Unge briter bliver tilbudt alternativ til AstraZeneca-vaccinen

Den britiske vaccinationskomité råder myndighederne til at give de yngste briter andre vacciner, når det er muligt.

Briterne siger, at det ikke bør være en stor udfordring at finde alternativer. I dag tog man Moderna-vaccinen i brug i Wales. (Foto: pool © Scanpix)

Coronavaccinen fra AstraZeneca er sikker, men briter under 30 år bør tilbydes et alternativ til den svensk-britiske vaccine.

Sådan lyder anbefalingen fra den britiske vaccinationskomité JCVI.

- Vi tilråder ikke, at der stoppes for vaccinationer af nogen personer eller nogen aldersgruppe, siger Wei Shen Lim, der leder komitéen.

- Vi tilråder at give forrang for den ene vaccine frem for en anden for en særlig aldersgruppe. Det er for at udvise den størst mulige forsigtighed, snarere end fordi vi er alvorligt bekymrede over vaccinens sikkerhed, siger han.

Derfor anbefaler man, at raske briter under 30 år bliver tilbudt en alternativ vaccine, hvis der er en til rådighed i deres område, og de ikke er i højrisikogruppen, beretter The Guardian. Til gengæld bør folk fortsætte med at få den anden dosis af AstraZenecas vaccine, hvis de allerede har fået den første dosis, siger Wei Shen Lim.

Den britiske regering har tænkt sig at følge anbefalingen, lyder meldingen fra premierminister Boris Johnson.

- Vi vil følge dagens opdaterede råd, hvilket bør sikre, at folk i alle aldre fortsat har fuld tiltro til vaccinerne, hvilket hjælper os med at redde liv og forsigtigt vende tilbage til normale forhold, siger han ifølge BBC.

Meldingen kommer samme dag, som Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, oplyste om en mulig sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccine og blodpropper.

Fordele overgår ulemper

Det britiske pressemøde blev afholdt samtidig med et fra EMA, hvor det europæiske agentur slog fast, at fordelene ved AstraZenecas covid-19 vaccine stadig klart overgår de mulige bivirkninger og derfor fortsat anbefales.

Også briternes lægemiddeltilsyn, MHRA, understreger, at AstraZeneca-vaccinen har store fordele.

Tilsynet påpeger, at covid-19 udgør en langt større risiko for ældre mennesker end mulige bivirkninger. Men hos yngre mennesker er det mere "balanceret", hvilket bør tages med i overvejelserne, lyder meldingen fra lægemiddeltilsynet ifølge The Guardian.

Emer Cooke, der er direktør for EMA, siger, at en ekspertgruppe har kigget på, om der er grund til at begrænse brugen af AstraZeneca-vaccinen til bestemte grupper. Men det tilgængelige materiale gav ikke anledning til at drage nogen konklusioner på området:

Dagens meldinger kommer efter bekymringer om mulige bivirkninger i form af blodpropper ved brug af vaccinen, efter flere lande har registreret nogle sjældne sygdomsforløb med blodpropper, blødninger og et lavt antal blodplader.

I sidste måned førte bekymringer om alvorlige bivirkninger til, at flere lande valgte at suspendere brugen af vaccinen. Flere lande har siden valgt at genoptage brugen af AstraZenecas vaccine, mens nogle af dem har valgt at gøre det med en opdateret anbefalet målgruppe, så den eksempelvis kun bruges på ældre personer.

Ifølge de britiske myndigheder har man per 31. marts modtaget 79 meldinger om blodpropper og et lavt antal blodplader, efter over 20 millioner briter er blevet vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca. Det svarer til fire tilfælde for hver million vaccinerede.

Bør ikke ændre genåbningsplaner

Der er tale om "en kursændring", siger Jonathan Van-Tam, Storbritanniens andenøverste ekspert på sundhedsområdet, der siger, at anbefalingen ikke bør have mærkbar indvirkning på den britiske vaccineudrulning, som er blandt de førende i Europa.

Det er ikke kun de britiske eksperter, der lægger vægt på budskabet om, at vaccinen er sikker. Det samme gør Boris Johnson.

- Disse vacciner er sikre, de har reddet mange tusinde liv, og folk bør træde frem for at få deres stik, og så sørger vi for, at de får det rigtige, lød det her til aften fra Johnson, skriver BBC.

Den samme melding kommer fra den britiske sundhedsminister, Matt Hancock:

Boris Johnson siger også, at den nye anbefaling ikke bør ændre den britiske genåbningsplan.

I mandags gav premierministeren grønt lys til, at den i næste uge kan gå ind i sin næste fase, hvilket blandt andet indebærer at åbne frisører og udendørsservering.

For mens flere lande i Europa kæmper med stigende smittetal, kan briterne glæde sig over et stødt faldende antal indlæggelser og dødsfald i takt med vaccineudrulningen. Omkring halvdelen af den britiske befolkning har modtaget det første stik.

FacebookTwitter