand, da de blev tvunget ud af toget og forsøgte at kæmpe sig tilbage til deres pladser, da de øjensynligt ventede på at blive bragt til Østrig eller Tyskland.

Toget forlod østbanegården, Keleti, i Budapest klokken 11.20 (dansk tid) og blev splittet op i flere togstammer, der skulle til byerne Szonbathely og Sopron nær grænsen til Østrig. Et andet tog var på vej til Gyor, som også ligger nær grænsen til Østrig.

Schengen kan være truet

De ungarske myndigheder vil ifølge regeringen overholde alle forskrifter i henhold til Schengenaftalen og foretage alle undersøgelser af flygtningenes dokumenter ved grænsen.

- Schengen er truet i dette øjeblik, siger Orbán i Bruxelles og tilføjer, at ungarerne ligesom andre europæere frygter konsekvenserne af migrationskrisen.

/ritzau/