Unge iranere frygter mere censur: Reihane Taravati blev idømt piskeslag for en glad video

Hun er modefotograf, instagrammer og en torn i øjet på de iranske myndigheder. DR har mødt 30-årige Reihane Taravati i Iran.

Da Reihane Taravati var 22 år, ændrede hendes liv sig.

Det var marts 2014, og verden over spredte en viral dille sig. Unge og gamle filmede sig selv danse til Pharrell Williams' hit 'Happy'. Reihane og en flok venner besluttede sig for at lave en glad dansevideo fra Irans hovedstad, Teheran.

De lagde videoen på Facebook og YouTube med titlen 'Happy We Are from Tehran'.

- Vi syntes bare, det var sjovt. Vi havde ingen anelse om, at alt det her ville ske. Men så blev det større og større, siger den i dag 30-årige Reihane Taravati, da jeg møder hende på en cafe i Teheran.

Videoen gik viralt. Men de iranske myndigheder kunne ikke se det sjove i 'Happy'-sangen.

  • For syv år siden medvirkede Reihane (forrest, red.) i en hyldest-video til sangen ’Happy’ for sjov. Derefter blev hendes hjem ransaget af politiet og hun blev arresteret. Foto: YouTube
  • For nylig blev Reihane Taravati igen idømt fængsel.
1 / 2

Politi stormede lejlighed

I det religiøst styrede Iran er der strenge regler for, hvordan man må opføre sig offentligt. Kvinder skal gå med tørklæde og må ikke danse offentligt foran mænd. I videoen dansede Reihane og hendes venner af begge køn til årets store hit uden at bære tørklæder.

- Det var et kæmpe chok. Det ene øjeblik sidder du i dit hjem, og det næste øjeblik banker nogen på din dør, og 30 mennesker kommer ind. Du føler, at dit hjem ikke er dit længere, siger hun.

Reihane Taravati og hendes dansende venner blev arresteret i en større politiaktion og tiltalt for at 'deltage i et vulgært videoklip' og for at 'fornærme den offentlige moral'.

Historien om fængslingerne gik verden rundt, og Reihane Taravati gik fra at være et ukendt ansigt til, at hendes smilende, syngende ansigt blev vist på kanaler fra CNN til BBC med historien om, at hun og de fem andre iranere i 'Happy'-videoen nu var arresteret.

- Mit liv blev anderledes efter det. I lang tid åbnede jeg altid døren til mit hjem med et pludseligt skub for at se, om der var nogen, der ledte efter mig. Jeg troede hele tiden, de fulgte efter mig. Jeg var ikke den samme person efter den episode. Det var traumatisk at gennemgå.

Fængsel og piskeslag

Manden bag hittet, Pharell Williams, opdagede også historien. På sociale medier delte han historien om fængslingen af sine iranske fans med ordene: 'Det er mere end trist, at de her unge blev arresteret for at forsøge at sprede glæde'.

Også den iranske præsident, Hassan Rouhani, lod til at synes, at fængslingerne gik over grænsen.

Rouhani blev valgt som præsident på løfter om at åbne det iranske samfund mere for omverdenen og fokusere mindre på at straffe folk for brud på regler om påklædning og opdateringer på sociale medier.

- Lykke er vores folks ret. Vi bør ikke være for hårde over for opførsel skabt af glæde, tweetede han samme dag som Pharrell Williams’ tweet.

Alligevel blev Reihane Taravati idømt et halvt års fængsel og 91 piskeslag for at have medvirket i videoen. Men dommen blev – måske på grund af den store opmærksomhed – gjort betinget, så hun slap for både pisk og fængsel.

- Vi bliver nødt til at kæmpe videre, hvis vi vil have et bedre liv. Det har været virkeligt hårdt for kvinder som mig og for andre de seneste år, og det bliver bare hårdere og hårdere, siger hun.

For Reihane Taravatis problemer med de iranske myndigheder sluttede ikke med sagen om dansevideoen.

I retten igen efter fotooptagelse

Efter den betingede dom for 'umoralsk opførsel' blev hun en succesfuld modefotograf og instagrammer. Hun etablerede sit eget firma, hvor hun fotograferede reklamefotos og mere kunstneriske opgaver. Hendes Instagram-konto blev mere og mere populær.

