Ungarsk korruptions-vagthund: Orbán skal presses til at ændre kurs

Nervekrigen om Ungarns EU-milliarder spidser til, når medlemslandenes finansministre i dag mødes i Bruxelles.

Nettet strammes om den ungarske premierminister, Viktor Orbán, der i årevis har skabt stor frustration og vrede i EU over sin kurs over for demokratiet og retsstaten. (Foto: © Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix)

Hvis Ungarn igen skal blive et helhjertet demokrati, bliver Danmark og de andre EU-lande nødt til at sætte særdeles hårdt mod hårdt over for den ungarske regering. For premierminister Viktor Orbán kommer aldrig af egen fri vilje til at ændre den udskældte politik, han har ført i de senere år, som ifølge kritikere har udhulet fundamentet under retsstaten i landet.

Det er det klare budskab fra Sándor Léderer, der er leder af den uafhængige ungarske korruptions-vagthund K-Monitor.

- Jeg forventer ikke, at regeringen kommer til at ændre kurs af sig selv. Derfor er det kun stærke foranstaltninger, der kan forbedre situationen i Ungarn og derved sikre, at EU-borgernes skattepenge ikke bliver misbrugt, fastslår Sándor Léderer, som følger retsstatskrisen i sit hjemland tæt.

Meldingen kommer, netop som EU-landenes finansministre skal mødes her til formiddag for at diskutere, om de skal smække en del af fælleskassen i over for Ungarn.

Europa-Kommissionen har nemlig anbefalet, at medlemslandene tilbageholder 56 milliarder kroner, som Ungarn ellers står til at få i EU-samhørighedsstøtte i de kommende år.

Årsagen er, at der nu er så store og alvorlige korruptionsproblemer i det centraleuropæiske land, at man ikke længere kan være sikker på, om EU-støtten ender i de rigtige lommer. Og det risikerer at skade EU's samlede budget, mener Europa-Kommissionen.

Den ungarske premierminister har i årevis skabt frustration i de andre EU-lande. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Ritzau Scanpix)

Brug for gennemsigtighed

Derudover lægger Europa-Kommissionen op til, at ungarerne kun kan få udbetalt de 43 milliarder kroner, som er øremærket dem i EU's store corona-genopretningsfond, hvis Orbán-regeringen gennemfører 27 reformtiltag – heriblandt en lille håndfuld, der skal styrke den skrantende retsstat og sikre, at dommerne igen bliver frie og uafhængige af politikerne.

Spørger man Sándor Léderer, er der dog brug for mere vidtgående tiltag, hvis man rent faktisk vil styrke retsstaten og beskytte EU-midlerne mod misbrug og svig.

- De vil medføre mindre fremskridt, men de kommer ikke til at løse de grundlæggende risici for korruption, der findes i Ungarn, siger Sándor Léderer og tilføjer, at der blandt andet er brug for mere gennemsigtighed, så uafhængige journalister, ngo’er og helt almindelige borgere kan få indblik i, hvad EU-pengene rent faktisk bliver brugt på.

Derfor mener han, at der bør stilles langt skrappere krav, før ungarerne kan få adgang til de 43 genopretningsmilliarder, som blandt andet skal gå til at styrke den grønne omstilling i Ungarn.

Derudover opfordrer Sándor Léderer også regeringerne til at følge anbefalingen fra Europa-Kommissionen og tilbageholde de 56 milliarder støttekroner, indtil de er helt sikre på, at pengene ikke længere bliver misbrugt.

- Ungarn har virkelig brug for pengene, så derfor bør EU også bede om nogle stærkere tiltag mod korruption. For det er helt åbenlyst, at den ungarske regering ikke er særligt engageret i det her. Den ønsker bare at få pengene, siger Sándor Léderer.

Overfladiske justeringer

Den ungarske regering havde ellers lovet at gennemføre 17 tiltag mod korruption - heriblandt at etablere en såkaldt integritetsmyndighed til at bekæmpe svindel og interessekonflikter - inden den 19. november i år. Ifølge Europa-Kommissionen var de dog ikke på plads inden for tidsfristen, men regeringen har efterfølgende understreget, at den arbejder målrettet på at gennemføre dem.

- Ungarn vil gennemføre de resterende forpligtelser lige så nøjagtigt og grundigt, som vi har gjort hidtil, lød det i sidste uge fra talsmand Zoltán Kovács.

Men ifølge John Morijn, der er professor i jura og international politik ved Groningen-universitet i Holland, og som følger retsstatskrisen i Ungarn tæt, er der blot tale om overfladiske justeringer af et system, der i årenes løb har set gennem fingre med vennetjenester og nepotisme.

- Der er tale om røgslør, som ikke kommer til at ændre noget, siger han.

John Morijn understreger dog også, at det er første gang i de 15 år, hvor han har haft fokus på retsstaten i EU, at den ungarske regering rent faktisk gør noget for at komme kritikerne i møde. Ikke af egen fri vilje, men fordi presset på den nu er blevet så stort. Og det er trods alt et nybrud, mener han.

- Pres virker, men kun når det bliver koblet sammen med penge. Derfor er det også altafgørende, at medlemslande som Holland og Sverige, der i årevis har kæmpet for at beskytte retsstaten, ikke lader sig afpresse, siger John Morijn med henvisning til, at den ungarske regering blandt andet har valgt at spænde ben for en EU-hjælpepakke til Ukraine på 134 milliarder kroner som følge af striden.

- De bliver nødt til at forsvare, at EU er en klub af demokratier med fælles værdier. Det er ikke til forhandling, understreger han.

Viktor Orbáns regering forventer, at den snart vil have gennemført en række reformtiltag. (Foto: © LESZEK SZYMANSKI, Ritzau Scanpix)

EU-landenes regeringer har indtil den 19. december til at tage stilling til, om Ungarn skal have indefrosset de 43 milliarder kroner fra budgettet.

Spørgsmålet om, hvorvidt ungarerne skal have godkendt deres genopretningsplan, skal tages inden nytår. Hvis ikke der er sagt god der, mister de 70 procent af milliarderne i fonden.

Det er en højspændt politisk sag, og derfor er det heller ikke sikkert, at ministrene bliver enige på dagens møde. Derfor kan det blive nødvendigt at indkalde til et ekstra møde i næste uge.

John Morijn vurderer dog, at der under alle omstændigheder kommer til at gå tid, før Ungarn igen er på rette spor. Og det kommer til at gøre ondt på de almindelige ungarere, som nu risikerer at gå glip af milliarder af støttekroner fra EU.

- Det er dem, pengene rent faktisk er tiltænkt. Men den triste sandhed er, at det nok kommer til at blive værre, før det bliver godt igen, siger han.