Ungarske studerende bliver klemt i retsstats-strid mellem EU og Ungarn

Ungarns regering truer med at lægge sag an mod Europa-Kommissionen.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har i årevis været en torn i øjet på mange af sine EU-kollegaer. (Foto: © Attila KISBENEDEK, Ritzau Scanpix)

Det vakte stor opsigt, da EU-landene for en måned siden blev enige om at indefryse knap 47 milliarder kroner, som Ungarn ellers stod til at få i støtte fra EU's fælleskasse.

Forklaringen lød, at der er så store og alvorlige problemer med retsstaten og korruption i landet, at man ikke længere kan være sikker på, om EU-milliarderne rent faktisk ender i de tiltænkte lommer eller ej. Derfor krævede de andre medlemslande en række reformer af blandt andet de ungarske domstole, før de igen vil begynde at udbetale pengene.

Nu er ungarerne så begyndt at mærke konsekvenserne af den opsigtsvækkende beslutning.

En lang række af landets universiteter står nemlig ifølge den ungarske avis Népszava til at blive udelukket fra EU's Erasmus+-program, der blandt andet finansierer ungarske studerendes studieophold i udlandet. Alene i 2020 var der ifølge Europa-Kommissionen flere end 22.600 ungarere, som studerede i udlandet gennem Erasmus+.

Derudover vil de også blive udelukket fra Horizon Europe-programmet, der støtter forskningsprojekter rundt om i unionen.

Det var historisk, da EU-landene i december blev enige om for første gang at indefryse penge til medlemsland, der ikke overholder retsstatsprincippet. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Ritzau Scanpix)

'Uacceptabelt og ubærligt'

Årsagen er de omfattende reformer af det videregående uddannelsessystem, som landets nationalkonservative Fidesz-regering har gennemført de seneste år.

De har nemlig medført, at en lang række universiteter, som førhen var statsejede, i dag bliver styret af offentligt finansieret fonde, hvor det er højtstående Fidesz-politikere, der sidder i bestyrelserne.

Men ifølge Europa-Kommissionen er det et problem, da man derved ikke kan skærme hverken underviserne eller de studerende fra politisk indblanding. Derfor smækker man nu den del af EU-kassen i, indtil der er kommet styr på problemerne.

I alt 21 universiteter står ifølge nyhedsbureauet AP til at blive påvirket, og den ungarske regering har ikke overraskende været ude at tage afstand fra beslutningen.

Ifølge Gergely Gulyas, der er stabschef for premierminister Viktor Orbán, er det både ”uacceptabelt og ubærligt”, at de ungarske studerende nu vil blive udelukket fra EU-programmerne.

Klar til retssag

Erasmus-finansieringen for i år er allerede på plads. Men den ungarske statskasse er klar til at dække det økonomiske hul, der vil opstå næste år, hvis pengestrømmen fra EU stopper.

Men Gergely Gulyas understregede torsdag under et pressemøde, at den ungarske regering håber på at kunne finde en løsning sammen med Europa-Kommissionen.

Ungarn er nemlig lige nu hårdt presset rent økonomisk, og derfor har regeringen brug for de knap 47 milliarder kroner, som nu er blevet indefrosset.

Og regeringen har indtil marts til at implementere en række reformer, som man fra EU’s side har krævet for at frigive pengene igen - heriblandt at styrke korruptionsbekæmpelsen og sikre, at domstolene bliver mere frie og uafhængige, end det er tilfældet i dag.

Stabschefen understregede over for pressen, at regeringen har gjort alt, hvad Europa-Kommissionen har bedt dem om at gøre for at forhindre interessekonflikter på universiteterne. Og han tilføjede, at regeringen også er klar til at forbyde højtstående politikere fra at sidde i universitetsbestyrelserne, hvis det skulle blive nødvendigt.

Men han understregede også, er den ungarske regering er klar til at trække Europa-Kommissionen for EU-Domstolen, hvis ikke der kan findes en løsning.

- Regeringen håber, at det her bare er en misforståelse, og at sagen kan blive løst hurtigt, sagde han ifølge The Budapest Times.