I dag har hun 226.000 følgere på det sociale medie.

  • Reihane Taravati har over 200.000 følgere på Instagram. Foto: Michael S. Lund
  • Hver gang hun laver en opdatering, overvejer hun, om den kan give hende problemer med myndighederne. Ofte sletter hun det igen. Foto: Michael S. Lund.
1 / 2

- Jeg har min mobil med mig 12 timer i døgnet. Det er det, jeg lever af. Men hver gang jeg poster noget, tænker jeg over, om min påklædning nu er passende eller om, det er noget, der kan få mig i problemer. Det er risikabelt. Ofte poster jeg det bare ikke, siger hun og retter på sit lovpligtige tørklæde, som sidder så langt tilbage på hovedet, at det af og til er ved at falde helt af.

For to år siden mente myndighederne igen, hun var gået over stregen.

Politiet mødte op og ransagede hendes lejlighed, som også fungerer som fotostudie. Hendes udstyr, fotos og bøger blev konfiskeret. Reihane selv var bortrejst, men hendes ansatte blev arresteret.

Hun var blevet anmeldt for at have lavet en modeoptagelse på lejlighedens tag. Senere blev billeder, hun havde offentliggjortInstagram, hvor hun og andre ikke bar tørklæde, også en del af sagen.

- De prøvede at gøre en stor sag ud af det. Så de tiltalte mig for at poste på Instagram og for at arbejde med modeller og den slags. Vi har været frem og tilbage i retten i et år. Det har været meget stressende, siger hun.

'Vi må blive ved med at kæmpe'

Hun fik en dom på seks måneders fængsel. Denne gang er dommen ikke betinget, men hendes advokat arbejder stadig på, at hun kan undgå at skulle bag tremmer.

- Det vil blive en hård oplevelse, hvis jeg skal i fængsel. Men hvis det er sådan, må jeg gøre det. Der er ikke noget, jeg kan gøre. Vi må bare blive ved med at kæmpe.

Reihane Taravati er langt fra den eneste i Iran, som er kommet i problemer efter at have offentliggjort billeder på sociale medier.

Kort efter Reihane Taravatis seneste sag, blev en 19-årig kvinde arresteret for at have postet photoshoppede billeder på Instagram, hvor hun optrådte som en mellemting mellem Angelina Jolie og en zombie. Den unge kvinde blev anklaget for alt fra blasfemi til at korrumpere unge iranere. Hun blev idømt ti års fængsel.

Året før blev den 18-årige gymnast Maedeh Hojabri arresteret, efter hun havde offentliggjort videoer på Instagram, hvor hun dansede i sit værelse uden slør eller tildækning af mave og arme. Senere blev hun vist frem på iransk stats-tv, hvor hun grædende og rystende undskyldte for videoerne.

  • Den 19-årige kvinde her lagde photoshoppede billeder af sig selv på Instagram og blev sidste år idømt 10 års fængsel. Hun er i øjeblikket løsladt mod kaution, mens hendes dom ankes. Foto: IRNA
  • 18-årige Maedeh Hojabri blev arresteret for at lægge dansevideoer på Instagram, hvor hun mimede til sange fra sit værelse. Senere måtte hun grædende undskylde på iransk tv. Foto: YouTube.
1 / 2

Arrestationerne af de unge kvinder og de efterfølgende 'tilståelsesvideoer' på iransk tv, gjorde et stort indtryk på Reihane Taravati.

- Jeg tweetede: I arresterede mig i 2014, og nu arresterer I den her unge pige. Hvad vil I gøre med den næste generation, når den kommer? I kan ikke stoppe det her. Folk vil forbindes med resten af verden og bruge Facebook, Instagram og Twitter. De vil være en del af verden, siger hun.

Konservative kræfter vinder frem

Som mange andre unge, der vil have et mere åbent iransk samfund, håbede hun på, at den seneste iranske præsident, Hassan Rouhani, ville indføre reformer og give mere plads til, at unge kunne udtrykke sig på sociale medier.

