Unge gør oprør i Spanien

Mindre end en uge før Spaniens lokal- og regionalvalg, står landet med et åbent ungdomsoprør i hæderne. Og myndighederne har indtil nu stimuleret dets vækst.

De fredelige demonstrationer på storbyernes centrale pladser har fået dele af det spanske system til at svare med politi og forbud. Billedet er fra Puerta del Sol torsdag (Foto: © Domenique Faget, Scanpix)

Et ungdomsoprør der er under udfoldelse i flere spanske storbyer, har fået myndighederne i blandt andet Madrid til at forbyde den permanente demonstration, som unge aktivister indledte i søndags på den centrale plads Puerta del Sol.

Argument

Valgmyndigheden begrunder bruger blandt andet agrumentet, at demonstrationen kan påvirke borgernes stemmeafgivning.

- Men er det ikke netop hvad en valgkamp handler om? spørger stadig flere spaniere højlydt.

I eftermiddag vil den centrale valgmyndighed tage stilling til, om også den mener at demonstrationerne strider mod valglovens bestemmelser om betingelserne for afvikling af et valg.

15-M

Oprøret viste sit ansigt søndag den 15. maj, hvor tusinder af unge samlede sig i mere end 50 byer under parolen "Reelt demokrati nu!"

De fortrinsvis unge deltagere blev mobiliseret via internettets forskellige sociale tjenester, og det gennemgående træk er, at de erklærer sig fuldstændig overset af de politiske partier og de herskende politiske dagsordener.

- Vi er dem uden bolig, uden arbejde og uden frygt, er et af aktivisternes slagord. De vender sig mod at krisen i den spanske økonomi skal betales af de dårligst stillede, og mod at det politiske system har skabt en egen lukket verden, hvor ikke en gang domme for korruption sætter en stopper for en politisk karriere.

Politi-rydning

Natten til mandag ryddede politiet den interimistiske lejr, som de unge aktivister havde indrettet på Puerta del Sol, men de vendte tilbage få timer efter. Politiet indgreb i Madrid og andre byer ser kun ud til at have fået bevægelsen til at vokse, og beslutningen i Madrid, Sevilla og Granada om at forbyde demonstrationerne med henvisning til valgloven, ser foreløbig ud til at give protesterne yderlige medvind.

Spanske medier oplyser i dag, at demonstrationerne nu tiltrækker borgere i alle aldre, og stadig flere intellektuelle - og politikere - advarer om, at et forsøg på at stoppe protestbevægelsen med politi og bureaukratiske forbud kun vil forstærke mistilliden til det politiske system.

Lokalvalg søndag

Der er lokal- og regionalvalg i Spanien på søndag, og aktivisterne opfordrer til at stemme blankt, "fordi ingen partier repræsenterer det vi ønsker", som den den unge studerende Fernando Garcia siger til dagbladet El Pais.

Aktivisterne i det der nu kaldes 15 M-bevægelsen, for 15. maj, siger på forhånd at de ikke vil bøje sig for et eventuelt forbud mod demonstrationer fra den centrale valgmyndighed.

Bevægelsen er inspireret af de folkelige opstande i Tunesien og Egypten, men også af den 93-årige franske modstandsmand og diplomat Stéphane Hessel, der sidste år udgav pamfletten "Indignéz-vous", der er udsendt på dansk under titlen "Gør oprør".

Unge i Italien prøver at følge det spanske eksempel. Der er opfordringer ude til at samles i dag i Firenze, og i morgen i Turín, Rom, Bologna, Milano og Padua.