Ungarns socialistledere trækker sig efter stort valgnederlag

Socialistpartiet anerkender vælgernes beslutning, siger formand Gyula Molnár efter nederlag til Viktor Orbán.

Lederen af højrefløjspartiet Jobbik, Gábor Vona, siger, at han vil holde sit løfte og træde tilbage. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © Ferenc Isza)

Formandskabet for Ungarns største, venstreorienterede oppositionsparti, Ungarns Socialistparti, træder tilbage.

Det sker i kølvandet på et knusende nederlag til premierminister Viktor Orbáns regeringsparti, det konservative Fidesz, ved søndagens parlamentsvalg.

- Vi anser os selv som ansvarlige for det, der er sket, og vi anerkender vælgernes beslutning, siger formand Gyula Molnár til journalister og socialistiske tilhængere ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge de foreløbige valgresultater står Fidesz til at få to tredjedeles flertal i parlamentet. Det vil give regeringspartiet magt til selv at ændre landets forfatning.

Viktor Orbáns parti ser således ud til at få 134 ud af 199 sæder i parlamentet og bliver det største parti med omkring halvdelen af stemmerne. Sådan ser det foreløbige resultat ud med godt 85 procent af stemmerne optalt.

Dermed sikrer søndagens valg den tredje valgsejr i træk til den kontroversielle premierminister.

Højrefløjsleder trækker sig også

Han har været premierminister i Ungarn siden 2010 og sad også på posten mellem 1998 og 2002.

Kort efter midnat natten til mandag meddeler også lederen af højrefløjspartiet Jobbik, Gábor Vona, at han vil holde sit løfte og træde tilbage. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det sker, efter at Jobbik sluttede på en fjern andenplads ved parlamentsvalget.

Højrefløjspartiet gentog nærmest sin præstation fra valget i 2014. Ifølge de foreløbige resultater vinder Jobbik 19,7 procent af stemmerne denne gang sammenlignet med 20,2 procent for fire år siden.

Leder Gábor Vona har i løbet af de seneste år forsøgt at flytte partiet i en mere konventionel, konservativ retning. Det er sket ved at afstå fra nogle af sine mest radikale politikker og opgive sine racistiske budskaber.

Men indsatsen har tydeligvis ikke givet pote, konstaterer AP.

/ritzau/

Facebook
Twitter