Men det håb blev skuffet. Selv hvis Rouhani ønskede at ændre reglerne, har Irans præsident ikke den ultimative magt i landet. Den ligger hos landets øverste leder, Ayatollah Khamenei, og hans inderkreds, der tilhører den mest konservative del af det iranske styre.

I øjeblikket er det netop de mest konservative politikere, der stormer frem i Iran.

Ved parlamentsvalget i 2020 vandt de flertallet i parlamentet. Og ved det nyligt overståede præsidentvalg blev de fleste reform-kandidater udelukket.

Med en historisk lav valgdeltagelse blev det derfor til en sejr til den dybt konservative Ebrahim Raisi, der i dag officielt er blevet indsat som Irans præsident.

Raisis støtter ønsker et Iran, som styres efter de principper Ayatollah Khomeini fremlagde, da han kom til magten efter landets revolution i 1979. Principper, hvor religiøse regler og den religiøse leders beslutninger overtrumfer alt andet, og hvor vestlig indflydelse ses som en trussel.

Skolelærer: 'Behold din hijab'

En af støtterne er den 48-årige skolelærer Fatemah Hosseini, som jeg møder ved et valgsted under præsidentvalget. Hun er indhyllet i et iransk flag.

- Vi har vejledning til den rette sti i Koranen: Nyd det gode og forbyd det onde. Vi følger Koranen og vores religion, og i islam er der hijab (tørklæde, red.), siger hun.

Jeg spørger hende, om det ikke bør være op til folk selv at vælge, om de vil gå klædt på den ene eller den anden måde.

- Vi har valgt det her system, I har valgt et andet i jeres land. Da jeg var 18 år, gik de unge mænd i krig og var klar til at dø, men de sagde til mig: 'Din hijab er vigtigere end vores blod. Behold din hijab', siger skolelæreren, som dog ikke nødvendigvis mener, de unge, der lægger billeder op uden tørklæder, skal straffes hårdt.

De har efter hendes mening mere brug for vejledning.

- De er unge, og det vil gå over. Om Gud vil, vil de forstå det.

Frygter mere censur og pres

Reihane Taravati har ikke tænkt sig at ændre de ting, hun tror på. Men hun frygter, at den nye konservative præsident og parlamentet vil gøre det sværere for hende at leve sit liv, som hun gerne vil i Iran.

Irans parlament debatterer i øjeblikket en lov, der skal sætte endnu flere grænser for brugen af sociale medier og gøre det sværere at omgå landets blokeringer af an lang række hjemmesider.

- Jeg er meget bekymret. De prøver at blokere internettet. Jeg ved ikke engang, om jeg kan fortsætte med mit arbejde, for det foregår meget på sociale medier. Der vil komme mere censur og mere pres på folk. Det er skuffende, siger modefotografen, der selv fandt det nyttesløst at stemme på nogen af kandidaterne ved præsidentvalget.

Du har nu fået to domme imod dig. Har du ikke overvejet at forlade Iran?

- Nej, jeg elsker mit land og jeg håber virkeligt at gode ting sker for det. Vi må bare blive ved med at kæmpe, for vi bliver nødt til at leve.

Hun skal videre til et arbejdsmøde, så interviewet på cafeen er ved at være slut.

Reihane Taravati har overvejet i et stykke tid, om hun overhovedet skulle stille op til et interview med en udenlandsk tv-kanal. For også den slags kan give problemer i Iran.

Hvorfor overhovedet mødes med mig? Ville det ikke være smartere bare at tie stille?

- Og ikke gøre det? Måske vil jeg bare have min stemme hørt, for jeg ser mange blive arresteret for sager, der minder om mine. For os er det hverdag, men for resten af verden er det nok ret mærkeligt, og det er vigtigt, at vi taler om det, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil ikke give op. Vi er en del af folket, og vi må bare prøve lidt efter lidt at gøre det til et bedre land.

Først må hun dog vente på en anden beslutning fra de iranske myndigheder, som hun ikke har den store indflydelse på.

Nemlig om hun skal i fængsel for sine billeder eller ej.

Facebook
Twitter